al contingut a la navegació Informació de contacte

Alcaldia

vanesa.jpg

VANESA OLIVART ROSICART

ALCALDESSA D'ALMACELLES

Salutació


Benvingudes i benvinguts,

Com a alcaldessa de l’Ajuntament d’Almacelles, el qual tinc l’honor de representar, és per a mi una gran satisfacció donar-vos la benvinguda al portal web del nostre consistori i les gràcies per accedir a aquest espai, on espero que hi trobeu tota la informació que busqueu sobre Almacelles. Aquesta és una eina de comunicació que fa que la relació de les ciutadanes i els ciutadans amb l’Ajuntament sigui molt més fàcil, immediata i eficient, ens apropa a totes i a tots vosaltres. D’aquesta manera, volem tenir més que mai un ajuntament amb parets de vidre, on la transparència sigui màxima i on es fomenti la participació de la ciutadania en els afers públics

Les xarxes socials i les tecnologies de la informació i de la comunicació ja fa anys que s’han convertit en una part important de la nostra vida quotidiana, i el seu ús s’ha vist encara més incrementat amb l’arribada de la Covid-19, que ha canviat la vida tal com la coneixíem i ens ha fet traslladar bona part de la nostra activitat laboral, social, educativa i administrativa a la xarxa.

Una tendència que també ha arribat a aquest consistori, que sabem que ha vingut per quedar-se i que ens fa avançar cap a la simplificació administrativa de tràmits i procediments de gestió i cap a una administració més moderna i transparent.

Aquí disposareu d’elements útils com el conjunt de l'oferta de serveis, la nostra agenda d’actes del consistori i l’oferta cultural del municipi, tota la informació sobre el que passa a la nostra vila, actualitzada cada dia, els butlletins municipals i tots els enllaços que posem a la vostra disposició perquè el portal web respon als objectius de l’equip de govern de millorar els serveis i la transparència.El meu poble


avio.png  jubi.png

Almacelles us enamorarà des del primer cop que el visiteu. Quan arribeu des de l’autovia A-22, us rebrà una gran rotonda amb una escultura d’un avió. Aquest espai està dedicat a Albert Lleó Era, amant de l’aviació, de fet un dels pioners a Catalunya i un dels membres fundadors de la Penya de l’Aire (1923). Per tot això, no va dubtar a habilitar a la finca del Mas de Lleó d’Almacelles el primer aeròdrom de les terres de Lleida el 1927. L’any 2013, l’Ajuntament, juntament amb el Ministeri de Foment, van instal·lar una rèplica del seu avió per recordar que Almacelles fou pionera en el món de l’aviació.

Si ens feu el goig de visitar la nostra vila, us recomanem que feu un passeig pel nostre parc d’Europa, un espai de trobada, per gaudir del lleure, un espai de tranquil·litat, però alhora un lloc en el qual aprendre i reflexionar sobre el passat, el present i el futur d’Europa i de la vila d’Almacelles com a municipi català i europeu. Es tracta d’un formidable espai de 2,5 hectàrees d’extensió, amb un llac de 60 metres de diàmetre i un sortidor al bell mig que centren una zona verda de dolços desnivells, travessada per camins que s’estenen a recer d’una gran varietat d’arbres, aglutinats per àrees climàtiques.

A partir de l’any 2019 el parc va inaugurar una nova faceta com a espai escultòric contemporani a l’aire lliure, i sobre cadascun dels seus turons es van col·locar de manera temporal boniques peces monumentals creades per alguns dels artistes actuals de major projecció internacional a fi i efecte de provocar trobades poètiques entre la natura i la bellesa de la creació artística. Escultures creades per quedar perfectament integrades en un espai obert, la finalitat de les quals és fondre’s amb el paisatge per potenciar l’experiència visual del visitant i donar-li la possibilitat de degustar l’estètica de l’obra d’art en un entorn natural, a l’aire lliure.

