al contingut a la navegació Informació de contacte

Noticies

escalinates carrer orient
escalinates carrer orient
escalinates carrer orient

DILLUNS 20 GENER 2020

Han entrat en servei les escalinates del carrer d’Orient d’Almacelles. Aquesta escalinata culmina les obres de condicionament d’un tram del carrer d’Orient, prop del centre històric de la població, que permetrà un millor i més còmode accés al col·lectiu d’escolar que ha d’accedir per aquest punt a un dels accessos principals de l’Escola Antònia Simó i Arnó i del col·legi de la Plaça de l’Ensenyança.

 

Amb aquesta obra s’ha condicionat un antic accés que es trobava en molt mal estat, així com s’ha millorat la seguretat dels vianants i la restitució de l’enllumenat i demés mobiliari urbà.

 

Així mateix, s’han suprimit les rampes que havia amb anterioritat atès que els estudis tècnics van preveure que la instal·lació de rampes en aquest tram de carrer no podien complir la normativa d’accessibilitat, fet pel qual no podien homologar-se ni ajustar-se a la normativa vigent. De fet, amb la longitud total màxima de rampes que permet la CTE, que és de 9 metres, la pendent que pertocaria per a  aquest tipus de llargària seria d’un 6%. Utilitzant la pendent màxima que ens permet la CTE, que és d’un 10% i la longitud que pertoca per a aquesta pendent seria de rampes de 3 metres. En cap de les dues opcions estudiades es podia salvar el desnivell de 2,50 m. que hi ha entre la rasant del carrer de Sant Antoni i el de la Bassa del Molí.

 

Per aquest motiu, es va decidir que l’accessibilitat per persones amb mobilitat reduïda es realitzés a través de l’itinerari alternatiu, que passa per emprar la travessia del Tonyo a poc més de 10 m. d’aquest accés amb escales, peatonalitzat i amb pendent més suau.

 

Aquesta és la primera fase que ha de completar-se amb un nou tram que accedirà fins al camí de ronda del Tossal de les Santes Creus i, des d’allí, als accessos que duen fins a l’Escola Antònia Simó i Arnó.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles compta amb un tram més renovat de la seva xarxa de canonades d’aigua potable. Es tracta del carrer Sant Roc i de la travessia del carrer de Sant Roc, una obra llargament esperada pels veïns de tota aquesta zona, ja que feia dècades que no es feia cap mena d’intervenció en aquest vial.

L’actuació ha consistit, principalment, en substituir completament la xarxa de serveis d’aigua, i s’ha procedit a la pavimentació de calçada i voreres amb el sistema de formigó imprès.

Aquesta intervenció ha suposat una despesa de 45.537,55 euros, dels quals 30.000 euros han estat subvencionats per la Diputació de Lleida i la resta ha estat finançat per fons del propi Ajuntament, sense cap càrrega pels veïns del carrer.

 

Ajuntament d’Almacelles

Galeria d'imatges

DILLUNS 20 GENER 2020

Tres són les grans millores que s’estan efectuant a l’entorn de l’Escola Antònia Simó d’Almacelles. D’una banda, es procedirà en breu a la urbanització amb aplicació d’aglomerat al llarg de tota la Ronda de Mariano Gomà que volta el tossal de les Santes Creus pel nord. Així mateix també es procedirà a la instal·lació de nou enllumenat, mobiliari urbà i la plantació d’arbres. Aquesta actuació suposarà una inversió aproximada de 43.000 euros i permetrà culminar un anell verd i viari al voltant de la totalitat del turó.

 

D’altra banda, també es procedirà a la urbanització del tram final del vial que dóna accés al centre escolar i que es troba situat dalt el cim del Tossal de les Santes Creus. Aquest arranjament també comportarà la creació d’una rotonda per a la millor mobilitat dels conductors que s’atansen fins aquest punt, la construcció d’una vorera per garantir la seguretat d’escolars i vianants, així com l’habilitació d’un mirador en l’extrem oest del turó que permeti una millor contemplació dels Pirineus i de tota la vall que s’albira des d’aquest punt, el més alt del nucli urbà d’Almacelles.

 

De les tres actuacions programades, la que s’ha iniciat en primer lloc és la construcció d’un canal de drenatge d’aigües pluvials del centre escolar, que ha d’ajudar a desguassar totes les aigües sobreres que s’acumulen en aquest sector del tossal i que seran reconduïdes fins al col·lector general que les condueix fins a la quota més baixa del turó i a la xarxa general. Aquesta actuació és vital, ja que el fet de no fer desguassos ni drenatges comportava la filtració constant de les aigües serra endins i el perill que aquestes escorrenties puguessin provocar esllevissades o caigudes de pedres als vials que es troben al peu del mateix turó.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

S’han iniciat els treballs de millora i arranjament del vial que connecta l’accés principal a l’Escola Antònia Simó i Arnó des de la Ctra. d’Alfarràs fins al mateix centre educatiu que es troba al capdamunt del tossal de les Santes Creus d’Almacelles.

 

Aquestes millores consisteixen en una substitució del ferm del camí, el condicionament d’unes voreres que doni major seguretat als escolars i usuaris del centre, la ubicació d’un espai capaç i degudament adaptat per al canvi de sentit dels vehicles en l’extrem oest del turó, així com la construcció d’un mirador en tot aquest vértex del promontori, ja que des d’aquest punt s’observa una magnífica panoràmica de tot el Pirineu axial lleidatà i aragonès. Aquest mirador portarà el nom de Mirador de les Bruixes, en record a com es coneixia un segon promontori que hi havia sobre aquest mateix tossal, i que desaparegué durant les obres d’extracció d’argiles per part d’una antiga bòbila durant prop de seixanta anys. Es diu que el nom prové de les cavitats que hi havia en la roca d’aquell segon promontori ja desaparegut, i que la imaginació d’aquells almacellencs interpretaven com a llars de bruixes i altres éssers fantàstics.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles ha estat la seu en el dia d’avui de la 12a. Jornada Jurídico-Administrativa de la Comunitat General de Regants del Canal d’Aragó i Catalunya. Aquesta jornada contempla un seguit de ponències relacionades amb l’ambit jurídic i administratiu que gestionen tots els secretaris, treballadors i membres de les Juntes de Govern de les diferents Comunitats de Regants de Base de la zona regable del Canal d’Aragó i Catalunya.

 

Han estat vàries les ponències que s’han dut a terme. Algunes relacionades amb la llei de contractes del sector públic, els certificats digitals o la presència del musclo zebra a la zona regable del Canal d’Aragó i Catalunya, per citar alguns exemples.

 

En les jornades han estat presents, a més del president de la Comunitat de Regants del Canal d’Aragó i Catalunya, Sr. José Luis Pérez González, de l’alcalde de la població, Sr. Josep Ibarz i del president de la Comunitat de Regants d’Almacelles, Sr. Joan Bosch, qui han obert les jornades; els Srs. Juan Carlos Sabés (responsable dels serveis econòmics del Canal d’Aragó i Catalunya), Ramon Giménez Zuriaga (Cap dels Serveis d’Infraestructures Rurals de la DGA), Antonio Enjuanes Puyol (sots-director Gral. d’Infraestructures rurals de la Generalitat de Catalunya), Adrián Benedico Pallás (responsable dels serveis jurídics del Canal d’Aragó i Catalunya), Miguel Ángel Peribáñez López (professor de la Facultat de Veterinària del Dep. de Patologia Animal de la Universitat de Saragossa), Javier hernández Lázaro (Dep. d’Operacions de SARGA) i Roberto Quintilla Blanco (responsable dels Serveis Tècnics del Canal d’Aragó i Catalunya).

 

A més de les ponències i taules rodones celebrades, també s’ha aprofitat l’acte per homenatjar als secretaris de les Comunitats de Regants de Base i personal de la CHE amb 25 anys de servei, així com una visita al Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal i al Parc Arqueològic del Vilot.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

A l’ensems del pla de millora dels carrers i places del centre històric i del barri del segle XIX proper a la plaça Fortuny, la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Almacelles va disposar recentment la intenció d’adquirir un edifici en ruïna ubicat al carrer de Sant Isidre, a fi de derruir-lo i poder obrir un carrer peatonal que permetrà connectar la plaça del 2 de Març –i des d’aquí a través del carrer de Ramon y Cajal enllaçar amb el carrer Major i el centre comercial de la vila- amb el carrer de Sant Isidre i el nucli central del barri del segle XIX i carrer de l’Estació.

 

A més d’aquesta obertura, també es contempla la millora de la plaça del 2 de Març, un cop s’hagi enllestit l’arranjament de la plaça Fortuny (que es troba actualment en obres), a més de l’arranjament de la plaça de Sant Pau, el carrer de Sant Isidre i el carrer Daurell. En aquests vials del nucli antic s’aplicaria el sistema -ja emprat en altres carrers similars com el de Sant Roc- de paviment en formigó imprès.

 

Aquestes millores en el centre històric i nucli més antic de la població, no aniran en detriment d’altres intervencions urbanístiques en altres zones de la població, ja que també es va aprovar l’ampliació de les voreres de l’Av. de la Diputació (entre els carrers de Joan Maragall i l’Av. de Josep Mas Dordal), o la millora d’un tram el carrer del Batlle Pere Simó (entre els carrers de Sant Jaume i Joan Maragall), del qual ja s’han iniciat els treballs de redacció dels aixecaments topogràfics corresponents.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Aquest mes de desembre, la Consellera Tècnica de la Direcció General de Biodiversitat i Qualitat Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica, Sra. Soledad Perlado Hergueta, concedí a l’Ajuntament d’Almacelles la menció especial com a reconeixement per la seva implicació en el foment de la mobilitat sostenible. Aquest reconeixement ve donat per la celebració, any rere any, de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Aquesta activitat promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Almacelles celebra anualment des del 2012 la Setmana de la Mobilitat Sostenible, tot organitzant una pedalada ecològica el proppassat 28 d’octubre sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’. A més de vetllar per una vida més saludable, sostenible i segura, també es reforçà el poder de la ciutadania per a millorar la qualitat de l'aire que respirem.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Un any més, Almacelles es reivindica com un referent de la cançó d’autor amb la celebració enguany del quart cicle de les Nits de Taverna, que inclou la participació de sis primeres espases de la cançó d’autor en català. Aquests concerts es duen a terme de forma gratuïta a la Sala ARCA alguns divendres dels mesos de gener, febrer, març i abril.

