al contingut a la navegació Informació de contacte

12 finalistes proposats per votació popular opten als premis de l’Almacellenc de l’Any

L’acte es trasllada a la sala Arca on també es farà el lliurament de la Menció Melcior de Guàrdia i el premi a la Dona Treballadora

Guanyadors de l’Almacellenc/a de l’Any de l’any passat.
Guanyadors de l’Almacellenc/a de l’Any de l’any passat.

DIVENDRES 03 MARÇ 2023

La sala Arca acull aquest dissabte, 4 de març, a les 19:30 hores, la cerimònia de lliurament dels premis Almacellenc/a de l’any 2022, així com el guardó a la Dona Treballadora d’enguany i la Menció Melcior de Guàrdia. “Serà un acte molt emotiu, ja que és un dia en el qual l’Ajuntament ret homenatge a persones que han destacat per algun fet, circumstància o aptitud i ha tingut una repercussió positiva pel poble”, avança Vanesa Olivart, alcaldessa d’Almacelles. La Menció és una decisió de la Junta de Govern Local en homenatge a una trajectòria professional o personal i la resta de reconeixements s’han escollit arran de les propostes populars que han fet les almacellenques i almacellencs a través del web municipal on s’han pogut votar 12 finalistes en les categories d’Esports, Cooperació Social i Voluntariat, Cultura i Dona Treballadora.

En la categoria de la Dona Treballadora, guardó que es lliurarà aprofitant que en pocs dies es commemora el 8 de març, les finalistes a proposta popular són Mari Carmen Tomàs Cemeli, l’ànima ‘mater’ del comerç més veterà d’Almacelles, l’estanc de Cal Cemili, obert per primer cop el 1927; Rosa Fernández Rodríguez, coneguda popularment com a ‘Rosa, la peixatera’ qui durant dècades ha regentat la peixateria del carrer Sant Antoni; i Leonor Roger Pascual, qui amb el seu segle i escaig de vida és tota una institució del comerç almacellenc, ja que durant molts anys va dur l’administració de loteries del poble.

Candidats de les categories Esports i Voluntariat

Les tres persones finalistes en la categoria d’Esports són el Club Femení de Voleibol de Veteranes d’Almacelles, per retornar el que va ser esport rei a Almacelles i qui va donar a conèixer la vila a nivell de tot l’Estat; Jennifer Clavero, com a entrenadora del Club de Rítmica d’Almacelles, pels èxits aconseguits per les gimnastes almacellenques durant l’any 2022, tant a nivell de Catalunya com de l’Estat espanyol; i l’Equip Juvenil Femení del Club de Futbol Sala d’Almacelles, per haver fet possible la representació femenina en aquest esport i haver obtingut uns resultats més que meritoris en aquesta categoria acabada d’estrenar.

Els finalistes en l’apartat de Cooperació Social i Voluntariat són el Cos de Bombers Voluntaris d’Almacelles, que té els seus orígens en el primer Parc de Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis que es va fundar el 1964, i pel reconeixement a la tasca i dedicació, amb la qual el Departament d’Interior va premiar recentment amb la concessió de les medalles de bronze, argent i or als bombers voluntaris del Parc d'Almacelles, pels anys de servei en aquest parc d’una gran part dels seus efectius. L’Associació de la Criança d’Almacelles, una entitat pretén el foment i la defensa dels drets cívics, socials i de la persona. Són desenes les xerrades, activitats i tallers que han fet durant el darrer any, sempre encaminades al suport, coneixement i desenvolupament de les tasques i l’aprenentatge de joves pares i mares de la vila. La seva implicació amb aquest col·lectiu, i amb d’altres, ha fet possible que sigui una de les associacions més actives i amb més visibilitat del municipi. I l’Associació de voluntariat La Trobada d’Almacelles, una entitat formada a  iniciativa de l’Església Evangèlica d’Almacelles, amb una gran activitat associativa i participativa pel que fa al voluntariat i a la cooperació social a favor dels més necessitats. Destaquen les campanyes per recollir fons pels damnificats del volcà de la Palma, o la iniciativa que sota el nom ‘Operació nen del Nadal’ va aconseguir recollir una gran quantitat de joguines per ser repartides entre els infants més necessitats.

Finalment, en la categoria Coneixement i Cultura, els finalistes són Josep Pascual Cara, per la repercussió d’exposicions amb obra pictòrica seva, com ara ‘Flors i violes’, ‘Presències’ o haver obtingut premis destacats com el concedit pel Grup d’Art4 Ciutat de Balaguer 2022; Eduard Morell Purdonés, pel seu ingent treball de recerca en el llegat del mestre i compositor almacellenc Josep Capell i Hernàndez, i la seva implicació amb la Big Band de Ponent i amb la West Country Jazz Band, i Xavier Baró, per la repercussió dels seus concerts “La veu de la muntanya”, el dotzè àlbum de la seva trajectòria en solitari, un treball coproduït juntament amb l’acordionista i multi-instrumentista Hèctor Beberide, que l’ha acompanyat també en directe.

Guardó: una peça exclusiva de l’artista Antonieta Palau

Totes les persones premiades rebran com a guardó una peça de ceràmica exclusiva de l’almacellenca Antonieta Paulau, “unes figures de gran bellesa que s’enduran les persones guardonades com a record d’aquest dia”, explica l’alcaldessa, Vanesa Olivart. La persona que rebi el Melcior de Guàrdia rebrà un diploma de l’Ajuntament.