Almacellenc de l'any 2018
DIJOUS 28 FEBRER 2019
Un any més, en el marc de la Festa de l’Aigua d’Almacelles, se celebra la gala de l’elecció de l’Almacellenc/a de l’any, en aquest cas de 2018. Aquesta iniciativa, que ja va per la tercera edició, no pretèn una altra cosa que homenatjar a persones del nostre poble que han destacat per algun fet notable, positiu i que això ha comportat una projecció del nom d’Almacelles en molts altres àmbits que han enriquit i, al mateix temps, han fet gran la persona homenatjada i el nostre poble.
L’elecció ve determinada per una votació popular a través de les xarxes socials qui en fa una primera selecció de noms i posiciona els més ben valorats. Amb aquest llistat es fa una tria i es classifiquen en quatre apartats segons el fet o la rellevància per la qual han destacat durant l’any anterior: Cultura, Empresa i emprenedoria, Acció Social i voluntariat i, finalment, Esports.
Enguany la tria ha classificat els següents finalistes:
En l’àmbit de la Cultura la Sra. Joanna Cruz, en el d’Empresa i Emprenedoria la Sra. Quiònia Pujol, en Acció Social i Voluntariat la Sra. Ramoneta Giribet i en Esports, el Sr. Armando Vidal.
En aquesta ocasió s’han validat 144 vots, dels quals n’han sortit un ventall de 27 noms i, d’aquests se n’ha fet la tria final amb aquests quatre finalistes.
El nom del guanyador/a es donarà a les 20 hores en la Sala d’Actes del Museu d’Arquitectura i Urbanisme i tots quatre finalistes s’emportaran una peça escultòrica exclussiva de l’artista almacellenca Antonieta Palau.
FINALISTA ALMACELLENC DE L’ANY
Empresa i emprenedoria
Sra. Quiònia Pujol Sabaté
Producció de cervesa artesana
Quiònia Pujol i Oscar Mogilnicki
Quiònia Pujol i Sabaté, conjuntament amb la seva parella, n’Oscar Mogilnicki, són l’ànima màter de la Cervesa Lo Vilot. Una cervesa artesana ecològica produïda amb ingredients de producció pròpia; des dels cereals fins al llúpol.
El seu és un projecte innovador, ja que és de les poques cerveses que poden presumir de poder fer tot el cercle de producció de la cervesa artesana ecològica, des de la producció dels cereals i llúpols necessaris, fins a la seva transformació i l’elaboració de la cervesa amb tots els seus ingredients.
Al 2015 ja van ser finalistes en els premis PITA com a primera empresa productora de la matèria primera ecològica necessària per a elaborar cervesa. Des d’aleshores, les cerveses Lo Vilot han aconseguit 3 distintius internacionals (2 medalles de plata al Barcelona Beer Challenge i una acreditació com a millor Cervesa Ale Fosca al BeerFest Costa del Sol) a més d’altres distintius de caire autonòmic.
Recentment, l’any 2018, l'empresa Farm Brewery Lo Vilot, d'Almacelles, ha estat la guanyadora de la segona edició del Premi Emprenedoria Quintanes-BBVA de l'entorn rural. El guardó està dotat amb 15.000 euros i té per objectiu principal fomentar els valors de l'emprenedoria per a les empreses del món rural en els sectors agro-ramader, forestal i de la jardineria. Està convocat per l'Escola EFA Quintanes, la Fundació Antiga Caixa Manlleu, BBVA CX i Casa Tarradellas.
L'empresa almacellenca elabora la primera cervesa ecològica produïda amb ingredients fets a Catalunya i que portarà el distintiu Venta de Proximitat. El jurat l'ha premiat a Quiònia Pujol i l’Òscar Mogilnicki "per ser pioners en conreus dels seus propis ingredients i per la seva capacitat d'investigació ja que treballen amb la Universitat Rovira i Virgili per aïllar els propis llevats autòctons. A més, l'activitat presentada és una de les primeres iniciatives d'aquest tipus arreu de la península.
FINALISTA ALMACELLENC DE L’ANY
Cultura
Sra. Joanna Cruz i Canela
Escriptora
Joanna Cruz Canela va començar a escriure quan tenia setze anys. En un primer moment eren petites històries que escrivia per a ella sola, o per ensenyar al seu cercle més íntim d’amistat. Era una manera de donar sortida a la seva imaginació, als seus anhels i a les seves fantasies. Aquells primers relats d’adolescència tanmateix no veurien mai la llum.
Finalment, seria l’any 2010 que escoltant un programa de ràdio, la Joanna va descobrir una pàgina web on podia publicar-se les seves històries i convertir-les en llibres de debó. No s’ho va pensar gens i el mes de juny d’aquell mateix any ja va publicar el seu primer llibre “Aina”, una història d’amor entre un professor i la seva alumna. Aquell llibre va tenir una molt bona acollida, i animada per aquell primer títol publicat va engrescar-se i va ser quan la Joanna va aprofitar per realizar diferents cursos, tant de narrativa, com de novel·la.
I continuà donant fruits la seva passió literària. Tant, que el 2014 va autopublicar-se “Records d’amistat”, un nou títol on la protagonista narra els seus records d’adolescència i com això l’afectaria quinze anys després.