 

En aquests concerts s’intenta cobrir un espai en l’oferta cultural d’aquest tipus de música, i s’ofereix a un públic molt exigent diferents tendències de la música d’autor en català. Artistes veterans i novells destaquen la gran qualitat dels cantants convocats i tots assenyalen la gran acceptació amb la que el públic almacellenc rep als diferents artistes convidats. De fet, en la tercera edició s’hi van congregar prop de 800 persones en els set concerts que s’hi van programar.

 

Els concerts es duen a terme a la Sala ARCA, a 2/4 d’11 de la nit i són del tot gratuïts.

 

Enguany, els cantants participants són Roger Mas (25 de gener), Joan Masdeu (8 de febrer), Namina (22 de febrer), El Fill del Mestre (8 de març), Belda (22 de març), Marta Murgades (5 d’abril) i Maria del Mar Bonet (12 d’abril).

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

S’han iniciat les tasques de millora i d’arranjament de la plaça dels Aubacs, una petita zona verda situada en la urbanització dels Aubacs i que necessitava una actuació urgent per tal de ser un lloc atractiu per al vianant i els veïns d’aquesta urbanització.

 

Val a dir que aquesta plaça es troba dins del Circuit d’Hàbits Saludables que envolta tota la vila, i que una de les propostes és dotar-la d’algun aparell gimnàstic d’exterior per completar l’oferta a qui en vulgui fer ús. També es preveu una neteja de l’entorn, un nou enjardinament i la substitució del mobiliari urbà que es trobi trencat o malmès.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles ha endegat la segona fase de substitució de l’enllumenat públic de la urbanització dels Aubacs. Aquesta segona fase ha consistit en el canvi dels antics fanals de vapor de mercuri de 125 wats per uns de led de 30 W, fet que comporta un estalvi de 75% en el consum elèctric, a més d’una major i millor il·luminació i una reducció de la contaminació lumínica.

 

En total, s’han substituit 15 fanals ubicats els dels carrers de la Marinada, Migdia i Llevant. La inversió ha estat de prop de 6.000 euros.

 

Aquesta segona fase s’inicia un cop es procedí a la instal·lació de nous fanals al carrer de Llevat, i faltarà per completar la substitució integral de tots els punts de llum d’aquesta urbanització: 16 fanals dels carrers Marinada i Tramuntana (3a. fase) i 12 més del carrer de Sucs (4a. fase).

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles ha endegat la segona fase de substitució de l’enllumenat públic de la urbanització dels Aubacs. Aquesta segona fase ha consistit en el canvi dels antics fanals de vapor de mercuri de 125 wats per uns de led de 30 W, fet que comporta un estalvi de 75% en el consum elèctric, a més d’una major i millor il·luminació i una reducció de la contaminació lumínica.

 

En total, s’han substituit 15 fanals ubicats els dels carrers de la Marinada, Migdia i Llevant. La inversió ha estat de prop de 6.000 euros.

 

Aquesta segona fase s’inicia un cop es procedí a la instal·lació de nous fanals al carrer de Llevat, i faltarà per completar la substitució integral de tots els punts de llum d’aquesta urbanització: 16 fanals dels carrers Marinada i Tramuntana (3a. fase) i 12 més del carrer de Sucs (4a. fase).

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Arran de les obres d’enrajolament i millora del tram del carrer Major, comprès entre els carrers de Ramon y Cajal i Antoni Gaudí, i del Batlle Pere Simó i Enric Prat de la Riba; s’ha procedit a l’obertura al trànsit d’aquest tram de carrer, si bé s’està a l’espera del nou ferm que es procedirà a aplicar durant la primera quinzena de febrer. Val a dir que es tracta d’un dels trams centrals del principal eix comercial de la vila i una de les “portes” d’accés al centre històric d’Almacelles. Amb aquesta intervenció es millora substancialment tots els serveis que havien quedat del tot obsolets, s’eliminen barreres arquitectòniques i es prioritza l’ús del vianant en un punt força concorregut. Aquestes obres han estat finançades en la seva totalitat pels recursos propis de l’Ajuntament i no han suposat cap despesa per als veïns de la zona.

 

Així mateix, aquesta nova obertura també suposarà que l’aparcament es podrà fer en la banda dels números parells pel que fa al carrer Major, i a la banda de llevant pel que fa al carrer de les Barraques. En aquests dos casos es limitarà l’aparcament a una hora tal com ja es fa en altres trams del carrer de Sant Jaume, a fi de facilitar la rotació en l’aparcament en aquesta àrea comercial. En el tram comprès entre el carrer de les Barraques i el de Prat de la Riba, tot i que es permetrà l’estacionament puntual en la zona dels números senars, aquest es limitarà a deu minuts tal com ja es preveu en tot el centre històric de la vila.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Arran de l’arranjament d’un tram del carrer Major entre els carrers de Ramon y Cajal i Antoni Gaudí i Prat de la Riba i Batlle Pere Simó, s’ha establert en aquesta zona la limitació d’una hora en l’aparcament, a fi d’afavorir una major rotació dels vehicles que estacionen en aquest indret i fer més accessible al vehicle privat aquesta zona tan cèntrica i comercial.

 

En aquest sentit, i vista l’experiència que ja es va posar en pràctica en el seu dia en un tram del carrer de Sant Jaume, propera al centre històric, de limitació de l’aparcament a una hora en determinats carrers del centre comercial de la vila; s’ampliarà aquesta limitació en un tram més del carrer de Sant Jaume (entre el carrer del Bisbe Irurita i Batlle Pere Simó) i la totalitat del carrer de les Barraques. Aquesta mesura, que ha estat consensuada amb la pràctica totalitat dels comerços de la zona, preveu una rotació d’entre dos-cents i tres-cents vehicles al dia, fet que facilitarà l’accés a tota aquesta zona amb el vehicle privat.

 

Aquesta mesura es posarà en marxa properament.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

S’han iniciat les obres de millora i condicionament d’uns 200 metres del Camí de les Covetes, entre el pont de la variant i el tram que ja es va arranjar l’any 2018, amb motiu d’una primera fase de millores d’aquest camí. Aquest camí es contempla com una ronda natural del municipi per la banda de llevant, ja que comunica l’entra est de la població i l’antiga N-240 amb el camí de la Saira, el camí d’Alguaire i la cooperativa Agroserveis d’Almacelles, sense haver d’entrar dins el centre urbà de la població. És un vial de gran importància per treure el trànsit pesant i agrícola dels carrers d’Almacelles.

 

Amb aquesta actuació s’enllesteix aquesta segona fase, que ha suposat una inversió d’uns 20.000 euros, que s’engloba en un programa de prop de 200.000 euros per a aquest 2019, i que s’afegeixen a les inversions ja realitzades durant el 2017 i 2018 que pugen a prop de 800.000 euros. Ara mateix s’han iniciat els treballs de fàbrica, consistents en la millora del drenatge i en l’esplanació amb sahorres. Restarà l’aplicació de l’aglomerat per tal de finalitzar aquesta obra.

 

Val a dir que, un cop desestimada l’al·legació als pressupostos presentada pel grup municipal d’ERC, s’ha continuat amb el Pla d’inversions en manteniment de camins del terme.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

D’un temps ençà, l’Ajuntament d’Almacelles ha renovat zones verdes del municipi i se n’ha creat de noves, emprant i reutilitzant materials procedents d’enderrocs i d’intervencions urbanístiques en desús. Així, s’han reaprofitat antigues vorades de pedra per fer murs de pedra d’escullera o per delimitar espais i parterres. També s’ha utilitzat les restes vegetals i de poda per fer compost i reaprofitar-lo com a adob orgànic en les diferents places i zones de la vila.

 

Amb aquest sistema s’han aconseguit nous espais, com el Passeig de la Mercè, la plaça de Santa Ninfa, la de Sant Joan de Déu o més recentment, la plaça Fortuny i en el Parc d’Europa. Es tracta de crear noves zones verdes que siguin mediambientalment més sostenibles, més econòmiques i que es pugui reaprofitar al màxim alguns elements que haguessin acabat a l’abocador de runa.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

En la Comissió d’Urbanisme celebrada el dia 7 de febrer de 2019, l’Ajuntament d’Almacelles va aprovar el Pla d’Inversions en Infraetsructures Viàries per a aquest 2019, que contempla una inversió de 746.000 euros en matèria de millora i urbanització de camins, carrers i espais públics, i que s’executaran al llarg d’aquest any.

 

Pel que fa a la millora de camins, es contempla l’arranjament d’alguns trams del camí de les Covetes, de la Saira, Vell de Sucs i Ventafarines. Pel que fa a carrers, es contempla la urbanització i millora dels carrers i trams de carrers següents: Major, Algauire, Maria Rúbies, Ventafarines, Carme, Dr. Agustín, Ramon y Cajal, Barraques, Enric Prat de la Riba, Estació, Sant Josep, Nord i Ronda de Mariano Gomà. Altres intervencions ens espais urbans són l’habilitació d’un aparcament públic al carrer de la Bassa del Molí, l’eixamplament de voreres a l’Av. de la Diputació, la millora de les voreres al carrer de Balmes i l’arranjament dels accessos a l’Escola Antònia Simó i Arnó. A més, cal afegir la despesa en l’execució d’obres a càrrec de la Brigada d’Obres del propi Ajuntament.

