al contingut a la navegació Informació de contacte

Salut reactiva el projecte d’ampliació del CAP d’Almacelles per atendre les necessitats generades pel creixement de població

El Departament de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya impulsarà l’ampliació del CAP d’Almacelles, un equipament comunitari inaugurat fa ja tres dècades que atén els més de 9.000 habitants que apleguen Almacelles, Gimenells i Pla de la Font i les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) de Sucs i Raimat. Així ho ha indicat el conseller Josep Maria Argimon, qui ha visitat Almacelles per inaugurar la VII Fira de la Il·lustració i III Fira Tasta’m i conèixer el CAP almacellenc de primera mà. Després de totes dues visites, Argimon s’ha reunit amb diferents representants municipals i responsables d’associacions del municipi, davant dels quals ha refermat el compromís d’ampliació que ha anunciat i ha indicat també que impulsarà accions per permetre que Almacelles compti amb un servei de farmàcia de guàrdia els 365 dies de l’any.

DISSABTE 14 MAIG 2022

L’alcaldessa, Vanesa Olivart, valora molt positivament un anunci que, considera, “respon a una necessitat evident, perquè Almacelles ha crescut i encara ha de créixer més. Per aquesta raó, necessitem uns serveis sanitaris adaptats a les necessitats actuals i suficients per a cobrir les necessitats futures previstes. D’igual manera, necessitem també un servei de farmàcia de guàrdia 24 hores els 365 dies de l’any, fet que ara no es dona i que considerem indispensable per a garantir la qualitat de vida de la població”.

 

L’Ajuntament ha posat els terrenys a disposició i cal readaptar el Pla Funcional

 

Actualment, Salut disposa d’un Pla Funcional per fer possible aquesta ampliació del CAP que Almacelles necessita per atendre les necessitats derivades del creixement que ha experimentat el municipi durant els darrers anys i de les que es preveu generarà l’increment de població que es derivarà de les oportunitats de futur que obren projectes com ara el nou polígon industrial previst. Aquest projecte d’ampliació, ha explicat Argimon, es va redactar abans de la pandèmia i cal, en conseqüència, readaptar-lo per atendre millor encara les noves necessitats que han sorgit els darrers anys. Per la seva part, el consistori ha posat a disposició ja els terrenys que possibilitaran aquesta millora que Almacelles i només cal ara que el Departament formalitzi la recepció. “El CAP d’Almacelles és un equipament digne, ben conservat i ben dotat, però cal més espai perquè les necessitats, després de més de 30 anys des que es va impulsar l’actual han augmentat. Passada la pandèmia, s’han incorporat a l’equip del CAP referents de benestar emocional i un nutricionista i això significa que necessitem més consultes i consultes més grans. La part d’urgències, per exemple, disposa ara d’un box i necessitaria un altre. Són necessitats que es donen i l’ampliació permetrà atendre-les. Ara, caldrà acabar el Pla Funcional, que es va redactar abans de la Covid, i després seguirem amb la licitació de projecte i la licitació d’obra. És un temps que, legalment, ha de passar”, ha indicat el conseller. Pel que fa a la petició d’un servei de farmàcia de guàrdia els 365 dies de l’any, Argimon s’ha compromès a realitzar gestions davant del Col·legi de Farmacèutics per aconseguir-ho, ja que la població té metge 24 hores i població suficient que en justifica la necessitat.

 

Argimon recorda que la salut “no és només l’absència de malaltia” i lloa la decisió de recuperar la Fira de la Il·lustració i la Fira Tasta’m

 

La visita del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a Almacelles ha vingut motivada per la seva decisió d’acceptar la petició que l’Ajuntament li va fer arribar perquè inaugurés la VII Fira de la Il·lustració i III Fira Tasta’m, que se celebra aquest cap de setmana a la vila i aplega 35 expositors, 13 dels quals són elaboradors locals de productes de qualitat. En el seu discurs, Argimon ha recordat que la salut “no és només l’absència de malaltia” i que està condicionada també per qüestions com ara “la plenitud, l’autonomia i la felicitat”. D’aquesta circumstància, considera el conseller, “som més conscients des que la pandèmia ens ha colpit” i, per això, “cal, a poc a poc, normalitzar la situació i una manera és gaudir de moments com aquests i d’aliments saludables i de proximitat com els que s’ofereixen aquí”. Per la seva part, i després d’agrair l’esforç que ha fet possible la Fira a totes les persones qui hi han treballat, als expositors i, especialment, “a les almacellenques i els almacellencs i els amics i les amigues d’Almacelles qui han triat viure aquest cap de setmana amb nosaltres”, l’alcaldessa Vanesa Olivart ha recordat que el certamen permet “mostrar a tothom qui som i reivindicar els productes i l’origen d’aquest poble singular que va sorgir del somni d’uns homes, en Melcior de Guàrdia i en Josep Mas Dordal, que van voler construir, aquí i a finals del Segle XVIII, una població diferent, nova i plantejada a partir dels principis d’aquell moviment polític i filosòfic formidable que va ser la Il·lustració i que pretenia combatre la foscor, la ignorància, la tirania i la superstició amb llum, ciència, llibertat i coneixement”. Argimon, en el seu discurs, ha destacat també que la Il·lustració “va afavorir de manera extraordinària el desenvolupament de la ciència i, si ara som aquí, és en part gràcies a aquell moviment i, especialment, gràcies a les vacunes”, ha dit.

Activitats per a tota mena de públics

Dins del programa de la VIII Fira de la Il·lustració i III Fitra Tasta’m i així ho recorda l’alcaldessa, “figuren actes per a tothom com a vermuts populars dissabte i diumenge al migdia, un sopar popular dissabte a la nit” i “diferents activitats d’animació de carrer i tallers per a tota mena de públics entre els quals cal destacar el que ofereix la influencer, youtuber i cuinera Anna Recetas Fáciles diumenge a les 18.00h o la Caminada Solidària amb esmorzar popular a continuació que protagonitza Sor Lucía Caram diumenge al matí. “Tenim activitats per a tots els públics i una oferta d’expositors amplíssima: la Fira de la Il·lustració té una vintena i la Fira Tasta’m, una tretzena. En total, són 35”, ha explicat. La imatge de la Fira, un cartell senzill i net amb en Josep Mas Dordal com a protagonista, resumeix l’essència del certamen: “hem triat l’estàtua que representa l’home qui va fer realitat aquell somni il·lustrat que va ser Almacelles i ho hem fet d’una manera diferent, divertida i lúdica: al cartell apareix a punt de tastar una cervesa, segurament de la cerveseria almacellenca Lo Vilot, i un tall de formatge, segurament de Cal Quitèria. Aquesta imatge vol resumir tot el que oferim aquests 14 i 15 de maig: una reivindicació de la nostra història i origen il·lustrats i un espai on tastar els molts productes excel·lents que es fan aquí i ens converteixen en un lloc especial que cal descobrir. Us convidem a gaudir d’Almacelles i de la seva Fira”, assenyala Vanesa Olivart.