al contingut a la navegació Informació de contacte

Parc d'Europa

Parc d'Europa
Adreça: Avinguda de Mossèn Cinto Verdaguer, 36, 25100 Almacelles, Lleida

El Parc d’Europa

 

El Parc d’Europa d’Almacelles, neix al 2009, de la mà de l’empresa AIR PROYECTOS DE ARQUITECTURA, SL; amb la participació del paisatgista Fabián Asunción, col·laborador en el seu dia de l’arquitecte Enric Miralles. Es contempla com un espai de trobada, gaudi i de relació, de lleure, però alhora de tranquil·litat, on la natura resulta propera i amable tot conformant una essencial habitabilitat ciutadana que requereix, alhora, d’un procés divulgatiu i un element dinamitzador que conformi actituds, com ara el coneixement, però també el respecte i l’estima. Vol, a més, ser punt de trobada, però també un lloc en el que aprendre i reflexionar sobre el passat, el present i el futur d’Europa i de la vila d’Almacelles com a municipi català i europeu.

 

Finalment, s’inaugura el 25 d’octubre de 2012, de la mà de qui fou director general adjunt de la UNESCO, Sr. Federico Mayor Zaragoza, i president de la Fundació per una Cultura de Pau, amb la qual ha continuat desenvolupant els objectius que es va proposar al capdavant de la UNESCO. Un formidable espai de 2,5 hectàrees d’extensió, amb un llac de 60 metres de diàmetre i un sortidor al bell mig que centren una zona verda de dolços desnivells, travessada per camins que s’estenen a recer d’una gran varietat d’arbres, aglutinats per àrees climàtiques: mediterrània, de muntanya, prepirinenca... No cal obviar l’emplaçament del Parc d’Europa: entre la Rambla de la Il·lustració i els seus monuments més significatius, com ara la Tribuna de l’antic palau dels barons d’Esponellà del segle XVIII, que ens dóna la benvinguda com si d’un arc triomfal es tractés; la Font d’Atena, amb els seus salts d’aigua i l’estàtua de la divinitat grega que ofereix protecció a la ciutat; i més enllà, on la Rambla es creua amb l’Av. de Josep Mas Dordal i en un dels angles del Parc, hom hi troba la plaça de les Llums, amb l’Obelisc de 23 m. d’alçada dedicat als primers colons que van repoblar Almacelles el segle XVIII, el qual ara mateix, es tracta de l’obelisc més alt de Catalunya. En aquest marc, doncs, s’estèn aquesta gran zona verda, cridada a ser el gran pulmó de l’Almacelles.

 

Aquest parc, a més dels usos lúdics i d’esbarjo inherents a qualsevol zona verda del nostre entorn, ha estat creat per a que els visitants que ho vulguin puguin interactuar a partir del concepte “Europa” i del concepte “pensament”. S’aconsegueix mitjançant una possibilitat enriquidora: la de conformar l’existència d’un circuit interactiu i dinàmic que no destorba sinó que complementa i defineix l’essència pròpia de tot parc urbà.

 

Es dibuixa un recorregut per la Història d’Europa des de la Prehistòria fins als nostres dies i encara cap al futur, on a cada aturada hi ha una peça escultòrica de ferro perfectament integrada en l’espai i l’ambient natural del parc que permet una sinopsi del pensament i de l’època a la que va referida, amb tres llegendes gravades amb làser i un logo QR d’enllaç amb la plana web del Parc en l’època concreta.

 

A cada aturada, a més, hi ha un estel groc amb una petjada de l’època referida marcada al costat  sota el títol “La Petjada de la Història”. El color groc de l’estel contrasta amb el verd de la gespa i el vermell dels arbres.

 

La concreció d’elements visuals molt definits acompanyats de complements que, de manera individual, però també en conjunt, conformen la “identitat” específica d’aquest parc urbà d’Almacelles, combinant els elements esmentats, fent-los comprensibles, amables i atractius, conviden al gaudi individual i en grup, al pensament personal i col·lectiu, al joc i l’esport participat així com al lleure de les persones.

 

A més d’aquest recorregut interactiu, hom hi pot trobar un curiós parc infantil, amb gronxadors  i tobogans que conformen el sistema solar. Cadascun dels planetes té una dimensió a escala i estan situats en una escala real respecte al sol, que és el gran sorral central. És força didàctic i pedagògic comprovar com els nens, jugant entre els planetes, s’assabenten de l’enormitat de Júpiter i la insignificància de Venus, o de la proximitat d’uns i altres respecte al sol.

 

A més del parc infantil, també n’hi ha un altre destinat a fer exercicis per a la gent adulta o més gran, així com pistes de bàsket i altres serveis indispensables per passar una bona estona. Per haver, hi ha fins i tot una reixa dels enamorats, on totes aquelles parelles que així ho vulguin, puguin perpetuar el seu amor etern amb un cadenat fixat en aquesta reixa que ja ha esdevingut tot un referent a la zona.

 

Darrerament, una altra de les incorporación del Parc d’Europa va tenir lloc el 2019, amb la implantació del Parc Escultòric ALMAPARC. El Parc d’Europa d’Almacelles encetava la seva faceta com a espai escultòric contemporani a l’aire lliure, i sobre cadascun dels seus turons es col·loquen de manera temporal boniques peces monumentals creades per alguns dels artistes actuals de major projecció internacional a fi i efecte de provocar trobades poètiques entre la natura i la bellesa de la creació artística.

 

Escultures creades per quedar perfectament integrades en un espai obert, la finalitat de les quals és fondre’s amb el paisatge per potenciar l’experiència visual del visitant i donar-li la possibilitat de degustar l’estètica de l’obra d’art en un entorn natural, a l’aire lliure. Es tracta d’obres úniques que compondran una col·lecció eclèctica i respectuosa amb les formes i els estils de creació contemporània més variats. Es tracta d’acostar la bellesa i les possibilitats comunicatives de l’art públic, servint-se per aconseguir-ho d’amplis espais verds polivalents.

En aquest parc es duen a terme moltes activitats i festes com:

DREAMLAND

https://www.youtube.com/watch?v=CNdUfW4WAoE

https://www.youtube.com/watch?v=au2Zpm3S0b0&t=123s

HAVANERES

https://www.youtube.com/watch?v=va7iTGFG2f4

DIADA DE CATALUNYA - 11 DE SETEMBRE

https://www.youtube.com/watch?v=zs6bwRtcWsY

 

  • Parcs i places