al contingut a la navegació Informació de contacte

Almacelles celebra l’arribada del reg a la vila fa 122 anys amb Alcarràs com a convidat a la Festa de l’Aigua

Almacelles torna celebrar enguany la Festa de l’Aigua per commemorar l’arribada del reg a la vila el 2 de març del 1910 gràcies al Canal d’Aragó i Catalunya i ho fa amb Alcarràs, la capital del Baix Segrià, com a municipi convidat. Dins del llistat d’activitats preparades destaquen la Desfilada de carrosses i el concurs de comparses, que enguany arriben, respectivament, a les seves 66a i 9a edició i s’han programat per aquest diumenge, 6 de març, a les 17.00h. Un dia abans, el dissabte, 5 de març, a les 19.00 h, se celebrarà l’acte de nomenament dels i les almacellenques i almacellencs de l’Any, en el qual es lliurarà també la Menció Melcior de Guàrdia i el premi a la Dona Treballadora. L’Ajuntament espera aquest diumenge vuit carrosses i diferents comparses a l’acte central de la Festa de l’Aigua d’enguany.

DIMECRES 02 MARÇ 2022

La jornada més important de la Festa de l’Aigua 2022 serà la del 6 de març, el dia en el qual la tradicional Desfilada de carrosses que destaca a cada edició com acte central de la festa arribarà a la seva 66a edició i el Concurs de comparses, a la que serà la seva 9a convocatòria. La participació, com a cada edició, es preveu multitudinària i aplegarà vuit carrosses, deu cotxes clàssics i 4x4, el grup de pubillatge i conjunts d’animació i batucada que desfilaran davant de persones de tota la demarcació i territoris veïns. Molts d’ells, segons les previsions, arribaran des d’Alcarràs, el municipi que s’ha triat aquest 2022 com a convidat de la festa. Cada any, recorda l’alcaldessa, Vanesa Olivart, “s’escull una vila, ciutat o poble que, com Almacelles, va viure una revolució social i econòmica gràcies al Canal d’Aragó i Catalunya. En aquest 2022, la vila escollida ha estat Alcarràs, la capital del Baix Segrià”

 

Per honorar als avantpassats

La Festa de l’Aigua, recorda l’alcaldessa, “permet honorar als nostres avantpassats, que són totes i tots aquelles i aquells almacellenques i almacellencs qui van fer una aposta ferma per aquesta terra i aquesta vila i van aprofitar l’arribada de l’aigua per generar el progrés i la prosperitat que van canviar radicalment la vida a l’Almacelles del primer terç del s. XX”. El nostre benestar actual, explica Olivart, i les possibilitats d’un futur encara més pròsper que s’obren ara a Almacelles amb la revolució verda “són, en part, conseqüència d’aquell canvi a millor que es va viure el març del 1910”. En conseqüència, assenyala l’alcaldessa, “convidem tothom a celebrar-ho i gaudir d’aquests dies i del programa que hem preparat, amb activitats per a tots els públics”.

 

Alcarràs, poble germà

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, estarà present a la desfilada d’aquest 6 de març i agraeix la possibilitat de poder participar en la festa en representació del seu poble, el qual és protagonista de l’actualitat aquests dies gràcies al triomf a la Berlinale 2022 del film dirigit per la catalana Carla Simó que porta, precisament, el nom de la vila com a títol i en el qual participen també actrius almacellenques: “som pobles històricament units pel Canal i tenim molt i molt en comú pel que fa a les nostres economies i manera de viure. De fet, podríem dir que som pobles germans. Per nosaltres és tot un honor poder participar en aquesta Festa de l’Aigua 2022”, explica.