 

Tot i que la previsió d’aquestes obres és que es vagin realitzant al llarg d’aquest any 2019, algunes de les intervencions ja s’han iniciat en aquest mateix moment.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Recentment, l’Ajuntament d’Almacelles ha procedit al repintat d’algunes places d’aparcament per a discapacitats ja existents en diferents punts del municipi, així com se n’ha incrementat el nombre amb l’habilitació de dues places més a la zona de la Rambla de Catalunya.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

La delegada del Dep. de Salut a Lleida, Sra. Divina Farreny, ha mantingut una reunió amb l’alcalde d’Almacelles, Sr. Josep Ibarz; en la què s’ha fet palés la necessitat d’ampliar el CAP i reforçar així, l’ABS d’Almacelles i dels pobles de l’entorn que tenen en aquest centre d’atenció primària el seu punt de referència. Val a dir que l’actual edifici es va inaugurar l’any 1995 i que no s’ha fet cap mena d’ampliació durant aquests anys.

 

En aquesta trobada també s’ha donat compte del reforç efectuat recentment, consistent en la incorporació d’un nou metge de família, així com l’ampliació del servei en horari d’urgències. No obstant, sí que s’ha demostrat que cal fer una ampliació de les instal·lacions i augmentar les especialitats que es donen, ja que es preveu que a curt termini hi hagi un increment demogràfic de l’ABS d’Almacelles arran de la posada en marxa d’un seguit de grans indústries en les proximitats i l’arribada de grans contingents de treballadors a la zona.

 

En aquest punt, la delegada ha previst que en breu s’iniciarà l’elaboració d’un Pla Funcional d’aquesta ABS, per conéixer més detingudament la realitat i les necessitats actuals i a curt termini. Posteriorment, es redactarà el projecte d’ampliació del CAP existent d’acord amb el que se’n derivi del Pla Funcional. Finalment, es procedirà a la licitació i execució de les obres. Si tot va d’acord amb el calendari fixat es preveu finalitzar les obres d’ampliació del CAP d’Almacelles el 2021.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Amb motiu de les obres de millora i arranjament dels accessos al centre educatiu Antònia Simó i Arnó, que es troben en la part alta del tossal de les Santes Creus de la vila, l’Ajuntament d’Almacelles ha procedit a habilitar un mirador en un dels vèrtex de ponent del turó al qual s’hi pot accedir fàcil i còmodament des del mateix centre escolar i des dels nous accessos habilitats.

 

Aquest mirador adopta el nom de Mirador de les Bruixes, ja que antigament era el nom popular amb el què es coneixia aquest indret, quan el tossal era molt més alt i les formes i cavitats de la roca –avui en dia desaparegudes amb motiu de l’esplanació que es va fer als anys setanta per ubicar el nou col·legi- servien com a llocs on es deia que s’amagaven les bruixes i bruixots, segons l’imaginari almacellenc de l’època.

 

Des d’aquest Mirador de les Bruixes, també es pot veure i contemplar en tota la seva extensió els principals pics pirinencs, les serralades pre-pirinenques i tota la plana de la Llitera. Un plafó explicatiu servirà per conéixer cadascun dels pics, serres i altres elements destacats que es poden apreciar des d’aquest punt tan enlairat a simple vista en dies de bona visibilitat.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles inicia aquest dijous un cap de setmana ple d’actes vinculats amb el món de la Cultura, l’urbanisme i el patrimoni verd.

 

En un primer moment, avui ha tingut lloc la inauguració de la Jornada Embellim les Ciutats, un seguit de xerrades en les quals s’ha posat de manifest el fet d’incrementar, potenciar i difondre el patrimoni verd de les ciutats i vertebrar-ho com part fonamental del creixement de les ciutats, tot i que això no és incompatible amb altres actuacions urbanístiques i socials que es duen a terme de manera convencional en les nostres viles i ciutats. Aquestes xerrades han estat organitzades per l’AICEI (Associació Internacional de Ciutats i Entitats de la Il·lustració), l’Ajuntament d’Almacelles i el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal d’Almacelles. També han comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.  A les jornades han assistit representants d’algunes ciutats de la Il·lustració provinents de Coimbra, Es Castell, Barcelona, San Fernando o de Cartagena, entre d’altres.

 

Entre les xerrades impartides destaca la que ha anat a càrrec del Sr. Pere Cabot, enginyer agrònom i membre del Jurat de Viles Florides de Catalunya;  la impartida per l’enginyera agrícola i membre de l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya, Sra. Laia Grifell i la de la també enginyera tècnica agrícola, paisatgista i membre de Green Effect Paisajistas, Sra. Anna Terricabras, qui ha presentat el Pla Director del Verd Urbà d’Almacelles, un dels municipis pioners en la implantació d’aquest pla de desenvolupament del verd urbà.

 

D’altra banda, la tarda del dijous 23 de febrer, també és notícia per la inauguració a la Sala d’Exposicions temporals del Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal d’Almacelles, de l'exposició "La lluna, la pruna i Miró". Amb gravats de Joan Miró del "Càntic del sol" (dels fons de la Col·lecció Gelonch Viladegut) que interactuen amb les peces del Museu. Un cant a la vida, a la lluna, al sol, a la terra, al foc, al vent i a l'aigua.

 

 

Divendres, 22 de febrer: Comença el Congrés Internacional sobre Escultura Monumental

 

El Congrés Internacional sobre Escultura Monumental vol ser l’escenari de reflexió professional on artistes, professionals i altres agents mediadors puguin, d’una manera pràctica i accessible, intercanviar coneixements i experiències vinculats a diferents enfocaments artístics. Tindrà lloc el dia previ a la inauguració del parc, el divendres 22 de Febrer de 2018, durant tot el dia.

 

En aquesta primera edició, la temàtica del congrés no vol cenyir-se a cap tema en concret, fet que sí es donarà en edicions posteriors. Es tracta en aquesta ocasió de presentar un tema tan apassionant com controvertit i que està recuperant la seva rellevància gràcies a l’obra de grans figures, moltes d’elles polèmiques, que han començat a conquerir l’espai públic de manera temporal o definitiva. Gran part d’aquestes peces s’han guanyat a pols la seva permanència arran de l’entusiasme del públic i de la seva perfecta adequació a un context espacial i històric.

 

La inauguració de la primera edició del Congrés Internacional d’Escultura Monumental està adreçada a escultors, investigadors, docents i a qualsevol altra persona interessada i/o vinculada al sector de les arts visuals que desitgi aprofundir en formes i tècniques d’expressió relacionades amb l’escultura monumental del segle XXI.

Els assistents podran presenciar les comunicacions presentades per artistes de reconegut prestigi, basades en la seva experiència professional, així com participar en el debat posterior al voltant de les línies de discussió obertes.

 

El programa d’aquesta primera edició tindrà un enfocament pràctic i proper, tot buscant un intercanvi professional d’experiències i la creació de línies de tutela que ajudin tant als escultors més joves, a adquirir una major perspectiva per als seus projectes de treball, com als més experts, a fi de confrontar posicions. Una de les qüestions importants a debatre versarà sobre la conscienciació de la importància de l’escultura monumental en la seva dimensió formativa i testimonial. Per aquest motiu es provocaran reflexions interessants al voltant de conceptes com la cultura visual i els seus diferents actors. La benvinguda i ponència inaugural anirà a càrrec del reconegut artista Antonio López García. 

 

Finalment, el dissabte 23 de febrer a les 12,30 hores, es procedirà la inauguració del Parc Escultòric. Aquest acte serà presidit pel Delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Sr. Ramon Farré. El Parc d’Europa d’Almacelles encetarà la seva faceta com a espai escultòric contemporani a l’aire lliure, i sobre cadascun dels seus turons es col·locaran de manera temporal boniques peces monumentals creades per alguns dels artistes actuals de major projecció internacional a fi i efecte de provocar trobades poètiques entre la natura i la bellesa de la creació artística.

 

Escultures creades per quedar perfectament integrades en un espai obert, la finalitat de les quals és fondre’s amb el paisatge per potenciar l’experiència visual del visitant i donar-li la possibilitat de degustar l’estètica de l’obra d’art en un entorn natural, a l’aire lliure.

 

Les diferents peces escultòriques monumentals que inauguraran ALMA el 2019 no dialoguen entre si, sinó amb l’espai sobre el qual reposen. Es tracta d’obres úniques que compondran una col·lecció eclèctica i respectuosa amb les formes i els estils de creació contemporània més variats. Es tracta d’acostar la bellesa i les possibilitats comunicatives de l’art públic, servint-se per aconseguir-ho d’amplis espais verds polivalents.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Josep Ibarz, qui és alhora alcalde de la població, ha fet entrega dels beneficis recaptats per la venda del seu darrer llibre Desencaixats a diferents entitats i associacions, com ara Creu Roja Almacelles, la Junta Local de l’AECC (Associació Espanyola Catalunya contra el Càncer), l’Associació Mestral, la Protectora d’Animals del Segrià i la Pia Unió-Bancs dels Aliments d’Almacelles.

 

Amb aquest gest Josep Ibarz vol col·laborar amb aquestes organitzacions, tot fent avinent que els beneficis que es recaptin a partir d’ara amb la venda del llibre Desencaixats que encara es pot adquirir a la botiga del Museu, es destinaran a la Fundació del Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal, a fi que puguin continuar amb la seva tasca de la difusió d’obres temporals i l’adquisició de nous fons per al Museu.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Josep Ibarz, qui és alhora alcalde de la població, ha fet entrega dels beneficis recaptats per la venda del seu darrer llibre Desencaixats a diferents entitats i associacions, com ara Creu Roja Almacelles, la Junta Local de l’AECC (Associació Espanyola Catalunya contra el Càncer), l’Associació Mestral, la Protectora d’Animals del Segrià i la Pia Unió-Bancs dels Aliments d’Almacelles.

