al contingut a la navegació Informació de contacte

Almacelles recupera la processó i l’aplec de l’ermita de la Mare de Déu de l’Olivar

Almacelles ha recuperat aquest 1 de maig la processó i l’aplec de l’ermita de la Mare de Déu de l’Olivar amb la participació de més d’una cinquantena de persones. L’esdeveniment feia dos anys que no se celebrava a conseqüència de la pandèmia i ha estat possible gràcies a l’associació veïnal Mare de Déu de l’Olivar, els Amics de la Sardana d’Almacelles, la Parròquia d’Almacelles i l’Ajuntament, que s’han coordinat per recuperar una tradició molt arrelada a la localitat.

DILLUNS 02 MAIG 2022

Vanesa Olivart, l’alcaldessa, ha destacat la importància de recuperar un esdeveniment que, explica, “ha reunit un notable volum de persones que s’estimen el nostre poble i les nostres tradicions. Com a Ajuntament, és tot un goig viure jornades com aquesta, la qual ens parla dels nostres orígens i referma la cohesió perquè ens connecta amb els costums i la manera de viure dels nostres avantpassats”. La processó i l’aplec de la Mare de Déu de l’Olivar es va començar a celebrar als anys 50 del segle passat després que la recuperés mossèn Alexandre Pedra i es va perdre durant els anys 70, fet que va precipitar el deteriorament de l’ermita original, que es va haver d’enderrocar per seguretat. Arran de la reconstrucció in consagració de l’ermita a principis dels 90, l’aplec s’ha celebrat de manera continuada fins que la pandèmia va obligar a fer un parèntesi. L’ermita s’ubica al punt on se suposa que la Mare de Déu es va aparèixer davant de l’apòstol Sant Jaume quan va fer nit a Almacelles durant el seu viatja fins a Galícia tot resseguint la via romana que passava per aquest punt, precisament. L’indret, ubicat a poc menys d’un km del poble, ofereix unes vistes privilegiades del nucli urbà almacellenc.

 

Ballada de sardanes

La processó d’aquest 1 de maig ha inclòs també una ballada de sardanes, una degustació de la tradicional coca de sucre beneïda i un aperitiu popular els quals han tingut lloc després de la missa que s’ha celebrat a l’ermita de la Mare de Déu de l’Olivar. Des de l’Ajuntament, es valora “molt positivament” la feina de totes les persones voluntàries que han fet possible la jornada, a la qual han participat molts dels infants que celebraran la seva primera comunió enguany.