al contingut a la navegació Informació de contacte

Almacelles Vila Florida ****

Curiós trobar un municipi que en poc més de 10 anys hagi ampliat tant el nombre i la qualitat de les zones verdes com Almacelles. Parlem de la proliferació i l'adequació de zones, fins no fa gaire ermes i degradades, en parcs i jardins que han canviat substancialment la imatge i la qualitat de vida dels almacellenses i la resta de visitants que s'apropen . Vegem alguns exemples i fem una passejada per les principals zones verdes de la ciutat.

 

El Parc de l’Aigua

Inaugurat el 2003, aquest espai de 2.000 m2 es configura com una illa de verdor enmig de l'eixample més modern d'Almacelles. Situat estratègicament entre la Rambla de la Generalitat i la zona de creixement sud del municipi, dóna un respir al passejant -especialment en els dies més calorosos de l' any- i convida a seure en els seus bancs a l'ombra dels xiprers enormes que presideixen l'espai , els estanys en forma de mitja lluna amb sortidors d'aigua que refresquen l'ambient i les escultures en ferro , obra dels arquitectes Daniel Navas i Neus Solé.

Parc de l'aigua

 

El Parc d’Europa

Un formidable espai de 2,5 hectàrees d'extensió, amb un llac de 60 metres de diàmetre i un sortidor al mig que centren una zona verda de dolços desnivells, travessada per camins que s'estenen a l'abric d'una gran varietat d'arbres, aglutinats per àrees climàtiques: mediterrània, de muntanya, prepirinenca ... No cal obviar l'emplaçament del Parc d'Europa: entre la Rambla de la Il·lustració i els seus monuments més significatius, com la Tribuna antic palau dels barons d'Esponellà que ens donen la benvinguda com si d'un arc triomfal es tractés; la Font d'Atenea, amb els seus salts d'aigua i l'estàtua de la divinitat grega que ofereix protecció a la ciutat; i més enllà, on la Rambla es creua amb l'Av. de Josep Mas Dordal i en un dels angles del Parc, es troba la plaça de les Llums, amb l'Obelisc de 23 m. d'alçada dedicat als primers colons que van repoblar Almacelles al segle XVIII, el qual a hores d'ara, es tracta de l'obelisc més alt de Catalunya.

En aquest marc, doncs , s'estén aquesta gran zona verda , cridada a ser el gran pulmó del Almacelles. Va ser inaugurat el 2013 i , a més d'un excel·lent lloc per passejar, se li va voler donar una finalitat divulgativa i que fos també un lloc en el qual aprendre i reflexionar sobre el passat, el present i el futur d'Europa i de la vila d'Almacelles com a municipi català i europeu.

 

Es dibuixa un recorregut per la Història d'Europa des de la Prehistòria fins als nostres dies i encara cap al futur , on cada parada hi ha una peça escultòrica de ferro perfectament integrada en l'espai i l'ambient natural del parc que permet una sinopsi del pensament i de la època en la qual va referida , amb tres llegendes gravades amb làser i un logo QR ​​d'enllaç amb la pàgina web del Parc en l'època concreta.

Parc d'europa

  

El Parc del Vilot

Possiblement el lloc que ha sofert una transformació més profunda, passant de ser un antic abocador de runes en desús a un dels parcs urbans amb més acceptació del municipi. Inaugurat el 2007, es tracta d'una zona verda de 10.000 m2. En ell , a més d'un espai ideal per fer pícnic i lloc excel·lent per al gaudi dels més petits, també es poden contemplar les restes arqueològiques del que va ser poble medieval d'Almacelles. Es pot apreciar l'empedrat dels seus carrers , bona part de les cases, els forns, diferents dependències ... En definitiva , un tros de la història de l'antiga Almacelles congelada en aquest jaciment, tal com va quedar després que va ser arrasada i despoblada en 1642 amb motiu de la Guerra dels Segadors. A tocar , una altra de les icones del municipi : el turó del Vilot . El turó que presideix la població i que li ha donat personalitat.

PRT_MG_8461.jpg

 

Altres llocs de l'Almacelles verds

A més d'aquests tres grans parcs urbans, caldria afegir altres zones verdes de visita obligada. Destacaríem el turó de Santes Creus , recuperat en gran part com a zona d'esbarjo amb el seu Passeig de les Lletres i les places que l'envolten , com la de Frederic Godàs , l'espai del Mestre Boix , la plaça del Tossal, la de Josep Carner o la de Marc Vitruvi . També podríem parlar del recinte de les Piscines Municipals a l'estiu, el quilòmetre i mig de rambles arbrades de dalt a baix, i que creuen la ciutat de nord a sud ; o la zona boscosa de la serra de l'Olivar, amb l'ermita de la Mare de Déu de l'Olivar i el sender de Mn. Modest Soler , que transcorre per mitjà de la serra i que ens mostra vistes d'Almacelles des d'un dels millors miradors naturals de la zona.