 

Amb aquest gest Josep Ibarz vol col·laborar amb aquestes organitzacions, tot fent avinent que els beneficis que es recaptin a partir d’ara amb la venda del llibre Desencaixats que encara es pot adquirir a la botiga del Museu, es destinaran a la Fundació del Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal, a fi que puguin continuar amb la seva tasca de la difusió d’obres temporals i l’adquisició de nous fons per al Museu.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

El Congrés Internacional sobre Escultura Monumental, s'ha celebrat el divendres 22 de Febrer de 2018, i ha sigut un escenari de reflexió professional on artistes, professionals i altres agents mediadors puguin, on d’una manera pràctica i accessible, han intercanviat coneixements i experiències vinculats a diferents enfocaments artístics.

A continuació us deixem el vídeo del congrés:

DILLUNS 20 GENER 2020

El projecte ALMA és la materialització d’un somni estètic, d’una addicció a la bellesa, d’una passió per l’art, d’una devoció per la gran escultura. Tot i estar organitzat pel gabinet internacional d’editors i marxants d’art LLEI D’ART, el projecte depèn totalment de l’Ajuntament de la Vila d’Almacelles (Lleida – España), patrocinador principal i propietari de l’espai verd on s’erigirà el parc. Es tracta, per tant, d’un parc escultòric públic que s’adequa per convertir-se en un museu d’art escultòric a l’aire lliure.

Josep Ibarz i Gilart (París, 1961), alcalde de la Vila d’Almacelles des de fa 15 anys, va tornar un bon dia a casa enamorat d’un dels parcs escultòrics britànics més reconeguts. La seva profunda afició per la història i l’art el va dur a treballar la idea de poder oferir a la gent alguna cosa semblant, encara que fos de mida molt més reduïda que l’original.

Es va triar el Parc d’Europa, un espai verd polivalent especialment cuidat, on la gent es passeja i gaudeix del lleure, per situar el projecte, a fi i efecte que es convertís en una mena de museu escultòric a l’aire lliure i on les escultures romanguessin exposades tot desafiant les inclemències del temps, deixant constància del seu significat, del seu valor estètic i de la seva moderna bellesa.

Pel febrer de 2019 s’inaugurà ALMA. Sobre els seus turons, es podran admirar peces escultòriques d’artistes nacionals i internacionals, en un esforç per acostar l’art a la societat i sensibilitzar el públic amb el seu gran valor.

DILLUNS 20 GENER 2020

Un any més, en el marc de la Festa de l’Aigua d’Almacelles, se celebra la gala de l’elecció de l’Almacellenc/a de l’any, en aquest cas de 2018. Aquesta iniciativa, que ja va per la tercera edició, no pretèn una altra cosa que homenatjar a persones del nostre poble que han destacat per algun fet notable, positiu i que això ha comportat una projecció del nom d’Almacelles en molts altres àmbits que han enriquit i, al mateix temps, han fet gran la persona homenatjada i el nostre poble.

 

L’elecció ve determinada per una votació popular a través de les xarxes socials qui en fa una primera selecció de noms i posiciona els més ben valorats. Amb aquest llistat es fa una tria i es classifiquen en quatre apartats segons el fet o la rellevància per la qual han destacat durant l’any anterior: Cultura, Empresa i emprenedoria, Acció Social i voluntariat i, finalment, Esports.

 

Enguany la tria ha classificat els següents finalistes:

 

En l’àmbit de la Cultura la Sra. Joanna Cruz, en el d’Empresa i Emprenedoria la Sra. Quiònia Pujol, en Acció Social i Voluntariat la Sra. Ramoneta Giribet i en Esports, el Sr. Armando Vidal.

 

En aquesta ocasió s’han validat 144 vots, dels quals n’han sortit un ventall de 27 noms i, d’aquests se n’ha fet la tria final amb aquests quatre finalistes.

 

El nom del guanyador/a es donarà a les 20 hores en la Sala d’Actes del Museu d’Arquitectura i Urbanisme i tots quatre finalistes s’emportaran una peça escultòrica exclussiva de l’artista almacellenca Antonieta Palau.

 

 

FINALISTA ALMACELLENC DE L’ANY

Empresa i emprenedoria

 

Sra. Quiònia Pujol Sabaté

Producció de cervesa artesana

Quiònia Pujol i Oscar Mogilnicki

Quiònia Pujol i Sabaté, conjuntament amb la seva parella, n’Oscar Mogilnicki, són l’ànima màter de la Cervesa Lo Vilot. Una cervesa artesana ecològica produïda amb ingredients de producció pròpia; des dels cereals fins al llúpol.

 

El seu és un projecte innovador, ja que és de les poques cerveses que poden presumir de poder fer tot el cercle de producció de la cervesa artesana ecològica, des de la producció dels cereals i llúpols necessaris, fins a la seva transformació i l’elaboració de la cervesa amb tots els seus ingredients.

 

Al 2015 ja van ser finalistes en els premis PITA com a primera empresa productora de la matèria primera ecològica necessària per a elaborar cervesa. Des d’aleshores, les cerveses Lo Vilot han aconseguit 3 distintius internacionals (2 medalles de plata al Barcelona Beer Challenge i una acreditació com a millor Cervesa Ale Fosca al BeerFest Costa del Sol) a més d’altres distintius de caire autonòmic.

 

Recentment, l’any 2018, l'empresa Farm Brewery Lo Vilot, d'Almacelles, ha estat la guanyadora de la segona edició del Premi Emprenedoria Quintanes-BBVA de l'entorn rural. El guardó està dotat amb 15.000 euros i té per objectiu principal fomentar els valors de l'emprenedoria per a les empreses del món rural en els sectors agro-ramader, forestal i de la jardineria. Està convocat per l'Escola EFA Quintanes, la Fundació Antiga Caixa Manlleu, BBVA CX i Casa Tarradellas.

 

L'empresa almacellenca elabora la primera cervesa ecològica produïda amb ingredients fets a Catalunya i que portarà el distintiu Venta de Proximitat. El jurat l'ha premiat a Quiònia Pujol i l’Òscar Mogilnicki "per ser pioners en conreus dels seus propis ingredients i per la seva capacitat d'investigació ja que treballen amb la Universitat Rovira i Virgili per aïllar els propis llevats autòctons. A més, l'activitat presentada és una de les primeres iniciatives d'aquest tipus arreu de la península.

 

 

FINALISTA ALMACELLENC DE L’ANY

Cultura

 

Sra. Joanna Cruz i Canela

Escriptora

 

Joanna Cruz Canela va començar a escriure quan tenia setze anys. En un primer moment eren petites històries que escrivia per a ella sola, o per ensenyar al seu cercle més íntim d’amistat. Era una manera de donar sortida a la seva imaginació, als seus anhels i a les seves fantasies. Aquells primers relats d’adolescència tanmateix no veurien mai la llum.

 

Finalment, seria l’any 2010 que escoltant un programa de ràdio, la Joanna va descobrir una pàgina web on podia publicar-se les seves històries i convertir-les en llibres de debó. No s’ho va pensar gens i el mes de juny d’aquell mateix any ja va publicar el seu primer llibre “Aina”, una història d’amor entre un professor i la seva alumna. Aquell llibre va tenir una molt bona acollida, i animada per aquell primer títol publicat va engrescar-se i va ser quan la Joanna va aprofitar per realizar diferents cursos, tant de narrativa, com de novel·la.

 

I continuà donant fruits la seva passió literària. Tant, que el 2014 va autopublicar-se “Records d’amistat”, un nou títol on la protagonista narra els seus records d’adolescència i com això l’afectaria quinze anys després.

 

El 2017 edita “Temptacions”, la segona part o seqüela de la novel·la anterior narrada a través d’un altre personatge. Fou notable l’èxit d’aquest darrer títol i és quan durant el 2018 va començar a escriure la seva darrera obra que veuria la llum el 2019, i la qual li permetria complir un altre dels seus somnis: que una editorial especialitzada en novel·la de joves autors se’n fes càrrec de la seva edició i distribució. Naixia “Jo sóc la Paula Mayench”, la tercera part de la novel·la “Records d’amistat” narrada a través d’un altre personatge.

 

A més d’aquest darrer llibre de la Joanna Cruz, que ha rebut grans elogis de la crítica, val a dir que també ha presentat diversos relats en concursos literaris, dels quals ha estat seleccionada com a finalista en vàries ocasions. A més, a més, també se li deu a ella la creació d’un punt de lectura a la biblioteca del poble on es podia intercanviar llibres i, des del febrer de 2018, està impartint juntament amb dues persones més, un taller de creació literària a Almacelles.

 

 

FINALISTA ALMACELLENC DE L’ANY

Voluntariat i Acció Social

 

Sra. Ramoneta Giribet i Muntané

Banc dels Aliments

Quiònia Pujol i Oscar Mogilnicki

La Ramona Giribet Muntané, o la Ramoneta com la coneix tothom, és veïna d'Almacelles de tota la vida.


El voluntariat sempre ha estat una de les seves passions. De fet, va estar gairebé vint anys amb les Mestresses de Casa organitzant i ajudant i també ha estat, pràcticament tota la vida, col·laborant amb l'església, netejant, decorant, o fent catequesi, entre d’altres activitats.


Però una de les tasques més especials de la Ramoneta és el Banc dels Aliments que té a casa seva. Sota el nom de la Pia Unió, una agrupació que va néixer tot just acabada la guerra per socórrer a les famílies més necessitades, es va tornar a reorganitzar per centralitzar un banc d’aliments per a la gent sense recursos de la vila. Tot i que la Ramoneta és una de les figures més visibles de l’entitat, cal fer avinent que també hi formen part cinc persones més: la Guillermina Cenoz, la Rosita Pujol, la Neus González i el Manuel Jordà, qui exerceix la presidència.


El Banc d'Aliments se centralitza a la mateixa casa de la Ramoneta, on ja porta 10 anys oferint la seva llar per acollir a totes les famílies d'Almacelles que necessiten aliments, roba i a vegades alguns mobles o estris.


Ella va a buscar les donacions als supermercats, les porta a casa seva, les organitza, i les reparteix entre les famílies que ho han sol·licitat.


