al contingut a la navegació Informació de contacte

Premi acció social

DIVENDRES 20 SETEMBRE 2019

Almacelles homenatja i reconeix a les entitats, particulars i associacions d’Almacelles vinculades amb el voluntariat, acció social i cooperació durant l’any 2019, en el marc de les Festes de la Mercè 2019

 

Almacelles concedeix en el dia d’avui, primer de les Festes de la Mercè 2019 de la vila, el guardó de reconeixement a una de les entitats, associacions i/o persones de la vila, que treballen tots els dies de l’any per ajudar als més necessitats. Aquesta dedicació a l’altri, a donar a qui menys té i, en general, a l’esperit solidari que ens hauria d’envoltar cada cop més, ho representa millor que ningú l’advocació de la Mercè, la patrona d’Almacelles, qui volem que ostenti aquests premis que volem fer efectius d’ara en endavant en el marc de la seva festivitat que és, alhora, la del poble d’Almacelles.

 

Motiu pel qual s’escull la Verge de la Mercè com a patrona de la Solidaritat:

 

Això és així des del segle XIII, quan diu la llegenda que la verge s’aparegué al mateix temps a tres grans personalitats de l’època: al rei Jaume I, que es trobava en plena activitat de reconquesta de terra cristiana als moriscos per a la corona catalano-aragonesa; a en Pere Nolasc, un jove mercader de teles de Barcelona, molt reconegut per les seves dots de comerciant i negociador; i al frare dominic i confessor del rei, Raimon de Penyafort. Fou l’1 d’agost de 1218, quan la verge se’ls aparegué a tots tres i els hi va demanar la tasca de rescatar captius cristians que s’enduien els sarraïns al Magrib i que els venien com a esclaus en terres “d’infidels”. Una trobada de tots tres a la catedral de Barcelona va fer que coincidissin en la trobada de la verge i l’encàrrec que els va implorar. Naixia l’Orde dels Mercedaris, amb el suport reial i de la Santa Seu, dedicada al rescat de presoners segrestats pels sarraïns i, per extensió, a la redempció de captius. La gran estima i devoció dels barcelonins vindria segles més tard, quan una plaga de llagosta apocalíptica, va planar sobre la ciutat de Barcelona i els seus camps i va fer perillar les collites. Així, el 1687 es fa una gran processó advocant a la verge de la Mercè la desaparició d’aquella plaga que estava malmetent les collites dels barcelonins, i el Consell de Cent de la ciutat fa la promesa que si la ciutat es deslliura de la llagosta, la farien patrona. I així va ser. La història ja és del tot coneguda i Pius IX la nomena patrona de la Ciutat Comtal, al mateix temps que Santa Eulàlia, en seria copatrona.

 

Com hem vist doncs, Almacelles va adoptar la Verge de la Mercè el 1773 del seu barceloní més il·lustre, com fou Melcior de Guàrdia i Matas; i d’ella –i del que aquesta advocació representa més enllà del seu significat religiós- en volem retre homenatge i posar de relleu totes aquelles iniciatives dutes a terme per entitats i particulars en pro d’ajudar i salvaguardar al més dèbil, al més necessitat i a qui reclama el nostre auxili.

 

Objecte del guardó:

 

Seran objecte de valoració aquelles obres socials, actes de voluntariat, beneficiència, caritat, auxili a persones discapacitades, en exclusió social, col·lectius marginals, en situació de risc o qualsevol altre acte que vagi encaminat al bé comú, de manera voluntària, altruïsta i que comporti un grau de compromís i de sacrifici, que hagin estat endegades durant l’any 2019 per part de col·lectius, particulars, entitats, associacions, fundacions o empreses que siguin oriündes o residents a Almacelles, o que el seu treball s’hagi dut a terme al nostre municipi durant l’any 2019.

 

En aquesta primera entrega s’ha plantejat la possibilitat d’obrir-se –de cara a properes edicions- que puguin valorar-se entitats d’àmbit supramunicipal, si les seves accions de manera directa o indirecta, també poden beneficiar al poble d’Almacelles.

 

Valoració i puntuació:

 

Per tal d’establir un primer punt de valoració i/o de puntuació, s’ha procedit a fer una petició pública de noms des del dia 12 fins al dia 19 de setembre de 2019 a través de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Almacelles.

 

Un cop examinats els noms proposats, el Jurat ha aplicat aquells criteris que ha estimat adients, a fi i efecte de determinar qui serà el particular/entitat/associació guanyador/a del guardó i reconeixement de del millor programa/entitat/activista social Verge de la Mercè 2019 d’Almacelles.

 

La persona/entitat o associació que en surti guanyadora d’aquest reconeixement s’exclourà de les edicions que es facin posteriorment per un període de quatre anys, a fi de donar noves oportunitats a d’altres que s’hagin inclòs en el llistat de votacions.

 

Jurat:

 

El Jurat està format per:

 

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament d’Almacelles

La regidora de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Almacelles

Un representant dels Serveis Socials de l’Ajuntament

Un representant dels Serveis Socials de l’Àrea Bàsica de Salut d’Almacelles

 

El guanyador de la present edició ha estat CREU ROJA ALMACELLES.

 

Ajuntament d’Almacelles