Jornades al Museu
DIJOUS 21 FEBRER 2019
Almacelles inicia aquest dijous un cap de setmana ple d’actes vinculats amb el món de la Cultura, l’urbanisme i el patrimoni verd.
En un primer moment, avui ha tingut lloc la inauguració de la Jornada Embellim les Ciutats, un seguit de xerrades en les quals s’ha posat de manifest el fet d’incrementar, potenciar i difondre el patrimoni verd de les ciutats i vertebrar-ho com part fonamental del creixement de les ciutats, tot i que això no és incompatible amb altres actuacions urbanístiques i socials que es duen a terme de manera convencional en les nostres viles i ciutats. Aquestes xerrades han estat organitzades per l’AICEI (Associació Internacional de Ciutats i Entitats de la Il·lustració), l’Ajuntament d’Almacelles i el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal d’Almacelles. També han comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida. A les jornades han assistit representants d’algunes ciutats de la Il·lustració provinents de Coimbra, Es Castell, Barcelona, San Fernando o de Cartagena, entre d’altres.
Entre les xerrades impartides destaca la que ha anat a càrrec del Sr. Pere Cabot, enginyer agrònom i membre del Jurat de Viles Florides de Catalunya; la impartida per l’enginyera agrícola i membre de l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya, Sra. Laia Grifell i la de la també enginyera tècnica agrícola, paisatgista i membre de Green Effect Paisajistas, Sra. Anna Terricabras, qui ha presentat el Pla Director del Verd Urbà d’Almacelles, un dels municipis pioners en la implantació d’aquest pla de desenvolupament del verd urbà.
D’altra banda, la tarda del dijous 23 de febrer, també és notícia per la inauguració a la Sala d’Exposicions temporals del Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal d’Almacelles, de l'exposició "La lluna, la pruna i Miró". Amb gravats de Joan Miró del "Càntic del sol" (dels fons de la Col·lecció Gelonch Viladegut) que interactuen amb les peces del Museu. Un cant a la vida, a la lluna, al sol, a la terra, al foc, al vent i a l'aigua.
Divendres, 22 de febrer: Comença el Congrés Internacional sobre Escultura Monumental
El Congrés Internacional sobre Escultura Monumental vol ser l’escenari de reflexió professional on artistes, professionals i altres agents mediadors puguin, d’una manera pràctica i accessible, intercanviar coneixements i experiències vinculats a diferents enfocaments artístics. Tindrà lloc el dia previ a la inauguració del parc, el divendres 22 de Febrer de 2018, durant tot el dia.
En aquesta primera edició, la temàtica del congrés no vol cenyir-se a cap tema en concret, fet que sí es donarà en edicions posteriors. Es tracta en aquesta ocasió de presentar un tema tan apassionant com controvertit i que està recuperant la seva rellevància gràcies a l’obra de grans figures, moltes d’elles polèmiques, que han començat a conquerir l’espai públic de manera temporal o definitiva. Gran part d’aquestes peces s’han guanyat a pols la seva permanència arran de l’entusiasme del públic i de la seva perfecta adequació a un context espacial i històric.
La inauguració de la primera edició del Congrés Internacional d’Escultura Monumental està adreçada a escultors, investigadors, docents i a qualsevol altra persona interessada i/o vinculada al sector de les arts visuals que desitgi aprofundir en formes i tècniques d’expressió relacionades amb l’escultura monumental del segle XXI.
Els assistents podran presenciar les comunicacions presentades per artistes de reconegut prestigi, basades en la seva experiència professional, així com participar en el debat posterior al voltant de les línies de discussió obertes.
El programa d’aquesta primera edició tindrà un enfocament pràctic i proper, tot buscant un intercanvi professional d’experiències i la creació de línies de tutela que ajudin tant als escultors més joves, a adquirir una major perspectiva per als seus projectes de treball, com als més experts, a fi de confrontar posicions. Una de les qüestions importants a debatre versarà sobre la conscienciació de la importància de l’escultura monumental en la seva dimensió formativa i testimonial. Per aquest motiu es provocaran reflexions interessants al voltant de conceptes com la cultura visual i els seus diferents actors. La benvinguda i ponència inaugural anirà a càrrec del reconegut artista Antonio López García.
Finalment, el dissabte 23 de febrer a les 12,30 hores, es procedirà la inauguració del Parc Escultòric. Aquest acte serà presidit pel Delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Sr. Ramon Farré. El Parc d’Europa d’Almacelles encetarà la seva faceta com a espai escultòric contemporani a l’aire lliure, i sobre cadascun dels seus turons es col·locaran de manera temporal boniques peces monumentals creades per alguns dels artistes actuals de major projecció internacional a fi i efecte de provocar trobades poètiques entre la natura i la bellesa de la creació artística.
Escultures creades per quedar perfectament integrades en un espai obert, la finalitat de les quals és fondre’s amb el paisatge per potenciar l’experiència visual del visitant i donar-li la possibilitat de degustar l’estètica de l’obra d’art en un entorn natural, a l’aire lliure.
Les diferents peces escultòriques monumentals que inauguraran ALMA el 2019 no dialoguen entre si, sinó amb l’espai sobre el qual reposen. Es tracta d’obres úniques que compondran una col·lecció eclèctica i respectuosa amb les formes i els estils de creació contemporània més variats. Es tracta d’acostar la bellesa i les possibilitats comunicatives de l’art públic, servint-se per aconseguir-ho d’amplis espais verds polivalents.
Ajuntament d’Almacelles