al contingut a la navegació Informació de contacte

Processons de Setmana Santa

DIJOUS 18 ABRIL 2019

Ja està tot a punt per celebrar aquest Divendres Sant les tradicionals Processons d’Almacelles. En aquest sentit, cal destacar el pas del Sant Sepulcre de la processó del Silenci del divendres per la nit (22 h), al què s’hi afegeixen els 4 centurions romans que acompanyaran els passos i la Vera Creu en la processó del Calvari, que té lloc el Divendres Sant pel matí (9 h).

 

Cal esmentar que, any rere any, les processons del Divendres Sant d’Almacelles, compten amb major nombre de participants i públic, esdevenint un dels actes de participació popular més important d’aquests dies. Cal esmentar la processó del Calvari, que surt a les 9 del matí de l’església i arriba al cim del tossal de les Santes Creus, amb dos passos i la Vera Creu que presideix el seguici; i la processó del Silenci, que surt de l’església a les 22 hores i arriba fins a la Rambla. Aquesta última és la més vistosa, ja que als tres passos que surten cada any, cal afegir-ne un de nou: el de la Vera Creu que fins ara sortia sola i portada per un cofrare; així com els centurions romans que custodien el pas del Sant Sepulcre. A més, a més, en la Processó del Silenci, es compta amb la presència de la Banda de Tambors i Bombos de Sant Joan de Déu, i la de la Cofraria que es constitueix per a aquesta celebració.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

+ INFO PROCESSONS DEL DIVENDRES SANT D’ALMACELLES

 

TIPUS DE REPRESENTACIÓ: Processó del Divendres Sant (Via Crucis pel matí i Processó del Silenci per la nit).

NOM DE LA REPRESENTACIÓ: Processons del Divendres Sant d’Almacelles

DATA: 19 d’abril de 2019

HORA: La Processó del Via Crucis és a les 9 del matí i la del Silenci surt a les 22 hores. Ambdues surten de l’església parroquial.

LLOC: Ambdues processons surten de l’església parroquial. La del matí recorre part del carrer del Carme, carrer de Sant Josep i s’enfila fins al tossal de les Santes Creus. Aquesta processó possiblement és la més antiga i es remunta a la mateixa fundació del poble nou d’Almacelles, cap al 1774; ja que la denominació del tossal més proper al nucli urbà porta el nom de tossal de les Santes Creus o del Calvari des d’aquells primers anys, i era el lloc escollit per fer aquesta processó que rememorava l’ascens de Jesucrist al Calvari. Pel que fa la del Silenci, recorre el carrer Major fins arribar a la font-rotonda i part de la Rambla de la Generalitat, on es canvia el sentit de la marxa i es retorna novament al temple parroquial pel mateix traçat.

BREU DESCRIPCIÓ: La processó del Via Crucis compta amb 4 centurions romans, tres passos (el del Natzarè, el de la Dolorosa i el del gran Crist crucificat o la Vera Creu), i un seguit de figurants que representen les Doloroses, els penitents, les set nenes que representen els set dolors i els encaputxats. A la del Silenci, s’hi afegeix un quart pas: el Sant Sepulcre. Els passos són obra del mestre lleidatà Ramon Borràs Vidal, fets l’any 1940 i restaurats el 1997.