al contingut a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova el conveni amb la Generalitat que permetrà dotar Almacelles d’una nova estació d’autobusos

El ple municipal d’Almacelles ha aprovat en la seva sessió extraordinària d’aquest 28 de febrer el conveni que ha de permetre dotar la vila amb una nova estació d’autobusos que s’ubicarà a un solar situat al carrer Joan Maragall que fa cantonada amb el carrer Antoni Gaudí. La inversió prevista és d’1.229.732,39 euros IVA inclòs i anirà a càrrec de la Secretaria de Mobilitat i Territori del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori del Govern de la Generalitat. Tots els grups municipals del Ple han votat a favor excepte Amunt Almacelles, que s’ha abstingut.

DILLUNS 28 FEBRER 2022

A hores d’ara, l’Ajuntament ja ha cedit a la Generalitat la titularitat del solar  de 1.754 m2 de superfície que acollirà el nou equipament i els següents passos, un cop aprovat el conveni, seran la licitació i adjudicació de les obres per part de la Generalitat. Els treballs tindran una duració estimada de set mesos des del moment del seu inici i permetran dotar la vila “d’una infraestructura capaç de centralitzar la sortida i arribada de totes les línies amb servei regular que presten servei a la vila i el seu veïnat i que s’ubiqui a un espai cèntric de la població”, explica l’alcaldessa Vanesa Olivart.

 

Amb marquesina i diferents serveis

La nova estació d’autobusos comptarà amb espais per acollir fins a quatre autobusos de manera simultània, una marquesina per cobrir la zona d’espera de viatgers i donar refugi en moments de pluja i un edifici auxiliar d’uns 70 m2 amb lavabos, espai per màquines de vending i zona d’espera. “Per Almacelles és un important pas endavant, donat que parlem d’una infraestructura estratègica que millorarà la vida de les veïnes i veïns que fan una aposta per la sostenibilitat en triar el transport col·lectiu per traslladar-se, mitjançant els serveis d’autobús, a altres poblacions per treballar, estudiar o fer qualsevol mena de gestions”.

 

Abstenció d’Amunt Almacelles i vot favorable de la resta de grups

Des del grup municipal d’Amunt Almacelles, els regidors del qual s’han abstingut en la votació de l’únic punt de l’Ordre del Dia, el seu portaveu Joan Bosch ha indicat que, en la seva opinió, la ubicació triada “no és funcional” i es podria haver plantejat una altra “com l’avinguda dels Esports”. Per la seva part, la regidora i portaveu del grup municipal d’Almacelles en Comú, Montse Cortasa, ha valorat positivament la nova infraestructura, tot i que ha manifestat considerar que la inversió podria haver-se planificat d’altra manera: “benvinguda sigui, però 1,2 milions són molts diners i potser es podria haver invertit també a millorar l’estació de ferrocarril, que està oblidada”, ha indicat. Des del grup municipal de Compromís per Almacelles, el seu portaveu, Francesc Torres, s’ha interessat per si existeix alguna previsió del cost que tindrà el manteniment de la infraestructura. Finalment, des del grup municipal d’ERC, el seu portaveu, Ignasi Comella, ha assenyalat que considera que el projecte hauria d’haver contemplat “la inclusió de plaques solars” i que el projecte que es planteja “està desfasat”.

 

 Una Almacelles encara més sostenible

L’alcaldessa, en el seu discurs, ha destacat el valor que té la nova infraestructura per aconseguir una Almacelles encara més sostenible: “teníem una estació d’autobusos del segle XX i ara tindrem una estació del segle XXI. Agafar l’autobús serà ara molt més còmode per tothom i tindrem un poble millor, perquè si ara és més fàcil agafar l’autobús, molta més gent encara farà el pas de deixar aparcat el cotxe i triar per moure’s un mitjà de transport col·lectiu i més sostenible que el vehicle particular”, ha explicat l’alcaldessa. Vanesa Olivart ha recordat també que, amb la nova estació d’autobusos, es fa un pas en favor d’una Almacelles més justa socialment: “a més a més de qui ho fa per comoditat o compromís amb la sostenibilitat, moltes de les usuàries i els usuaris del transport públic són persones d’edat avançada i persones joves que no tenen permís de conduir o no disposen de cotxe i aquest canvi que fa guanyar a tothom és també una millora pel que fa a la justícia social”. Pel que fa al manteniment, ha indicat, “sense haver-se ni tan sols licitat l’obra, és aviat per quantificar-ho”. Amb la nova estació d’autobusos, conclou Olivart, “aconseguirem que el transport públic sigui una alternativa real per atendre les necessitats de mobilitat, es contribuirà a la lluita contra el canvi climàtic i es milloraran la qualitat de l’aire i la seguretat viària.”

 

Una inversió superior al milió d’euros

La construcció del nou equipament està pressupostada en 1.229.732,39 milions d’euros que assumirà la Generalitat de Catalunya. Per la seva part, l’Ajuntament d’Almacelles s’encarregarà del manteniment i la conservació de la nova instal·lació. “És el que es fa sempre amb equipaments d’aquesta mena. Almacelles creix, les necessitats del veïnat augmenten i des de l’Ajuntament les hi donem resposta amb realitzacions com aquesta, que són possibles gràcies a la sintonia que mantenim amb les administracions de rang superior”, apunta Vanesa Olivart.