Una vegada hàgiu visitat aquest espai captivador, que cada cop que retorneu us rebrà amb noves propostes artístiques, podeu fer un passeig per la rambla de Catalunya fins a arribar a la rambla de la Il·lustració, on descobrireu el nostre monument al món del ciclisme, el monument a la Sardana, dos trets identitaris indiscutibles de les almacellenques i els almacellencs. Durant el vostre recorregut, també us trobareu la Tribuna de l’antic palau dels barons d’Esponellà i la Font d’Atena, amb els seus salts d’aigua, així com l’estàtua de la divinitat grega, que ofereix protecció al nostre municipi i els seus habitants.

Almacelles és, sens dubte, història, i un dels seus màxims exponents n’és la plaça de les llums, coronada per un obelisc de 23 metres d’alçada, el més alt de tota Catalunya, que està dedicat als primers colons que van repoblar Almacelles el segle XVIII. Al seu entorn, a més a més, hi ha plantades dotze oliveres com a símbol d'abundància, glòria i pau, i que custodien aquesta gran zona verda cridada a ser el gran pulmó d’Almacelles.

Un dels meus espais preferits de tot el municipi és l’avinguda Mas Dordal, on acostumo a passejar amb la meva gossa, Sira. Es tracta d’una avinguda de 50 metres d'amplada i fa prop d'1 quilòmetre de llarg, que enllaça amb l'avinguda dels Esports i l'avinguda de l'Era del Comte i que juntes conformen una ruta molt recomanable que s’estén en més d’un quilòmetre. És un passeig amb zones verdes, on hi ha més de 330 arbres i un espai de màquines per fer exercici. Una de les escultures que més m’agraden és ‘La Finestra’, una obra de grans dimensions de l’artista argentí Miguel Ángel González, establert a Lleida. Es tracta d’una proposta artística molt imponent, i confesso que, encara que hi passo tot sovint, cada vegada que la veig paro per observar-la. La Sira i jo continuem el nostre passeig diari per l’avinguda dels Esports fins a trobar “La Porta de Ventafarines”, una escultura de Josep Minguell que data de l’any 2005.

Tot seguit ens endinsem en la plaça de Santa Nimfa, un espai que ret homenatge i record al poble i a la gent de Santa Ninfa, una vila siciliana similar a la nostra, amb la qual durant més de deu anys es van establir un seguit d'intercanvis educatius i culturals entre els alumnes de l'Institut Canigó d'Almacelles i els de l'istituto Comprensivo Autonomo de Santa Ninfa. La plaça, com tots els espais construïts en els últims temps, disposa, a més a més dels jocs infantils, d’un contingut cultural. En aquest cas es va voler fer una recreació de l’illa siciliana amb el volcà Etna que serveix de tobogan, dues oliveres obsequiades per l'ajuntament de Santa Ninfa, uns liquidàmbars, una sequoia, així com un mapa gegant de l’illa que està imprès a terra, que dibuixa la seva geografia i ubica aquesta població siciliana a la qual es fa homenatge.

Un cop deixem l’illa enrere, un passeig d’oliveres conegut com l’Era del Compte ens condueix fins a la plaça del Canal d’Aragó i Catalunya, i ens dona a conèixer l’emblemàtica rotonda del tractor, que ens recorda a la nostra Festa de l’Aigua i fa homenatge al que fou un dels tractors més emblemàtics de casa nostra, el Bulldog Lanz.

Si el que busco és relaxar-me, el lloc que acostumo a triar és el Parc Arqueològic del Vilot, per la pau que s’hi respira. Aquesta zona s'havia convertit, malauradament, en un abocador descontrolat, però l’any 2005, la descoberta de les restes medievals al nostre municipi activaria els treballs, no solament arqueològics sinó la transformació de dues hectàrees de terreny municipal en un gran parc urbà. Gràcies a això, avui podem passejar per l'Almacelles del segle XVI, gaudir d'un espai verd amb el seu bosc de plataners, cedre, xiprer dels pantans, oliveres, pins, magnòlies, i fins tot d'un llac d’aigua artificial. Es tracta d’un espai fantàstic on les famílies podem celebrar els aniversaris dels nens, les bodes, les festes i fins i tot concerts musicals. I aquest és precisament l’espai on tenim previst crear un aparcament d’autocaravanes per seguir augmentant l’oferta del nostre municipi.

