Les millores a les escoles Plaça de l’Ensenyança i Antònia Simó guanyen la votació dels primers Pressupostos Participatius d’Almacelles
La proposta ha rebut 211 vots i, en segon lloc, amb 163 vots, la instal·lació d’una cadira hidràulica a les piscines municipals. “Ara es farà un informe tècnic per saber què costen les propostes més populars per tal que siguin una realitat el 2023”, explica l’alcaldessa, Vanesa Olivart.
DIMARTS 08 NOVEMBRE 2022
L’Ajuntament d’Almacelles ha conclòs la votació popular dels seus primers Pressupostos Participatius amb la participació de 226 persones que han emès un total de 507 vots, ja que cada persona podia votar fins un màxim de tres de les cinc propostes presentades. La proposta més popular ha estat la de les ‘Millores a l’escola Plaça l’Ensenyança i CEIP Antònia Simó i Arnó’, que ha rebut 211 vots (100 a través de l’’app’ eAgora i 111 presencials) i la segona ha estat la de la instal·lació d’una cadira hidràulica a les piscines municipals, amb 163 vots (55 eAgora i 108 presencials). “Ara elaborarem els pressupostos reals del cost de les dos propostes més votades per tal d’executar-les durant el 2023, ja que tenim una dotació econòmica de 50.000 euros per fer realitat les millores a les escoles i la nostra intenció és instal·lar també la cadira hidràulica per tenir unes piscines inclusives, un projecte que si cal farem a càrrec del pressupost municipal”, explica l’alcaldessa, Vanesa Olivart.
Un total de 226 persones han votat les propostes dels Pressupostos Participatius d’Almacelles i aquestes persones han emès 507 vots, ja que cada persona podia votar un màxim de tres projectes diferents. Del total dels vots emesos, 237 s’han fet a través de la plataforma digital eAgora i 270 de forma presencial a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. L’alcaldessa, Vanesa Olivart, fa una valoració “molt positiva de la participació i recorda que aquest procés és un exemple d’obertura de l’administració pública cap a les almacellenques i almacellencs qui per primera vegada han pogut presentar idees amb l’objectiu de millorar els serveis públics i una molt bona acollida també de l’aplicació eAgora, ja que gairebé la meitat de vots s’han emès emprant aquesta plataforma digital ciutadana”.
“Ara que ja tenim els resultats, elaborarem el pressupost per saber la despesa real que costa fer el projecte que ha obtingut més vots, les millores a les escoles. La dotació dels Pressupostos Participatius, aprovada en ple per unanimitat, és de 50.000 euros. Per tant, segons el que costi executar les millores a les escoles, podrem dur a terme la proposta vencedora i també la segona més votada, la cadira hidràulica. Això ho sabrem quan tinguem la despesa real de cada projecte”, explica Vanesa Olivart.
“En tot cas”, afegeix l’alcaldessa, “la nostra intenció és instal·lar igualment la cadira hidràulica malgrat no arribi la dotació econòmica prevista en els Pressupostos Participatius i ho farem a càrrec del pressupost municipal, ja que es tracta d’una proposta inclusiva amb funció social i que iguala oportunitats a les persones amb mobilitat reduïda”.
Resultats definitius de les cinc propostes
L’Ajuntament va rebre un total de 20 propostes, de les quals cinc han estat viables i són les que les almacellenques i almacellencs han pogut votar. La proposta més popular, amb els 211 vots, consisteix a canviar 71 metres longitudinals de la tanca del pati de l’escola de la Plaça l’Ensenyança i de les portes d’accés, instal·lar una tanca d’1,20 metres d’alçada muntada sobre el muret que ja existeix, substituir les portes per altres de característiques similars a la nova tanca, de lamel·les metàl·liques, per donar més privacitat al centre escolar. I al CEIP Antònia Simó i Arnó, es proposa també substituir les portes d’accés a l’edifici amb l’objectiu de millorar el consum energètic, tant pel que fa a la calefacció a l’hivern com per l’aire condicionat, a l’estiu.
La segona proposta que ha rebut més vots ha estat la de la instal·lació d’una cadira hidràulica perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin entrar i sortir de la piscina municipal, amb 163 vots. En tercer lloc, i amb 63 vots (34 a través de l’eAgora i 29 presencials), ha quedat la instal·lació d’un parc complet de cal·listènia a les voreres de l’Avinguda Mas Dordal; en quart lloc, amb 47 vots, 31 per l’eAgora i 16 presencials, la millora de la visibilitat a l’encreuament del carrer Baró d’Esponellà i Estació; i, finalment, amb 23 vots, 17 per l’eAgora i 6 presencials, la proposta amb menys vots ha estat la de la reordenació del trànsit i reforma de la Plaça Daurell per convertir-la en una rotonda.