11885302_957197991005354_6782108465954848813_n.jpg

Per una Almacelles verda i sostenible

Cal recordar que d'un temps ençà , Almacelles està apostant per la conversió de noves zones verdes atenent a uns criteris de sostenibilitat mediambiental. En aquest sentit , cal citar el cas de la plaça de Sant Joan de Déu , on s'està duent a terme un projecte en dues fases o ambients. En una part s'intenta recrear la naturalesa dels camps que ens envolten , amb oliveres , vinyes i plantes aromàtiques. S'acompanya l'entorn de la plaça amb pedra d'escullera per simular les feixes de pedra seca antics que conformaven el paisatge rural d'Almacelles. El sòl es cobreix amb escorça, a fi d'evitar regs innecessaris i deixar una capa de matèria orgànica natural.

 

En aquesta mateixa plaça s'intengren els arbres ja existents i s'introdueixen noves espècies mediterrànies (i de baix manteniment). Es vol donar doncs, una continuïtat en el context de noves zones verdes sostenibles i amables amb l'entorn. També donarem especial protagonisme a un magraner, ja que és el símbol de l'Ordre de Sant Joan de Déu, és una espècie autòctona i, a més, s'adapta perfectament al clima continental almacellense.

 

Un altre d'aquests llocs enjardinats recentment és la Plaça de Santa Nimfa, on també s'intenta recrear un petit espai espai de la natura, en aquest cas de l'illa mediterrània de Santa Nimfa (Itàlia). Santa Nimfa és una ciutat de siciliana. Presideix la plaça un dibuix a escala de l'illa de Sicília i se situa on es troba aquesta ciutat, amb la qual Almacelles manté una relació d'amistat. També hi ha reproduït un volcà, on se situa un tobogan i es limita tota la plaça per a zones enjardinades envoltades d'arbres que intenten fer de mur natural de les grans avingudes que l'envolten.

 

 

L'elecció dels arbres i les plantes també han estat escollides d'entre les mediterrànies i les que es poden trobar al sud d'Europa. Curiosament , també podem comptar amb uns xiprers que ens donen la benvinguda , tal com era costum en la tradició clàssica, i dues oliveres portades expressament de l'illa.

  • Última notícia

Almacelles es designada Vila Florida de Catalunya amb 4 flors d’honor

ALMACELLES-VILLA-FLORIDA-750x416.jpg

El dia 5 d’octubre, ha tingut lloc a Vila-seca la designació de les Viles Florides de Catalunya 2018. Almacelles, una de les viles participants, s’ha dut el guardó com a Vila Florida, amb 4 flors d’honor; fet que la converteix en un dels referents de població que més ha destacat pel nombre de zones verdes, bellesa de les zones enjardinades i transformació urbana en llocs d’esbarjo i gaudi voltats de natura. Val a dir que el reconeixement d’enguany fa que Almacelles sigui una de les poblacions més ben classificades i amb major nombre de distincions. De les 130 poblacions que es van presentar, 19 eren de poblacion de les Terres de Lleida.

Almacelles ja va guanyar aquest guardó en les edicions de 2014, on va aconseguir la categoria de dues flors d’honor, en la de 2015 i 2016, fou guardonada amb tres flors, i en la de 2017 fou el primer cop que se li va concedir el premi de quatre Flors d’Honor. Sigui com sigui, Almacelles continua essent una de les poques poblacions de l’interior de Catalunya que revalida any rere any aquest guardó.

Cal esmentar que el proppassat mes de maig, experts participants en el Jurat de Viles Florides de Catalunya, van examinat tots els racons i zones verdes del municipi d’Almacelles, per veure de primera mà les places, parcs i espais florals existents i determinar si la vila és mereixedora d’algun dels guardons que certifiquen l’interès de la vila per transformar alguns dels seus racons, mostrar la riquesa natural i paisatgística dels seus principals punts d’interès, i que alhora sigui un reclam turístic per als visitants. Pel que fa a Almacelles es van seleccionar diferents espais emblemàtics com ara el Parc del Vilot, el Parc d’Europa, el Centre Històric, el Parc de l’Aigua, les Rambles, l’entorn del Tossal de les Santes Creus i el recinte de les Piscines Municipals. Enguany, es va valorar de manera molt positiva alguns nous espais verds com l’entorn del Parc del Vilot que volta el jaciment arqueològic, ja que segueix els paràmetres d’un espai verd sostenible mediambientalment i amb vegetació autòctona que permet un manteniment mínim i una despesa en aigua molt menor. També es va valorar especialment l’enjardinament previst i projectat en zones clau com el nou passeig de Teresa Rodrigo o la plaça-rotonda del Canal d’Aragó i Catalunya.

Viles Florides és una proposta de la CHOC (Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya) que distingeix aquelles iniciatives de l’àmbit públic i privat on la flor i la planta ornamental són protagonistes. La filosofia d’aquest concurs a nivell de Catalunya pretèn donar a entendre que una vila florida és més sostenible, millora la qualitat de vida dels seus ciutadans,  té una millor imatge externa i és més ambiciosa econòmicament.

Aquest guardó té una validesa per un any i cal renovar-lo, si s’escau, o intentar millorar per treure la categoria màxima de cinc flors.

Ordenança d'arbrat, zones verdes i espais naturals