al contingut a la navegació Informació de contacte

Alcaldia

TRAJECTÒRIA

JOSEP IBARZ i GILART

ALCALDE D'ALMACELLES


Josep Ibarz i Gilart és l'alcalde d'Almacelles des de l'any 2003. Va néixer a París, 1961, i als 14 anys va tornar a Almacelles, d'on era la seva família de part de pare i mare. Des de llavors sempre ha residit a la vila amb la seva dona i les seves dos filles. 

La seva trajectòria política es va iniciar el 1987 quan es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya i a la Joventut Nacionalista de Catalunya. Des de llavors, ha ocupat diverses responsabilitats dins el partit. Ha estat membre de l'executiva local de CDC, de l'executiva comarcal del Segrià, cap de partit local de CDC, i conseller nacional de Convergència.

L'any 1991 va entrar com a regidor a l'Ajuntament d'Almacelles. Com a regidor de govern essent responsable de l'àrea de Joventut, Agricultura i Medi Ambient (1991-1995). Sent regidor a l'Ajuntament va ser conseller del Consell Comarcal del Segrià durant la legislatura 1999-2003 i vicepresident en la de 2003-2007.

L'any 2003 va guanyar les eleccions municipals d'Almacelles i va accedir a l'alcaldia. El 2007 va revalidar la seva victòria amb majoria absoluta i des de llavors també és diputat provincial de la Diputació de Lleida.

Va ser diputat a la Diputació de Lleida entre els anys 2007 i 2011, diputat i vicepresident quart en la legislatura següent (2011-2015), i torna a repetir com a diputat provincial a la de 2015 a 2019. en aquesta última ostenta les competències del Departament dels Serveis Tècnics de l'ens provincial, com Vies i Obres, Infraestructures viàries, Arquitectura i Arqueologia.

El 2015 és elegit com a president de la AICEI (Associació Internacional de Ciutats i Entitats de la Il·lustració), de la qual Almacelles forma part.

alcaldere.jpg

Rambla de Carles III i Obelisc
En la seva etapa d'alcalde destaquen, molt especialment, totes les actuacions en matèria arquitectònica i urbanística del municipi. Una de les principals va ser l'aprovació definitiva del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) el 2008, del qual es va destacar la preservació i manteniment de la retícula ortogonal típica de l'Almacelles del segle XVIII, quan es va fundar la nova ciutat; l'obertura de grans vials com l'Av. de Josep Mas Dordal o les Rambles de la Il·lustració i de Carles III.

En aquest camp, també cal esmentar les negociacions i gestions que va dur a terme per tal d'ubicar l'aeroport de Lleida dins el terme municipal d'Almacelles o la construcció d'un nou enllaç de l'autovia A-22 a l'altura de l'entrada nord de la població, que pogués donar servei i bones connexions a la zona industrial d'aquest sector.

rambla.jpg  rambla2.jpg


Sempre amb un alt compromís social, amb l'entorn i amb Almacelles


Josep Ibarz sempre ha sigut una persona molt inquieta i preocupada per l'entorn i la sostenibilitat. L'any 1989 va crear un grup ecologista per defensar i cuidar la natura. Des de llavors ha promogut diverses causes pro natura. 

L'any 1987 va ser un dels impulsors, i a la vegada membre, del cos de bombers voluntaris d'Almacelles, com també va ser un dels primers voluntaris a la creu roja. El compromís i la igualtat social sempre ha sigut una de les seves preocupacions i lluita.

També cal dir que sempre s'ha preocupat per elevar la imatge i la identitat d'Almacelles. A finals de l'any 2000 va crear l'associació pro 2 de març, en la qual va demanar que el dia internacional de l'aigua fos el 2 de març. Va aconseguir el suport de 25 consells comarcals, més de 130 ajuntaments (entre ells Badalona, el Prat...), les 4 diputacions de Catalunya, i moltes entitats. Malauradament, per qüestions polítiques, la petició no va poder prosperar. Tot i això en Josep sempre ha intentat portar el nom d'Almacelles arreu a través de la il·lustració, de l'art, de l'urbanisme... 

Vila florida amb 4 flors d'honor

Parc del vilot, abocador transformat en parc.

Parc d'Europa ...
Altres intervencions a destacar impulsades per Josep Ibarz en la seva condició d'edil almacellense, va ser la construcció de nous parcs i zones verdes de gran impacte, el que va comportar que Almacelles fos escollida com a Vila Florida de Catalunya en categoria de dues flors en 2014,de tres flors el 2015 i quatre flors d'honor al 2017.

De totes les tasques de vila florida destaca la gran transformació al Parc del Vilot, on hi havia hagut un antic abocador; i ara hi ha un gran parc verd amb gronxadors, un parc arqueològic i una zona per autocaravanes.

També es destaca el Passeig de les Lletres, al voltant del turó de les Santes Creus, o el Parc d'Europa, una vasta zona verda de 2,5 hectàrees. En aquest sentit, també cal esmentar la transformació d'una altra de les zones verdes i d'esbarjo més populars i concorregudes de la ciutat, com són les Piscines Municipals.

Abocador del Vilot 2002 (1).JPG

Parc del Vilot 2.jpg


Plaça de la Vila i centre històric
A més de la gran transformació urbana que s'ha assolit durant el mandat de Josep Ibarz al capdavant de l'alcaldia d'Almacelles, també cal esmentar altres intervencions en el paisatge urbà que no han passat desapercebudes, com és la instal·lació d'escultures urbanes i altres mostres d'art urbà. 