Ni el mal temps impedeixen que la Ramoneta surti a buscar aliments per als més necessitats. És aquest sentiment el que l'ha convertit en finalista a l’Almacellenca de l'Any 2018, en l’apartat de Voluntariat i Acció Social. 

 

 

FINALISTA ALMACELLENC DE L’ANY

Esports

 

Sr. Armando Vidal Valle

Ciclisme

 

L’Armando Vidal te 61 anys. Pagès de tota la vida i veí d’Almacelles, fa 12 anys es va iniciar al món de la BTT com un hobby. L’esport el va enganxar fins al punt que als 53 anys es va aventurar a participar en 2 curses populars. A partir d’allà es va iniciar la competició i als 55 anys ja va participar en el seu primer campionat d’Espanya.

 

Ara, 6 anys després, ha millorat la seva condició física fins al punt que s’ha convertit en un dels millors ciclistes de trial de més de 60 anys.

 

El passat 30 de  juny de 2018 es va proclamar campió en la seva categoria a la ultramarató europea (més de 120 Km de recorregut) Pedals de Foc, celebrada a la Vall d’Aran i dues setmanes més tard va donar la sorpresa imposant-se al Campionat del Món BTT Rally en categoria màster 60 (circuit tancat de 4 a 6 Km de longitud) celebrat a l’estació andorrana de Pal Arinsal.

 

Només 5 dies després de guanyar el campionat del món, Vidal va revalidar el campionat d’Espanya Rally XCO disputat a Madrid, un títol que repeteix per segon any consecutiu.

 

A més d’aquests tres grans premis, l’Armando tambés es va fer seus durant el 2018, el subcampionat Open d’Espanya en ultramarató, subcampió d’Espanya en marató, quart en l’Open d’Espanya de marató, campió d’Aragó en ultramarató, campió d’Aragó en marató, campió d’Aragó en Rally XCO, campió en l’Open d’Aragó Rally XCO, tercer en l’Open d’Aragó en marató, sotscampió en la Copa Catalana de marató i sotscampió en la cursa Volcat Internacional de la Unió Ciclista Internacional.

 

Ell mateix reconeix que arribar fins aquí no ha estat gens fàcil, però que la fortalesa mental, la vida sana i la pràctica son les bases per triomfar en aquest esport més enllà del handicap que pugui suposar l’edat.

 

Amb tot, aquest campió de la BTT afirma trobar-se cada dia amb millor condició física i vol seguir demostrant al món que l’edat no està renyida amb l’esport i que amb treball i ganes tot és possible.

DILLUNS 20 GENER 2020

INCASÒL tramita els documents tècnics mediambientals que permetran tirar endavant amb el sector SUD-11 i SUD-12 del Parc Industrial de Suport Aeroportuari del Pla d’Almacelles

 

L’Ajuntament d’Almacelles ha iniciat les gestions per tal de tramitar la documentació tècnica necessària que doni sortida als darrers requeriments de tipus urbanístic i mediambiental, i que han de permetre desenvolupar el polígon industrial promogut per l’INCASÒL (SUD-12) i el de titularitat municipal (SUD-11), annex l’un amb l’altre i ubicats en el projecte del Parc Industrial de Suport Aeroportuari del Pla d’Almacelles.

 

En aquest sentit, s’ha procedit a una modificació puntual del POUM d’aquests sectors que regulin els vials on s’han de disposar les parcel·les i també es contempla la construcció d’una bassa de laminació seca, que doni sortida a les necessitats d’abocament de les aigües que es generin en aquest àmbit. Aquesta bassa és la solució que ha disposat INCASÒL, donada la manca de resposta per part del Sindicat de Regs d’Almacelles a la petició d’aquest Ajuntament des del mes d’abril de 2018, i que hauria d’haver autoritzat l’abocament d’aquestes aigües a la xarxa de séquies del terme. Com sigui que el Sindicat de Regs no ha donat cap mena de resposta al requeriment de l’Ajuntament i de l’INCASÒL per resoldre aquest punt, finalment s’ha optat per aquesta solució i desbloquejar l’aturada del projecte de la nova zona industrial d’Almacelles.

 

En aquest sentit, INCASÒL ja té confirmada la totalitat de sòl posat a la venda en el seu dia i l’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits del projecte d’urbanització de l’àmbit industrial de titularitat municipal SUD-11.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Amb motiu de la reforma que es s’ha fet en alguns carrers del nucli antic, i que  ha de facilitar i prioritzar l’ús peatonal de tota aquesta zona, molts han estat els comerços i els usuaris beneficiats d’aquestes millores, fent més atractiu atansar-se al centre neuràlgic d’Almacelles.

 

Aquest fet ha comportat que carrers propers, com el carrer de Sant Jaume –entre d’altres-, s’hagin vist implicats com a llocs òptims per estacionar atesa la proximitat amb el carrer Major, el principal eix comercial de la vila, i els comerços que en ell s’hi concentren. En aquest sentit, s’ha ampliat la zona d’aparcament limitat a una hora a un tram més del carrer de Sant Jaume (que ja ho era des del 2015), un tram del carrer Major (entre els carrers d’Enric Prat de la Riba i Ramon y Cajal) i el carrer de les Barraques.  D’aquesta manera s’intentarà optimitzar els llocs on poder aparcar, agilitzant la rotació de l’aparcament d’uns 50 vehicles per hora en tota aquesta zona i establint uns temps limitats per poder estacionar els vehicles. Tanmateix al carrer Major ja es pot aparcar durant 10 minuts sense cap mena d’incació per càrrega i/o descàrrega.

 

Per facilitar aquesta tasca, avui mateix ja s’ha començat a repartir entre els comerços més propers a aquest àmbit uns discos d’horari d’arribada per a col·locar en l’interior dels vehicles, per tal que els facilitin entre els clients que venen en vehicle particular i que solen aparcar en aquesta zona. No obstant també serà vàlid posar una nota visible sobre el quadre de comandament del vehicle amb l’hora d’estacionament. Si aparquen en aquests trams ho podran fer de manera gratuïta durant una hora dins dels horaris comercials. D’aquest control s’encarregarà la policia local qui vetllarà per al compliment d’aquesta normativa. És un sistema força utilitzat en altres pobles i ciutats amb eixos comercials, fet que permet alliberar espais de manera regular per a l’aparcament de possibles clients d’aquesta zona. Aquests discs també es poden aconseguir a les Oficines Municipals.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles ha participat en el projecte cultural Enyorança Catalunya Avui, de l’artista danès Michael Kirkegaard, que es prepara a la ciutat de Manresa i que consisteix en un projecte realitzat per un immigrant sobre una obra que parla d’identitat.

 

Aquest projecte cultural es diu Catalunya Avui, i pretèn ser una biblioteca-arxiu de totes les terres que conformen Catalunya. Aquesta biblioteca consta de 947 flascons de terra recollida per tots i cadascuns dels ajuntaments de Catalunya. La terra recollida té la textura i el color que caracteritza el territori, i de retruc, les seves gents. Aquests flascons es dipositaran en unes prestatgeries, dins d’una casesta en forma de barraca que seguirà el model a escala de la famosa masia que va pintar Joan Miró, en el seu quadre homònim “La Masia”. Aquesta caseta es convertirà, doncs, en el primer refugi per a la biblioteca de les terres de Catalunya.

 

Almacelles ha omplert el seu flascó amb terra extreta dels peus del turó del Vilot, un indret icònic i molt simbòlic per a tots els almacellencs i almacellenques.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Arran de les darreres notícies aparegudes en algunts mitjans de comunicació, en les què es donava compte del preu excessiu que comporta haver d’aparcar a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l’Ajuntament d’Almacelles  també es vol afegir a aquesta queixa, atès que és notori el malestar entre molts usuaris d’aquest centre mèdic de referència a les comarques de Ponent.

De fet, l’Ajuntament d’Almacelles va ser l’únic ajuntament en fer avinent aquesta queixa, a través d’una moció que va ser àmpliament recolzada el 25 de gener de 2007, un any abans que es posés en funcionament l’aparcament de pagament de l’hospital. A més de fer-la arribar a les autoritats del Departament de Salut i a la plataforma ALDEP de gratuïtat per a l’aparcament de l’Arnau, es deixava palès que pagar per aparcar en un hospital públic suposava un greuge per a tots els usuaris que es veurien obligats a romandre en aquell hospital, ja fos en condició de malalt o com acompanyant d’alguna persona ingressada. A més, a més, el col·lectiu d’usuaris de comarques era el més perjudicat per aquesta mesura, ja que es veien obligats a emprar el vehicle privat en contraposició als habitants de la ciutat de Lleida qui tenien i disposen de transport públic per anar a aquest hospital.

Més de deu anys després, el greuge continua i ara es constata que el preu d’aquest aparcament és excessiu i que tenir el vehicle en aquest aparcament pot suposar una despesa de més 15 euros diaris per usuari. Des de l’Ajuntament d’Almacelles es vol deixar constància que el dret a la salut pública no pot estar sotmesa a les lleis del Mercat, i que caldria incidir més en facilitar àrees d’aparcament dissuasòries properes i gratuïtes, per tal de beneficiar a la multitud d’usuaris que es veuen obligats a visitar aquest hospital a diari. Una altra de les mesures que es podrien estudiar és la d’aplicar alguna mena de reducció o abonament que faci realment efectiva una rebaixa substancial en el preu d’aquest aparcament, ara per ara, del tot abusiu.

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

16è CONCURS LITERARI JOSEP CARNER I GARRIGA

Objecte :

Amb motiu d’homenatjar la figura de l’insigne professor, escriptor i poeta local ,Josep Carner i Garriga, en el marc de la diada de Sant Jordi, l’Ajuntament d’Almacelles convoca aquest concurs, aquest any  amb el títol “Cultures del Món”,  adreçat a totes aquelles persones que desitgin presentar-hi els seus treballs literaris.

