al contingut a la navegació Informació de contacte

Parc Arqueològic

Parc Arqueològic
Adreça: Camí Covetes 25100 Almacelles, Lleida 41.732167, 0.446185

La primavera de l'any 2005 es descobria un important episodi del passat d'Almacelles en sortir a la llum les restes de l'antiga vila, al costat del mateix del camí dels Pedregals a la vessant nord-est del tossal de Vilot.

Amb anterioritat a l'inici de les obres es va fer un estudi de l'indret i de les possibilitats que aquest tenia d'albergar les restes d'una antiga població. Això es va fer perquè hi havia inicis que apuntaven a aquesta pissibilitat. La gent més gran del poble recordava cim de joves, quan extreien les argiles del tossal, apareixien en aquella zona: ceràmiques, ossos, blocs de pedra i altres restes susceptibles de pertànyer a un antic assentament.

D'altra banda els plànols de la construcció de la nova vila, datats cap al 1770 i atribuïts a Josep Mas Dordal mostraven dues viles: la nova vila que seria dissenyada pel mestre d'obra si l'antiga, la que ell mateix va veure darrere del tossal del Vilot i que va dibuixar deixant-ne així constància per sempre.

Durant tretze anys les descobertes han estat molt interessants. Ens han atansat a la vila medieval i moderna. Una vila que fou arrasada i abandonada durant la Guerra dels Segadors.

Les diverses intervencions arqueològiques han permès conèixer dues unitats domèstiques complexes i de grans dimensions, els empedrats dels carrers, places i patis interiors de les cases. Les estances, o el descobriment de dos grans forns ceràmics que es va determinar que fore construïts durant el naixement de la nova vila, i que es van fer sobre les restes de l'antic poble. Segurament l'extracció d'argiles del mateix turo proper se'ls va presentar com un indret perfecte per fer aquests forns i poder subministrar les més de 300.000 teules i maons que feien falta per bastir el nou poble d'Almacelles del segle XVIII.

Més info
  • Parcs i places