Si veniu a Almacelles, tampoc no podeu marxar sense visitar el MAU, el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal d’Almacelles, un equipament cultural que està ubicat en el Col·legi Pitàgores. El MAU mostra al visitant l’arquitectura i l’urbanisme al llarg del temps i de forma especial al segle XVIII i a la vila d’Almacelles. Pren protagonisme de l’urbanisme reticular present en totes les ciutats que mostra. En observar les ciutats a vista d’ocell, el museu permet fer una lectura de les ciutats diferent de la que es pot fer a peu de carrer. Una manera pràctica d’interpretar les ciutats i d’entendre també la practicitat d’un urbanisme que s’ha emprat arreu del món al llarg dels temps.

Almacelles és un testimoni tangible dels primers assentaments en el Neolític fins a l’actualitat, passant pel món clàssic i les seves ciutats, el món medieval amb la seva arquitectura romànica i gòtica, el Renaixement i les fortificacions, la ciutat hispanoamericana, la ciutat barroca i el Neoclassicisme, el fenomen de les noves poblacions, la Il·lustració i la nova vila d’Almacelles, la ciutat industrial i el model dels grans eixamples i la ciutat postindustrial. És un municipi amb una gran història passada i que es preocupa pel present del seu veïnat per garantir-li un gran futur.

 arque.png   vil.png

mau.png

Biografia


Soc la Vanesa Olivart i Rosicart, alcaldessa d’Almacelles. Vaig néixer el 14 d’agost de 1976 a Lleida, i sempre he viscut a Almacelles. Soc diplomada en Gestió i Administració Pública a la Fundació Universitària del Bages, a la facultat de la Universitat Pompeu Fabra.

La meva trajectòria professional va començar l’any 2000 com a auxiliar de recaptació a l’oficina de les Borges Blanques de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de la Diputació de Lleida. L’any 2002 vaig superar les oposicions de tècnic mitjà de gestió tributari a l’OAGRTL de la Diputació de Lleida on vaig estar al capdavant de l’oficina de Tremp a l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals, i vaig portar la gestió i recaptació del Pallars Jussà i Pallars Sobirà. L’any 2006 vaig accedir a la plaça de tècnic mitjà als serveis centrals de Lleida de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals, i vaig passar a encarregarme del departament de l’impost sobre l’increment dels valors dels terrenys de naturalesa urbana, la plusvàlua.

A les eleccions municipals celebrades el maig del 2015, vaig formar part per primer cop d'una llista electoral i vaig entrar a formar part del govern de l’Ajuntament d’Almacelles com a regidora. Vaig estar al capdavant de regidories de recursos humans i seguretat ciutadana. A les eleccions del maig de 2019 va començar el meu segon mandat com a regidora. Vaig mantenir el meu lloc com a segona tinent d'alcalde i les regidories de recursos humans, seguretat ciutadana i també vaig presidir el Patronat municipal d’Esports.

Soc alcaldessa de la vila des del novembre de 2021, on també soc regidora d’Esports i d’Urbanisme. Estic molt satisfeta i és per mi tot un honor haver-me convertit en la primera dona que exerceix la màxima representació del municipi des de la constitució dels ajuntaments democràtics, l’any 1979.

6eacaeec-492d-478a-8e9f-d62c1a40e485.jpg

Escriu-me


Pots compartir la teva opinió, pregunta, queixa o suggeriment amb l'alcaldessa d'Almacelles, Vanesa Olivart, a través del correu electrònic alcaldia@almacelles.cat. Moltes gràcies!

Document Actions