Destinataris :

Podran participar-hi totes aquelles persones amants de la literatura, que siguin amateurs i s’estableixen quatre categories en funció de l’edat dels autors:

 1a Categoria. Per a tots aquells nens i nenes residents a Almacelles i pobles del voltant que cursin  Primària

2a Categoria. Per a tots aquells nois i noies residents a Almacelles que cursin Secundària.

3a Categoria. Adreçada als estudiants de 1r. i 2n de batxillerat i als joves  de 17 i 18 anys.

4a Categoria. per adults, adreçat a tot arreu de les nostres  contrades.

Àmbit i característiques :

Els treballs podran ser en prosa o poesia, i en aquesta convocatòria amb la temàtica “Cultures del Món”:

  1. Si és prosa hauran de tenir un mínim d’ un full i un màxim de tres en la categoria de primària, de secundària i batxillerat, i un mínim de tres i un màxim de deu en les altres categories..
  2. Si és poesia no hi ha límit mínim en cap de les categories, si bé el màxim no podrà sobrepassar els deu fulls.

S’entén que  el suport serà en paper mida DIN-A 4 i s’establirà un estàndard de lletra Arial número 12, amb espais convencionals entre línies. Pel que fa a la categoria infantil s’acceptaran els treballs redactats a mà i en tècniques o suports diferents.

Temporització i condicions per a la presentació :

Tots els treballs, s’hauran de presentar en un sobre tancat a la recepció del Centre Cultural d’Almacelles, fins el dia 12 d’abril. En el sobre hi figurarà la referència “16è Concurs literari Josep Carner i Garriga”, el nom o pseudònim de l’autor i la categoria en la qual participa. Dins del mateix caldrà que hi figurin les dades personals, adreça i telèfons de contacte de l’autor.El lliurament dels premis serà el dia 26 d’abril a les  8 del vespre a l’Auditori del Centre Cultural d’Almacelles.L’obra que es presenti no pot estar premiada en cap altre concurs.

 

 

Jurat i procés de selecció :

El jurat estarà format per membres relacionats amb el món de l’ensenyament, de la literatura i representants de l’Ajuntament d’Almacelles.La decisió del jurat qualificador serà inapel·lable i podrà reservar-se el dret de declarar desertes algunes de les categories. Els treballs guanyadors passaran a formar part del fons literari i  els drets de reproducció quedaran en propietat de l’Ajuntament d’Almacelles.

Premis :

Els premis seran atorgats en funció de les quatre categories en què es classificaran els concursants: Primària, Secundària, Batxillerat / Joves i Adults.

 

Primària

1r curs: 1r Premi i accèssit

2n Curs : 1r. Premi i accèssit

3r i 4tcurs : 1r. Premi i accèssit

5è i 6è curs : 1r. Premi i accèssit

Secundària

1r i 2n. curs: 1r Premi i accèssit

3r i 4t.curs : 1r. Premi i accèssit

Batxillerat / Joves

1r i 2n Batxillerat  o 17 i 18 anys d’edat

1r Premi i accèssit

Categoria per a adults

1r Premi 150 €

Accèssit 75 €

 

Consideracions finals :

 

L’Ajuntament d’Almacelles es reserva els drets d’edició i reproducció dels treballs guanyadors. En qualsevol cas l’Ajuntament d’Almacelles garanteix l’autoria dels treballs.

 

L’acceptació d’aquestes bases és condició indispensable per participar al certamen.

DILLUNS 20 GENER 2020

Avui dijous, 21 de març, ha tingut lloc una reunió al Parlament de Catalunya entre l’alcalde d’Almacelles i la consellera de Cultura, Sra. Laura Borràs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Sr. Damià Calvet; en la qual s’ha pactat les línies mestres a seguir per poder dotar a Almacelles d’una biblioteca municipal adherida a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. En aquesta reunió s’ha deixat palès el compromís del Govern de la Generalitat de fer els estudis i el projecte de l’esmentada Biblioteca Pública d’Almacelles.

 

Val a dir que l’any 2002 es va inaugurar el Centre Cultural, on s’habilità un espai com a Punt de Lectura, tot i que no té els paràmetres mínims exigits per la Generalitat per tal que aquest equipament pugui adherir-se a la Xarxa de Biblioteques. En aquest sentit, i donat l’alt cost que suposaria la construcció d’un nou edifici de bell nou per destinar-lo a Biblioteca, l’Ajuntament d’Almacelles ha apostat per adequar dos edificis actualment en desús i que siguin aptes per hostatjar aquest equipament cultural. D’una banda, hi ha la possibilitat d’ubicar-la en l’antiga Residència Municipal d’Avis; i d’altra banda, l’altre edifici a estudiar seria l’antic Pòsit de la població. Aquest darrer és el que està més ben posicionat, ja que –al mateix temps que es faria una biblioteca al bell mig del centre històric de la població, amb la dinamització que suposaria per a aquest barri- es recuperaria un edifici històric del segle XVIII, i un dels pocs referents encara visibles de la nova població d’Almacelles que va néixer a redós de la Il·lustració del segle XVIII. Algunes d’aquestes actuacions d’ubicar biblioteques i alhora recuperar edificis històrics ja s’han dut a la pràctica amb notable èxit, com és el cas de la Biblioteca Carles Morató de Solsona.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

La Junta de Govern celebrada el passat 18 de desembre de 2018 va acorda acceptar la subvenció concedida per la Diputació de Lleida a l’Ajuntament d’Almacelles dins la línia d’ajuts per a actuacions diverses en el medi ambient per un import de 20.000 €. Aquesta actuació està destinada a l’actuació “Vegetació d’Almacelles” amb un cost de 20.000 €. L’objectiu d’aquesta subvenció és finançar part de la despesa del subministrament d’arbres i plantes per a diverses zones enjardinades.

DILLUNS 20 GENER 2020

ATENCIÓ!!!!

Per motius de salut s'ajorna el concert de Maria del Mar Bonet al divendres 10 de maig!!!

DILLUNS 20 GENER 2020

Uns cent vint escolars de primària de l’Escola Antònia Simó i Arnó han visitat el Parc Escultòric ALMA PARC ESCULTÒRIC d’Almacelles, que es troba instal·lat dins del Parc d’Europa i que contempla onze peces de gran format, realitzades per escultors internacionals de gran renom.

Aquesta visita ha estat guiada per un especialista en art i és la primera de moltes que estan previstes i programades, i que s’aniran duent a terme al llarg de l’any fins que siguin reposades per altres peces que substituiran les actuals a partir de l’any que ve.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

En el dia d’avui, l’alcalde d’Almacelles Sr. Josep Ibarz, ha visitat la seu de la PIMEComerç a Lleida i ha mantingut una entrevista amb el seu president, el Sr. Manel Llaràs Vilaplana. En aquesta visita s’han tractat diferents assumptes relacionats amb les possibilitats que la PIMEComerç pot oferir a municipis com el d’Almacelles en matèria de sostenibilitat, la institucionalitat, la formació i la digitalització del comerç local.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Ja està tot a punt per celebrar aquest Divendres Sant les tradicionals Processons d’Almacelles. En aquest sentit, cal destacar el pas del Sant Sepulcre de la processó del Silenci del divendres per la nit (22 h), al què s’hi afegeixen els 4 centurions romans que acompanyaran els passos i la Vera Creu en la processó del Calvari, que té lloc el Divendres Sant pel matí (9 h).

 

Cal esmentar que, any rere any, les processons del Divendres Sant d’Almacelles, compten amb major nombre de participants i públic, esdevenint un dels actes de participació popular més important d’aquests dies. Cal esmentar la processó del Calvari, que surt a les 9 del matí de l’església i arriba al cim del tossal de les Santes Creus, amb dos passos i la Vera Creu que presideix el seguici; i la processó del Silenci, que surt de l’església a les 22 hores i arriba fins a la Rambla. Aquesta última és la més vistosa, ja que als tres passos que surten cada any, cal afegir-ne un de nou: el de la Vera Creu que fins ara sortia sola i portada per un cofrare; així com els centurions romans que custodien el pas del Sant Sepulcre. A més, a més, en la Processó del Silenci, es compta amb la presència de la Banda de Tambors i Bombos de Sant Joan de Déu, i la de la Cofraria que es constitueix per a aquesta celebració.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

+ INFO PROCESSONS DEL DIVENDRES SANT D’ALMACELLES

 

TIPUS DE REPRESENTACIÓ: Processó del Divendres Sant (Via Crucis pel matí i Processó del Silenci per la nit).

NOM DE LA REPRESENTACIÓ: Processons del Divendres Sant d’Almacelles

DATA: 19 d’abril de 2019

HORA: La Processó del Via Crucis és a les 9 del matí i la del Silenci surt a les 22 hores. Ambdues surten de l’església parroquial.

LLOC: Ambdues processons surten de l’església parroquial. La del matí recorre part del carrer del Carme, carrer de Sant Josep i s’enfila fins al tossal de les Santes Creus. Aquesta processó possiblement és la més antiga i es remunta a la mateixa fundació del poble nou d’Almacelles, cap al 1774; ja que la denominació del tossal més proper al nucli urbà porta el nom de tossal de les Santes Creus o del Calvari des d’aquells primers anys, i era el lloc escollit per fer aquesta processó que rememorava l’ascens de Jesucrist al Calvari. Pel que fa la del Silenci, recorre el carrer Major fins arribar a la font-rotonda i part de la Rambla de la Generalitat, on es canvia el sentit de la marxa i es retorna novament al temple parroquial pel mateix traçat.

BREU DESCRIPCIÓ: La processó del Via Crucis compta amb 4 centurions romans, tres passos (el del Natzarè, el de la Dolorosa i el del gran Crist crucificat o la Vera Creu), i un seguit de figurants que representen les Doloroses, els penitents, les set nenes que representen els set dolors i els encaputxats. A la del Silenci, s’hi afegeix un quart pas: el Sant Sepulcre. Els passos són obra del mestre lleidatà Ramon Borràs Vidal, fets l’any 1940 i restaurats el 1997.

