al contingut a la navegació Informació de contacte

Almacelles recupera la Fira de la Il·lustració i el certamen Tasta’m amb 40 expositors i 35 activitats

La Fira de la Il·lustració i la Fira Tasta’m aplegaran 40 expositors i oferiran 35 diferents activitats a totes les persones qui escullin visitar Almacelles aquest cap de setmana del 14 i 15 de maig, el que s’ha triat enguany per a recuperar dos certàmens els quals arriben, respectivament, a la seva VII i III edicions i que es reprenen després d’un parèntesi de dos anys motivat per la pandèmia. D’aquesta manera, Almacelles torna a reivindicar els seus orígens il·lustrats alhora que posa en valor els productes del territori gràcies a la desena d’elaboradors de proximitat que presentaran la seva oferta dins del marc de la Fira Tasta’m. Tots dos certàmens han estat presentats aquest 9 de maig a la Diputació de Lleida en un acte que ha comptat amb la presència del diputat Eloi Bergós, l’alcaldessa Vanesa Olivart, la primera tinent alcalde, Maria Lluïsa Granero i el representant dels expositors i gerent de Formatges Cal Quitèria, Carlos Pàmpols.

DILLUNS 09 MAIG 2022

Vanesa Olivart, l’alcaldessa, ha destacat el valor de poder recuperar un esdeveniment, la Fira de la Il·lustració i la Fira Tasta’m, “que ens permetem mostrar a tothom qui som, explicar d’on venim i convidar a totes les persones qui vulguin visitar-nos a tastar els productes excel·lents que som capaços de produir des d’aquest poble singular que va néixer del somni d’uns homes, en Melcior de Guàrdia i en Josep Mas Dordal, que van voler construir, aquí i a finals del S.XVIII, una població diferent, nova i plantejada a partir dels principis d’aquell moviment polític i filosòfic formidable que va ser la Il·lustració i que pretenia combatre la foscor, la ignorància, la tirania i la superstició amb llum, ciència, llibertat i coneixement”. La Fira de la Il·lustració i la Fira Tasta’m arriben enguany, respectivament, a la seva setena i tercera edicions i són, detalla Olivart, “una oportunitat fabulosa per conèixer encara més aquest petit tresor que és Almacelles. Som una vila singular, diferent i acollidora i, a més a més, hem preparat més d’una trentena d’activitats per a tota mena de públics, com ara tallers, jocs, castellers, balls de bastons i altres. Estem segurs que qualsevol persona podrà trobar al programa de la Fira alguna activitat del seu interès”.

 

Les fires, eina per dinamitzar les economies locals

 

Per la seva part, el diputat Eloi Bergós, ha destacat la importància de les fires “per a donar a conèixer el territori a les persones”. Les festes majors, ha dit “normalment, es plantegen arreu perquè gaudeixin dels pobles totes i tots aquells qui els coneixen per origen, per residència o per amistat” i les fires “perquè tothom qui encara no coneix un poble, ciutat o vila ho pugui fer i descobreixi els seus atractius, els seus productes, la seva hostaleria i comerç i la seva gent”. Carlos Pàmpols, representant dels expositors que estaran presents a la Fira, ha agraït “la possibilitat” de mostrar productes fets amb molta cura i estimació que ofereixen les fires i ha destacat també l’interès afegit que suposa per un productor poder participar en un certamen que combina un vessant comercial i un vessant lúdic com la Fira de la Il·lustració i la Fira Tasta’m.

 

El conseller Argimon inaugurarà el certamen

L’encarregat d’inaugurar tots dos certàmens enguany serà el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, un home qui, recorda l’alcaldessa Vanesa Olivart, “ens ha mostrat a tothom, amb la seva feina durant aquest temps de pandèmia, com la ciència i el coneixement són fonamentals per a superar qualsevol mena de crisi”. Olivart ha fet un paral·lelisme entre el s.XVIII i l’actualitat, dos moments, ha dit “de canvi” que posen a prova la societat. “Ara, i gràcies a la revolució verda, tornem a tenir una possibilitat d’aconseguir una societat més lliure, més justa i més humana com va succeir a les acaballes del s.XVIII. Malauradament, aquella oportunitat no va poder ser aprofitada plenament, però ara en tenim una de nova. Per exemplificar-ho, hem volgut confiar al conseller Josep Maria Argimon la tasca d’inaugurar la Fira, perquè ell, com ho van ser en Josep Mas Dordal i en Melcior de Guàrdia, és un home de ciència i de coneixement que comparteix els mateixos principis a partir dels quals es va construir Almacelles”.

Activitats per a tota mena de públics

Dins del programa, i així ho ha destacat la primera tinent alcalde, Maria Lluïsa Granero, “figuren actes per a tothom com a vermuts populars dissabte i diumenge al migdia, o un sopar popular dissabte a la nit” i “diferents activitats d’animació de carrer i tallers per a tota mena de públics entre els quals cal destacar el que oferirà la influencer, youtuber i cuinera Anna Recetas Fáciles diumenge a les 18.00 o la Caminada Solidària amb esmorzar popular a continuació que protagonitza Sor Lucía Caram diumenge al matí. “Tenim activitats per a tots els públics i una oferta d’expositors amplíssima: la Fira de la Il·lustració tindrà una trentena i la Fira Tasta’m, una desena. En total, són 40”, ha explicat. La imatge de la Fira, un cartell senzill i net amb en Josep Mas Dordal com a protagonista, resumeix l’essència del certamen: “hem triat l’estàtua que representa l’home qui va fer realitat aquell somni il·lustrat que va ser Almacelles i ho hem fet d’una manera diferent, divertida i lúdica: al cartell apareix a punt de tastar una cervesa, segurament de la cerveseria almacellenca Lo Vilot, i un tall de formatge, segurament de Cal Quitèria. Aquesta imatge vol resumir tot el que oferim aquests 14 i 15 de maig: una reivindicació de la nostra història i origen il·lustrats i un espai on tastar els molts productes excel·lents que es fan aquí i ens converteixen en un lloc especial que cal descobrir”, ha explicat Vanesa Olivart.