al contingut a la navegació Informació de contacte

Almacelles i Generalitat fan front comú perquè Adif reobri l’estació de tren almacellenca

Fa més de 20 anys que està tancada i, segons l’alcaldessa, Vanesa Olivart, “la seva obertura contribuirà al progrés econòmic i a la millora de la mobilitat i sostenibilitat pel foment del transport públic ferroviari”.

Isidre Gavín i Vanesa Olivart, a l'estació d'Adif d'Almacelles
Isidre Gavín i Vanesa Olivart, a l'estació d'Adif d'Almacelles

DIMARTS 30 AGOST 2022

L’alcaldessa d’Almacelles, Vanesa Olivart, i el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, han reclamat aquest dimarts al Govern central que “reobri l’estació de tren d’Almacelles, propietat d’Adif”, una infraestructura que fa més de 20 anys que està tancada malgrat que “és una reclamació que fem des de fa temps des de l’Ajuntament i que pot contribuir a la millora de la mobilitat, el progrés econòmic i també a la sostenibilitat en tant que es fomentaria l’ús del tren com a transport públic”, ha explicat Olivart. Per la seva part, Gavín ha dit que aquest “front comú entre Almacelles i la Generalitat és una acció de pressió més perquè es completi el traspàs de Rodalies per part del Govern central ja que han passat 12 anys i encara no s’ha executat”.

 

“Des de l’Ajuntament d’Almacelles hem reclamat des de fa temps que l’estació d’Adif que tenim al poble funcioni per a les parades dels trens regionals que hi passen. Pensem que és una necessitat i també una demanda que ens fan les almacellenques i almacellencs”, ha detallat l’alcaldessa d’Almacelles. Segons Olivart, “creiem que es tracta de voluntat política: l’edifici ja hi és, les connexions ferroviàries, també. Falta, doncs, que el tren també faci parada a Almacelles”.

 

“Per a nosaltres, és una forma de millorar les connexions amb Aragó i Lleida, perquè hi ha persones que no volen o no poden viatjar amb vehicle propi; és una forma també de contribuir a la sostenibilitat, perquè el tren és més ecològic i contribueix a la descarbonització, i que aquesta estació torni a tenir parada és també una forma de contribuir al progrés social i econòmica perquè si obre l’estació, es podrà oferir més opcions de mobilitat, no només per les almacellenques i almacellencs sinó també per a aquelles persones que per feina o per oci tinguin com a destí el nostre poble”, ha afegit Olivart.

 

Petició formulada davant el Ministeri de Transports

El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, ha explicat que ha enviat una carta al secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Xavier Flores, en la qual li trasllada que “la reobertura de l’estació de tren d’Almacelles entra dins els projectes de millora de l’oferta del servei ferroviari a l’àmbit de Lleida, que atengui les necessitats existents, mitjançant la promoció del transport públic”. En aquest sentit, “una de les actuacions que considerem necessària és la posada en servei de l’antiga estació d’Almacelles a la línia 200 d’Adif, la qual té una ubicació idònia per donar cobertura a tot el nucli urbà del poble, la segona població més important del Segrià, després de Lleida”, ha dit Gavín.

 

 

 

L’habilitació de l’antiga estació de tren d’Almacelles permetria que l’actual servei ferroviari intercomunitari efectués parada i, d’altra banda, estendre la xarxa de Rodalies fins a aquesta estació, atesa la seva proximitat a la ciutat de Lleida.

 

Adequació del tram Almacelles-Alcover

Segona ha explicat Isidre Gavín, Adif té actualment un projecte d’adequació dels enclavaments del tram Almacelles-Alcover, que inclou els de l’estació d’Almacelles. “Ja hi ha una inversió inicial prevista a l’estació per a la renovació i modernització dels seus elements, i només caldria completar-la amb l’adequació de les andanes i l’accessibilitat a l’estació, per poder oferir el servei ferroviari en una primera fase, que més endavant es podria complementar amb l’habilitació d’un edifici per a viatgers”, ha detallat el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, qui ha afegit que la petició expressa que fa conjuntament amb el consistori d’Almacelles és que el Govern central “analitzi les necessitats de l’estació per a la seva posada en servei i que s’impulsi la redacció del corresponent projecte constructiu per poder oferir servei ferroviari tan aviat com sigui possible a aquest nucli urbà”.

 

12 anys sense executar el traspàs de Rodalies

Gavín ha recordat que el “traspàs de Rodalies fa 12 anys no s’ha executat”. “El problema més greu és el mal servei de Renfe, que Rodalies sigui poc fiable, poc puntual, que hi hagi avaries, no es dona un bon servei a la ciutadania”, ha afegit el secretari de Territori i Mobilitat. Per tant, la petició conjunta que han fet aquest dimarts Vanesa Olivart i Isidre Gavín “és un esforç més perquè el traspàs de Rodalies es completi d’una vegada, pressionem perquè es compleixi”. Segona Gavín, “per a Lleida representa que la Generalitat pugui gestionar tots els serveis ferroviaris de proximitat, totes les Rodalies amb una visió integral del transport implementant el model de ferrocarrils amb un servei de qualitat, un model de servei eficient, modern que ha avançat en el temps, amb màquines modernes, amb punts de recàrrega per a mòbils, un model de ferrocarrils perquè la Generalitat tingui la responsabilitat d’endreçar aquest model de servei de transport”, ha detallat.

 

 

Segona acció: demanar el traspàs de l’edifici si no s’obre l’estació

“He parlat de l’edifici amb l’alcaldessa Vanesa Olivart i tots dos hem quedat que si Adif no reobre l’estació, la segona acció de farem serà demanar cita amb el secretari general d’Infraestructures perquè es traspassi l’immoble a la Generalitat o a l’Ajuntament, o  bé trobem una fórmula conjunta per tal que la Generalitat assumeixi el traspàs i el consistori hi gestioni activitats o usos compartits”, ha detallat el secretari de Territori i Mobilitat. Per tant, Gavín ha anunciat que demanarà cita amb el secretari general d’Infraestructures per fer-li conjuntament amb l’alcaldessa Vanesa Olivart la petició el traspàs de l’antiga estació de tren d’Almacelles.