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Durant aquest matí, experts participants en el Jurat de Viles Florides de Catalunya, han examinat tots els racons i zones verdes del municipi d’Almacelles, per veure de primera mà les places, parcs i espais florals existents i determinar si la vila és mereixedora d’un dels guardons que certifiquen l’interès de la vila per transformar alguns dels seus racons, mostrar la riquesa natural i paisatgística dels seus principals punts d’interès, i que alhora sigui un reclam turístic per als visitants.

 

Pel que fa a Almacelles s’han seleccionat diferents espais emblemàtics com ara la nova zona enjardinada en els accessos al jaciment arqueològic i Parc del Vilot, el Parc d’Europa on s’han disposat nous parterres i s’ha incrementat el nombre d’arbres i espècies, la nova plaça del Canal d’Aragó i Catalunya, la plantació d’arbres en la Ronda de Mariano Gomà i plaça de Marc Vitruvi, la de Santa Ninfa i la zona arbrada de l’Av. de Josep Mas Dordal, entre d’altres. El Jurat s’ha mostrat força interessat en les noves tècniques de jardineria emprades, com ara la sega manual de les males herbes, l’adob de guano, l’estesa de guix natural als escorcells, la col·locació d’encenalls d’escorça per evitar zones de gespa que requereixen més aigua, i un llarg etcètera de condicionants a seguir, com per exemple, el fet de no treure les herbes i plantes que neixen al voltant de la base del tronc d’alguns arbres, ja que això revifa la flora i fauna autòctona i humidifica la base del tronc i de les arrels, impedint que s’assequi massa alguns arbres joves.

 

Viles Florides és una proposta de la CHOC (Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya) que distingeix aquelles iniciatives de l’àmbit públic i privat on la flor i la planta ornamental són protagonistes. La filosofia d’aquest concurs a nivell de Catalunya pretèn donar a entendre que una vila florida és més sostenible, millora la qualitat de vida dels seus ciutadans,  té una millor imatge externa i és més ambiciosa econòmicament.

 

En la present edició, s’hi han seleccionat un total de 140 viles d’arreu de Catalunya. Entre les diferents categories n’hi ha les catalogades amb una, dues, tres i 4 flors d’Honor. Val a dir que Almacelles és Vila Florida de Catalunya des del 2014, en què va guanyar les dues flors i ho revalidà l’any 2015 i 2016, amb tres flors i l’any 2017 i 2018, amb quatre flors. Entre els membres del jurat hi ha experts en floricultura, viveristes, paisatgistes i enginyers agrònoms i de l’IRTA. Està previst donar el resultat dels guardons cap al mes d’octubre. Aquest guardó té una validesa per un any i cal renovar-lo, si s’escau i mantenir la categoria màxima de quatre flors que ostenta actualment Almacelles.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

ALMACELLES FINALITZA LES OBRES D’INSTAL•LACIÓ PER SISTEMA RADIANT DE CALEFACCIÓ A LA SALA POLIVALENT D’ALMACELLES

Almacelles compta amb un nou sistema de calefacció a l’equipament municipal de la Sala Polivalent. Es tracta d’un sistema de calefacció que a més de permetre escalfar l’espai i arribar a unes condicions de confort suficients, funciona amb una energia més eficient.

L’actuació ha consistit, principalment, en substituir el sistema de calefacció que estava obsolet per un sistema de pantalles radiants.

Aquesta intervenció ha suposat una despesa de 31.342,56 euros, dels quals 20.000 euros han estat subvencionats per la Diputació de Lleida i la resta ha estat finançat per fons del propi Ajuntament.

DILLUNS 20 GENER 2020

El proper 28 d'abril, la secció 4x4 del Club Esportiu Amics del Motor d'Almacelles (CEAMA) organitza la segona prova puntuable del campionat de Catalunya de Trial 4x4.

Es preveu una assistència d’entre 12 i 15 pilots de les diferents províncies de Catalunya acompanyats dels seus motxillers que els guiaran durant tot el matí per les diferents zones habilitades en un circuit complex i força atractiu, com és el de la Mina d’Almacelles.

El circuit estarà format per 5 zones d'anada i tornada on els pilots hauran de demostrar la seva agilitat i perícia per cometre el mínim de penalitzacions possibles.

La prova està dividida en 4 categories: Sèrie, Millorats, Preparats i Prototipus.

Depenent de la categoria els vehicles hauran de superar totes les zones que estaran marcades amb diferents nivells de dificultat.

El campionat de Catalunya consta de 6 proves puntuables:

- 31 Març - Avià

- 28 Abril - Almacelles

- 12 Maig - Castellterçol

- 2 Juny - Castellbisbal

- 1 Setembre - Miralles

- 29 Setembre – Tarragona

Ajuntament de CatalunyaDILLUNS 20 GENER 2020

La Diputació de Lleida ha aprovat la redacció del projecte dels nous vestidors del Camp d’Esports d’Almacelles. Aquest projecte preveu la renovació integral dels actuals vestidors i es contempla dues noves sales de vestidors per als dos equips, una sala de reunions per als equips de futbol i un nou vestidor per als àrbitres.

 

Ajuntament de Catalunya

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles es guanya un lloc d’honor com a una de les dotze poblacions més florides de Catalunya segons la publicació National Geographic

 

En un article de David Llobet, publicat en l’apartat de Viatges del mes d’abril de la prestigiosa publicació internacional National Geographic, han escollit Almacelles com una de les dotze poblacions més florides de Catalunya, fet que l’ha condicionat com un referent de com les zones verdes i la inversió en patrimoni verd pot influir en la transformació de les viles i les ciutats, i en la millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans.

 

L’article, que destaca que Almacelles ha aconseguit recentment revalidar la condició de Vila Florida amb quatre flors d’Honor, és un dels pocs exemples (tans sols 12 de 120 que s’hi van avaluar l’any 2018) i que van aconseguir endur-se aquesta preuada distinció (https://viajes.nationalgeographic.com.es/a/pueblos-mas-floridos-cataluna_14042/1).

 

En aquest sentit, Almacelles, es va obrint poc a poc un forat en les poblacions que més han destacat al nostre país en conjuminar la transformació urbana i l’aposta per les zones verdes, amb facilitar l’accés a la cultura. Com a exemple, el recent inaugurat parc escultòric ALMA PARC que es pot contemplar al Parc Europa; el Parc arqueològic del Vilot que s’integra dins d’un dels pulmons verds de la vila -i que recupera per a la ciutadania un espai abans degradat-; o el Circuit d’Hàbits Saludables, un circuit de prop de 5 Km que volta la població, i que ressegueix un seguit d’avingudes arbrades amb la instal·lació d’obres escultòriques en diferents punts del traçat.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles tramita una nova ampliació de sòl industrial

 

Arran de la petició d’una empresa local dedicada a l’elaboració de prefabricats de la construcció, l’Ajuntament d’Almacelles ha iniciat els tràmits previs d’avaluació ambiental, i ha enviat a l’OTAA (Òrgan Tècnic d’Avaluació Ambiental) la petició d’ampliació en 3,3 Ha addicionals el sòl industrial annex a l’actual fàbrica, que ocupa ara mateix una superfície de 4 Ha dins la zona industrial del SUD-16 (situada prop de la N-240, en direcció Osca). Val a dir que aquesta empresa ja va fer recentment una ampliació de plantilla i preveu una ampliació de les instal·lacions per fer front a la demanda d’aquest tipus de material que fabrica.

 

Aquesta ampliació de nou sòl industrial s’afegeix a les 5 Ha que promou INCASÒL a la zona del SUD-12 i que completa una altra zona industrial de 3 Ha, de titularitat municipal. En aquest cas, ja està feta la petició ambiental a l’OTAA i es contempla la construcció d’una bassa de laminació seca que doni sortida al desguàs de les aigües sobrants que es generin en aquest àmbit industrial del Pla d’Almacelles.

 

Val a dir que aquestes modificacions han vingut donades per la manca de resposta -per part de la Comunitat de Regants- a la petició d’autorització d’abocament d’aquestes aigües a la xarxa de séquies que passen per la zona. Tant l’Ajuntament, com l’INCASÒL, van sol·licitar en diferents ocasions l’autorització a la Comunitat de Regants. Més d’un any després, i com sigui que no s’ha concretat cap mena de resposta ni alternativa oficial per part de la Comunitat de Regants, l’INCASÒL i l’Ajuntament d’Almacelles ha adoptat mesures alternatives com la construcció de basses de laminació seca per donar sortida a aquesta nova zona industrial del municipi.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles gaudirà d’un nou espai per a la gent jove

 

En la Junta de Govern celebrada ahir, dia 29 d’abril, l’Equip de Govern de l’Ajuntament d’Almacelles aprovà el projecte per a l’adequació i ampliació de l’Espai Cultural de l’edifici de l’Antic Escorxador com a lloc per reforçar l’oferta musical del municipi. Així, està previst que l’edifici conegut com a Antic Escorxador, al camí d’Esplús, s’habiliti com a lloc destinat a les associacions, entitats i grups -que tinguin com a element aglutinador la música-, puguin tocar, assajar i fer concerts en un espai totalment condicionat i habilitat per a aquests usos, i que permetrà evitar possibles molèsties de sorolls i vibracions a veïns dels voltants.

 

Aquest edifici contempla sales de concerts, sales d’assaig, nous lavabos i una zona per a la pràctica de l’escalada amb la col·locació d’un rocòdrom degudament homologat per a aquest tipus de pràctica esportiva. Ara mateix, entre clubs d’escalada, arts marcials -que també podrien emprar aquest espai- i d’altres esports; així com el grup de batucada i uns cinc grups musicals que necessiten d’un lloc adequat per als seus assaigs, podríem parlar d’unes cent-cinquanta persones que serien potencials usuaris d’aquest espai de manera immediata.