En aquest sentit, destaquen les escultures "La Finestra" o "Natura.Vida.Cultura" o "la ballarina" de l'escultor Miguel Ángel Rodríguez, les estàtues de l'arquitecte Josep Mas Dordal a la plaça de la Vila o el de la deessa Atenea a la Rambla de la Il·lustració , per citar algunes de les més representatives.

Durant el seu mandat com a alcalde cal esmentar també la catalogació del centre històric de la ciutat com a bé cultural d'interès nacional (2009), el que va suposar una renovació urbanística de gran relleu en aquesta àrea urbana, així com la difusió del passat il·lustrat de la vila. D'aquest interès per conèixer la història de la ciutat es desprèn, entre altres, la restauració de l'antiga fortalesa andalusina de la Saira, les actuacions al jaciment del Vilot on es troben les restes de l'antiga vila medieval abandonada al segle XVII, el Museu d'Arquitectura, un espai que acull a milers de visitants d'arreu, on es parla d'arquitectura i urbanisme, amb una sala d'exposicions temporals on sempre hi ha diferents mostres d'art. També cal destacar en aquest sentit la Fira de la Il·lustració que es celebra cada any.

51699136_2165541060171035_6479266128056025088_n.jpg

6eacaeec-492d-478a-8e9f-d62c1a40e485.jpg


Edificis per a la gent
Cal destacar, també, les construccions d'una llar d'infants i una residència d'avis i centre de dia. Els dos edificis eren molt necessaris per a la vila, i gràcies a aquestes dos entitats la qualitat de vida dels almacellencs/ques ha millorat considerablement. La residència d'avis es situa al parc d'Europa, un espai on les vistes no tenen res d'envejar per als nostres padrins, i la llar està situada al costat de l'escola Antònia Simó i Arnó, per a facilitar el transport als pares. Ambdós edificis estan contemplats per a poder atendre a molts més usuaris, ja que la vila no para de créixer.

23754642_1629093077149172_1561461878056248893_n.jpg

llar2.jpg

Parc industrial de Suport Aeroportuari amb 100hec.
Un dels interessos més importants de l'alcalde, sempre ha sigut, la creació de nous llocs de treball, implementació d'empreses i motivació per a l'economia local.

Durant el seu mandat ha aconseguit que INCASÒL tirés endavant una part de l'àrea industrial situada a la zona coneguda com el Pla de les Vinyes, dins del gran àmbit que serà el Parc Industrial de Suport Aeroportuari d'Almacelles. Moltes empreses ja han estat interessades per instal·lar-se.

Doncs, com reitera Josep, les facilitats d'accés són immillorables:ràpid accés a l'aeroport, a l'autovia A-22, a l'A-2, a la Ctra. N-240, a la línia fèrria Saragossa-Lleida i a l'A-14 des d'aquest punt.

En l'altre polígon promogut conegut com el Pla de la Creu, han estat deu les empreses instal·lades en els darrers quinze anys i que l'han omplert al 100%, amb la creació de prop de 300 nous llocs de treball entre aquestes i altres empreses de la població.

Però la feina continua, i l'alcalde Josep Ibarz està en converses constants amb els responsables d'INCASÒL, a fi d'agilitzar al màxim tots els tràmits que calgui fer per donar llum verda a l'ampliació de noves zones industrials al municipi.

Reforma del tossal de Santes Creus amb accessos i noves zones d'aparcament i zones verdes.

A banda de fer una vila florida i bonica, l'alcalde també busca la funcionalitat, per això ha desplegat una sèrie de millores i arranjaments als accessos al centre educatiu Antònia Simó i Arnó. Com és la reforma del tossal de Santes Creus, l'habilitació d'un mirador en un del vèrtex de ponent del turó, la construcció de la plaça de Teresa Rodrigo, la plaça Frederic Godàs, plaça de Josep Carner, les escales de pedra, el passeig de les lletres, l'obertura del carrer dr. Agustí i pròximament es construirà un nou aparcament al peu de les escales del tossal, per a facilitar l'accés de vehicles per anar a buscar als nens a l'escola. 

nitsdetaverna.jpg
Nits de taverna 2019

Esdeveniments 
Des del govern de Josep Ibarz s'han creat moltes festivitats i esdeveniments anuals que atrauen l'atenció de molta gent de la zona. Destaca el Dreamland, celebrat el dia d'Europa, les nits de taverna, on ens visiten cantautors rellevants del panorama català, la festa occità-català, el festival de curtmetratges "Films in Situ", la Fira de la Il·lustració, la castanyada i els túnels del terror.... Pels esdeveniments juvenils, cal destacar, la creació de la xarxa jove que engloba als més de 1000 joves de la vila, que es reuneixen i fan enquestes per poder decidir entre tots els concerts i les activitats que els hi agradaria que s'organitzessin. 

Tot això només és una nota resumida de totes les actuacions que ha fet Josep Ibarz per Almacelles. Gràcies a la passió i moltíssimes hores que Josep dedica per la seva vila, Almacelles és un indret magnífic amb una molt bona qualitat de vida. I el millor de tot? És que Josep encara té molts més projectes per implementar.

Josep Ibarz, Alcalde Almacelles

Document Actions