al contingut a la navegació Informació de contacte

Un jove d’Almacelles cataloga 1.709 obres del compositor de sardanes Josep Capell

L’Ajuntament cerca fons per donar una beca i continuar la investigació del músic almacellenc, un dels autors de música popular més importants del segle XX a Catalunya i Espanya, creador de cançons per a Raphael i Mario Visconti i que va tocar amb Antonio Machín.

L’alcaldessa d’Almacelles, Vanesa Olivart, i de l’universitari almacellenc Eduard Morell, qui lliura a la primera edil el treball de fi de grau de Musicologia titulat ‘Josep Capell i Hernández. El llegat del Mestre a la vila d’Almacelles’ .
L’alcaldessa d’Almacelles, Vanesa Olivart, i de l’universitari almacellenc Eduard Morell, qui lliura a la primera edil el treball de fi de grau de Musicologia titulat ‘Josep Capell i Hernández. El llegat del Mestre a la vila d’Almacelles’ .

DIVENDRES 01 JULIOL 2022

L’alcaldessa d’Almacelles, Vanesa Olivart, anuncia que el consistori es planteja cercar fons per constituir una beca d’investigació “amb la finalitat de continuar la recerca de la figura del compositor almacellenc de sardanes Josep Capell arrel de la feina feta per un jove universitari del poble que ha catalogat 1.709 obres del ‘mestre’”, explica l’alcaldessa. L’universitari Eduard Morell ha dedicat el seu treball de fi de carrera a catalogar i documentar part de l’inventari que ja hi ha a l’ajuntament, dotze de 21 caixes amb partitures, diaris biogràfics, roba i instruments, entre altres objectes, que conserva el consistori d’Almacelles.

“Ens agradaria que es pogués continuar amb la tasca iniciada per l’universitari Eduard Morell i seguir documentant l’inventari del ‘mestre’ Capell”, explica la primera edil. A Almacelles ja hi ha museïtzats alguns objectes i instruments del compositor, com el piano del músic almacellenc que es pot veure al centre cívic Casa Clara, un instrument que fou del pare del compositor i que, a banda d’utilitzar-lo per les seves composicions sardanistes, fou un piano que va estar molts anys al teatre i casino d’Almacelles, locals que regentava el pare de Capell.

L’universitari Eduard Morell ha catalogat 1.709 obres que estaven guardades en 12 caixes a l’Ajuntament d’Almacelles, una tasca que ha realitzat com a treball final del Grau de Musicologia cursada a la Universitat Autònoma de Barcelona i que ha titulat ‘Josep Capell i Hernández. El llegat del Mestre a la vila d’Almacelles’. L’estudiant ha lliurat al consistori el document amb les conclusions de la seva documentació i recerca.

Un llegat pendent de documentar en la seva totalitat

Morell ha ordenat, classificat, escanejat i catalogat el material que hi havia en aquelles 12 capses de l’arxiu del consistori, “un llegat que tenim a l’Ajuntament i del que només s'ha treballat  una part molt petita”, afirma l’alcaldessa d’Almacelles. Segons explica Vanesa Olivart, “el ‘mestre’ Capell és un dels testimonis més complets d'un compositor popular de l'Espanya i la Catalunya del segle XX, un compositor molt important per la sardana a Catalunya i per la cançó, el jazz i també la música moderna a Espanya”.

 

 

Per la seva part, l’universitari Eduard Morell diu que “aquest treball volia recuperar el Mestre Josep Capell i Hernández, conegut compositor de sardanes, però oblidat compositor de ballables, cançons i peces de jazz que varen tenir èxit dels anys 30 fins als 60 en diversos festivals i concursos”. A partir del llegat musical que la família va entregar a l’Ajuntament d’Almacelles anys després de la mort del compositor, s’ha museïtzat una petit part d’aquest llegat però, com diu Morell, “encara queda molta feina per fer, moltes caixes d’arxivador per catalogar i, en general, molta recerca al voltant de la música moderna i el jazz a casa nostra”.

Autor de cançons de Raphael i músic d’Antonio Machín

El compositor Josep Capell i Hernández (Almacelles, 1914-Barcelona, 1994) no només va composar sardanes i música popular sinó que també fou autor de cançons per reconeguts intèrprets com Raphael, per a qui va escriure el tema ‘Con los brazos abiertos’. “Capell també va treballar amb moltes orquestres i amb el músic Antonio Machín, amb qui va estar de gira i, gràcies a això, al centre cívic Casa Clara hi ha exposades unes maraques que Machín va regalar al músic d’Almacelles”, explica Eduard Morell. Josep Capell va composar moltes cançons per a coneguts concursos de la cançó, com el de Benidorm, que van ser guardonades, va escriure per cantants melòdics com Mario Visconti i també va composar molts temes per a publicitat. Segons Eduard Morell, “moltes melodies de publicitat que tots coneixem són del ‘mestre’ Capell”.