El 2017 edita “Temptacions”, la segona part o seqüela de la novel·la anterior narrada a través d’un altre personatge. Fou notable l’èxit d’aquest darrer títol i és quan durant el 2018 va començar a escriure la seva darrera obra que veuria la llum el 2019, i la qual li permetria complir un altre dels seus somnis: que una editorial especialitzada en novel·la de joves autors se’n fes càrrec de la seva edició i distribució. Naixia “Jo sóc la Paula Mayench”, la tercera part de la novel·la “Records d’amistat” narrada a través d’un altre personatge.
A més d’aquest darrer llibre de la Joanna Cruz, que ha rebut grans elogis de la crítica, val a dir que també ha presentat diversos relats en concursos literaris, dels quals ha estat seleccionada com a finalista en vàries ocasions. A més, a més, també se li deu a ella la creació d’un punt de lectura a la biblioteca del poble on es podia intercanviar llibres i, des del febrer de 2018, està impartint juntament amb dues persones més, un taller de creació literària a Almacelles.
FINALISTA ALMACELLENC DE L’ANY
Voluntariat i Acció Social
Sra. Ramoneta Giribet i Muntané
Banc dels Aliments
Quiònia Pujol i Oscar Mogilnicki
La Ramona Giribet Muntané, o la Ramoneta com la coneix tothom, és veïna d'Almacelles de tota la vida.
El voluntariat sempre ha estat una de les seves passions. De fet, va estar gairebé vint anys amb les Mestresses de Casa organitzant i ajudant i també ha estat, pràcticament tota la vida, col·laborant amb l'església, netejant, decorant, o fent catequesi, entre d’altres activitats.
Però una de les tasques més especials de la Ramoneta és el Banc dels Aliments que té a casa seva. Sota el nom de la Pia Unió, una agrupació que va néixer tot just acabada la guerra per socórrer a les famílies més necessitades, es va tornar a reorganitzar per centralitzar un banc d’aliments per a la gent sense recursos de la vila. Tot i que la Ramoneta és una de les figures més visibles de l’entitat, cal fer avinent que també hi formen part cinc persones més: la Guillermina Cenoz, la Rosita Pujol, la Neus González i el Manuel Jordà, qui exerceix la presidència.
El Banc d'Aliments se centralitza a la mateixa casa de la Ramoneta, on ja porta 10 anys oferint la seva llar per acollir a totes les famílies d'Almacelles que necessiten aliments, roba i a vegades alguns mobles o estris.
Ella va a buscar les donacions als supermercats, les porta a casa seva, les organitza, i les reparteix entre les famílies que ho han sol·licitat.
Ni el mal temps impedeixen que la Ramoneta surti a buscar aliments per als més necessitats. És aquest sentiment el que l'ha convertit en finalista a l’Almacellenca de l'Any 2018, en l’apartat de Voluntariat i Acció Social.
FINALISTA ALMACELLENC DE L’ANY
Esports
Sr. Armando Vidal Valle
Ciclisme
L’Armando Vidal te 61 anys. Pagès de tota la vida i veí d’Almacelles, fa 12 anys es va iniciar al món de la BTT com un hobby. L’esport el va enganxar fins al punt que als 53 anys es va aventurar a participar en 2 curses populars. A partir d’allà es va iniciar la competició i als 55 anys ja va participar en el seu primer campionat d’Espanya.
Ara, 6 anys després, ha millorat la seva condició física fins al punt que s’ha convertit en un dels millors ciclistes de trial de més de 60 anys.
El passat 30 de juny de 2018 es va proclamar campió en la seva categoria a la ultramarató europea (més de 120 Km de recorregut) Pedals de Foc, celebrada a la Vall d’Aran i dues setmanes més tard va donar la sorpresa imposant-se al Campionat del Món BTT Rally en categoria màster 60 (circuit tancat de 4 a 6 Km de longitud) celebrat a l’estació andorrana de Pal Arinsal.
Només 5 dies després de guanyar el campionat del món, Vidal va revalidar el campionat d’Espanya Rally XCO disputat a Madrid, un títol que repeteix per segon any consecutiu.
A més d’aquests tres grans premis, l’Armando tambés es va fer seus durant el 2018, el subcampionat Open d’Espanya en ultramarató, subcampió d’Espanya en marató, quart en l’Open d’Espanya de marató, campió d’Aragó en ultramarató, campió d’Aragó en marató, campió d’Aragó en Rally XCO, campió en l’Open d’Aragó Rally XCO, tercer en l’Open d’Aragó en marató, sotscampió en la Copa Catalana de marató i sotscampió en la cursa Volcat Internacional de la Unió Ciclista Internacional.
Ell mateix reconeix que arribar fins aquí no ha estat gens fàcil, però que la fortalesa mental, la vida sana i la pràctica son les bases per triomfar en aquest esport més enllà del handicap que pugui suposar l’edat.
Amb tot, aquest campió de la BTT afirma trobar-se cada dia amb millor condició física i vol seguir demostrant al món que l’edat no està renyida amb l’esport i que amb treball i ganes tot és possible.