 

La prefesta es va iniciar la darrera setmana d’aquest febrer

Els actes de la Festa de l’Aigua van arrencar la darrera setmana d’aquest febrer amb la prefesta, en la qual s’han inclòs enguany la inauguració de l’exposició de Josep Guinovart ‘Clamor de Terra’ al Museu Josep Mas Dordal del dia 24, el multitudinari concert que va aplegar la nit del dia 26 més d’un miler de persones a la Sala Polivalent i va tenir al ‘rocker’ madrileny Ramoncín com a protagonista i la Rua de Carnestoltes del dia 27. Seguidament, aquest dimarts, 1 de març, es va obrir la Festa de l’Aigua com a tal amb el repic de campanes a les 12.00 h del migdia i una cercavila infantil a les 18.30 abans de la qual, en concret a les 18.00 h, es va oferir una espectacular traca dolça a la plaça del 2 de Març i, a la nit, DJ Maax va protagonitzar a les 10.00 h la Festa Remember vs Reggaeton i el Mag Xema i Neus Motos van protagonitzar una sessió de monòlegs a la Sala ARCA.

 

Activitats per a tothom

Aquest dimecres, 2 de març, les activitats continuen amb la Missa Major de les 11.00 h, l’actuació d’A grup vocal a les 18.30 h a la Sala Polivalent amb el seu espectacle Zenit. Pel dijous, 3 de març, s’ha programat la projecció de la pel·lícula de dibuixos animats Scooby al Centre Cultural, també a les 18.30 h i el divendres, dia 4, el cinema infantil i la música tornaran a ser protagonistes. Així, a les 18.30 s’oferirà el passi per a públic infantil i familiar de la pel·lícula Trasto al Centre Cultural i, a les 23.00 h, la sala ARCA acollirà el concert del grup StrenoS Rock Band. A la Sala Polivalent, des de les 00.30 h, actuarà el raper català Lildami i, després, es podrà ballar amb DJ Maax.

 

Premis als almacellencs i almacellenques de l’any

Per aquest dissabte, en concret a les 19.00 h, queda un dels esdeveniments més destacats de la Festa de l’Aigua d’enguany: l’acte de lliurament de la sisena edició dels premis Almacellenc/a de l’Any, en el qual es distingirà a les persones qui més van destacar a la vila aquest 2021 per la seva labor en àmbits de la vida almacellenca com ara l’esport, l’emprenedoria i la promoció econòmica, la cooperació social i el voluntariat i la cultura i el coneixement. L’acte tindrà lloc a les 19.00 h a la Sala d’Actes del Museu i permetrà lliurar també la Menció Melcior de Guàrdia i el premi a la Dona Treballadora. El programa festiu d’aquest dissabte inclou també partits de futbol, com ara els que enfrontaran l’aleví B del CEFA amb el Balàfia a les 12.00 h o el que disputaran el juvenil del CEFA i el Cervera a les 16.00 h. El llistat d’activitats de la jornada es completa amb l’obra de teatre infantil i familiar La llàntia meravellosa a les 17.00 a la sala ARCA, l’espectacle de varietats Aplauso a les 23.00 també a la sala ARCA i, finalment, les actuacions de Pachucos i Marsal Ventura a partir de les 00.00 h a la Sala Polivalent. Diumenge, i a més a més de la Desfilada de carrosses i comparses, inclou altres activitats, com ara el Concurs de pintura ràpida Vila d’Almacelles, que arriba a la seva 28a edició, o el Concurs de pintura ràpida infantil i juvenil, que se celebra enguany per segona vegada. Tots dos arrenquen a les 8.00 del matí a la Sala d’Exposicions del Centre Cultural. A les 11.00, s’ha programat una concentració de vehicles clàssics al carrer de la Mercè a la qual li seguirà una passejada d’aquests pels carrers de la vila i la seva rodalia a partir de les 12.00 h i, a les 12.00 h igualment, se celebrarà a la plaça de la Vila el 31è Concurs Nacional de Colles Sardanistes. Finalment, a les 19.30 h i a la Sala Polivalent, es lliuraran els premis de la 66a edició de la Desfilada de carrosses i el 9è Concurs de comparses.