 

L’import del projecte ascendeix a 240.000 euros més IVA, del què 150.000 euros s’aportarien per la Diputació de Lleida en el Pla 2017-2018, als què s’hi afegirien 75.000 euros més previstos en el Pla de 2019.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Nova embranzida per a la finalització del 100% de les places de la Residència Municipal d’Avis d’Almacelles

 

El 27 de març de 2019, la Diputació de Lleida i el Departament de Salut de la Generalitat han aprovat en la Comissió de Coordinació fer una aportació de 250.000 € sobre un total de 299.289,84 euros (prop d’un 90% de subvenció), en relació al servei d’atenció cognitiva i pal·liativa de la Residència Municipal d’Avis d’Almacelles; fet que que suposarà la posada en funcionament d’onze habitacions més en la planta primera de l’edifici, que vol dir 21 places més, arribant als 64 llits en total, i que suposen el 100% de les places previstes en aquest equipament, completant –així- la totalitat de la Residència Municipal d’Avis d’Almacelles.

 

Aquesta obra, que haurà suposat una inversió total de 4,5 milions d’euros, s’ha anat fent de manera gradual, de tal manera que les aportacions en forma de subvencions i recursos propis han fet possible que no hi hagi cap deute pendent ni cap préstec relacionat o vinculat amb les obres d’aquest equipament tan necessari.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Nova embranzida per a la finalització del 100% de les places de la Residència Municipal d’Avis d’Almacelles

 

El 27 de març de 2019, la Diputació de Lleida i el Departament de Salut de la Generalitat han aprovat en la Comissió de Coordinació fer una aportació de 250.000 € sobre un total de 299.289,84 euros (prop d’un 90% de subvenció), en relació al servei d’atenció cognitiva i pal·liativa de la Residència Municipal d’Avis d’Almacelles; fet que que suposarà la posada en funcionament d’onze habitacions més en la planta primera de l’edifici, que vol dir 21 places més, arribant als 64 llits en total, i que suposen el 100% de les places previstes en aquest equipament, completant –així- la totalitat de la Residència Municipal d’Avis d’Almacelles.

 

Aquesta obra, que haurà suposat una inversió total de 4,5 milions d’euros, s’ha anat fent de manera gradual, de tal manera que les aportacions en forma de subvencions i recursos propis han fet possible que no hi hagi cap deute pendent ni cap préstec relacionat o vinculat amb les obres d’aquest equipament tan necessari.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Llum verda a la zona industrial del Pla d’Almacelles

 

Aquest matí, davant un grup d’empresaris de la població, ha tingut lloc un acte informatiu a la Sala d’Actes del Museu d’Almacelles, en el què el Director General  d’INCASÒL, Sr. Albert Civit, ha donat compte de l’estat actual de la zona industrial SUD-11 i SUD-12, ubicades a la zona del Pla d’Almacelles, dins l’àmbit del Parc Industrial de Suport Aeroportuari promogut per l’INCASÒL i l’Ajuntament d’Almacelles.

 

En aquest acte, s’ha informat als interessats que, finalment, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida, en la sessió del proppassat dia 2 de maig, va donar llum verda al projecte presentat per l’INCASÒL per tal de desenvolupar l’esmentada zona industrial. Així, s’accepta com una solució vàlida al desguàs de les aigües pluvials i a les tractades que generi aquest sector, la construcció d’una bassa de laminació seca que reguli aquests abocaments. Aquesta proposta ve donada per la manca de concreció a l’autorització sol·licitada fa més d’un any a la Comunitat de Regants d’Almacelles, de deixar connectar aquestes aigües a la xarxa de séquies principals que passen per aquest sector.

 

Segons ha manifestat el Sr. Civit, tot sembla indicar que cap al setembre es podria presentar el Pla Parcial, i cap a la tardor ja es podrien presentar els projectes de reparcel·lació i d’urbanització. A l’ensems de la presentació del projecte d’urbanització, i si no hi ha cap impediment, es podria començar a concedir les primeres llicències a les empreses adjudicatàries de les parcel·les. També es va informar sobre la possibilitat d’ubicar en la resta de terrenys propietat d’INCASÒL properes a aquesta zona industrial, la construcció d’un parc fotovoltaic que subministrés energia elèctrica a les empreses establertes en aquesta zona, aconseguint crear una zona industrial mediambientalment sostenible i autogestionable.

 

A més d’aquest impuls al desenvolupament d’aquest sector industrial, el Director General d’INCASÒL, també ha aprofitat la trobada informativa per confirmar que, finalment, l’INCASÒL es farà càrrec de la redacció del projecte de Biblioteca Municipal adscrita a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat, i que la seva ubicació definitiva serà en l’edifici històric del segle XVIII conegut com a Casa de les Sitges, o l’antic Pòsit de la població. D’aquesta manera, a més de guanyar un equipament molt necessari, s’actuarà en la recuperació d’un edifici històric, catalogat i que servirà de dinamitzador de tot el Centre Històric d’Almacelles. Aquesta obra tindrà un cost aproximat d’1,7 milions d’euros.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

En marxa el by-pass de l’embassament que subministra d’aigua potable la vila d’Almacelles.  

 

Arran de les queixes dels usuaris d’aigua potable d’Almacelles per l’olor i el gust de l’aigua de boca que es percebia en les darreres setmanes, es van iniciar per part d’Aqualia, l’empresa de subministrament de l’aigua potable a la vila, un seguit d’estudis per cercar el motiu d’aquest gust i olor estranys.

 

Les analítiques d’aigua realitzades en diferents punts de la xarxa i dels dipòsits sortien com a aptes per al consum humà, per tant el problema era de caire organolèptic, però no de salut pública.

 

Durant aquestes setmanes es van realizar diferents accions a la planta potabilitzadora i a la xarxa. Paral·lelament es va fer un estudi per determinar la presència d’una alga (Geosmina) característica per donar aquest gust i olor mitjançant analitiques de l’aigua, i es va determinar que aquesta alga es trobava a l’embassament que nodreix la planta potabilitzadora i la causant d’aquest problema.

 

Per tal de subministrar aigua lliure d’aquesta alga, l’acció inmediata a realizar seria fer un by-pass que voregi l’embassament i connecti directament l’entrada de l’aigua a l’embassament amb la sortida cap a la potabilitzadora.

 

Aquesta setmana s’han iniciat les obres de construcció d’aquest by-pass, que permetrà garantir el subministrament d’aigua a la potabilitzadora i alhora poder estudiar les accions a seguir. Així mateix també es realitzarà un seguiment d’aquesta alga mitjançant l’anàlisi de l’aigua en les properes setmanes.

 

L’Ajuntament d’Alamcelles i Aqualia vetllen de manera contínua per garantir la qualitat de l’aigua a la vila. Recordem que en tot moment l’aigua ha estat i continua essent POTABLE i apta pel consum humà.

 

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles serà l’epicentre cultural del Segrià, amb la celebració de la 23a. edició de l’Aplec de la Sardana, la 24a. Trobada Sardanista d’Adults del programa d’ensenyament sardanístic Saltem i Ballem, i la proclamació del Pubillatge del Segrià 2019-2020

 

Aquest dissabte 1 de juny, Almacelles esdevindrà la plaça forta del sardanisme a nivell de les Terres de Lleida, amb la celebració de la 23a. edició de l’Aplec de la Sardana i la 24a. Trobada Sardanista d’Adults del programa d’ensenyament sardanístic Saltem i Ballem. A més, a més, també coincidirà en la mateixa jornada la celebració del Pubillatge del Segrià per al 2019-2020.

 

Els actes començaran a les 5 de la tarda a la Rambla de la Generalitat, prop del monument dedicat a la Sardana, on s’iniciarà l’Aplec pròpiament dit amb l’inici de les ballades de tarda. Seguidament, des de la plaça de la Vila, hi haurà el seguici de pubilles i hereus de la comarca, acompanyats de les autoritats i del grup de batucaires Batzak que els acompanyaran fins a la Rambla de la Generalitat per unir-se amb els sardanistes.

 

A les sis de la tarda hi haurà una trobada d’un centenar d’adults del programa Saltem i Ballem, que faran una demostració del seu aprenentatge amb la ballada de tres peces. Finalment hi haurà el repartiment d’obsequis a les colles participants.

 

A les vuit del vespre tindrà lloc al proper Parc d’Europa l’acte de proclamació del Pubillatge del Segrià 2019-2020, en el qual es determinarà quina és la pubilla i l’hereu del Segrià, així com les Dames i Cabalers acompanyants.

 

Per cloure la jornada tindrà lloc a la Sala Polivalent un Sopar de Germanor, després del qual es continuarà a la mateixa sala amb una darrera ballada de nit, i la interpretació d’una vintena de peces. Les cobles encarregades de les diferents actuacions aniran a càrrec de la Jovenívola d’Agramunt i de la Punt.Cat Cobla.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Enguany, se celebra la quarta edició del programa “Benvinguts a Pagès”, una iniciativa conjunta del Departament d’Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat, l’Agència Catalana de Turisme i la Fundació Alícia. En la seva quarta edició ja s’ha fet un lloc a l’agenda de famílies i foodies. Esdevé un magnífic aparador pels productes del territori i de temporada perquè els visitants tenen l’oportunitat d’adquirir-los directament als productors i pagesos.  També de tastar-los als restaurants que aquell cap de setmana ofereixen el menú Benvinguts a Pagès elaborat amb productes de proximitat de cada comarca. Aquesta iniciativa pretèn redescobrir l’origen de tot allò que mengem i conéixer de prop les persones que produeixen els aliments de proximitat que ens arriben a taula.

 

Així, l’1 i 2 de juny, pagesos i pageses de tota Catalunya obriran les portes de les seves explotacions per ensenyar-nos ramats, horts, obradors, camps, etc. No cal dir que la millor manera de conèixer, degustar i comprar els productes de la nostra terra, en el seu lloc d’origen i directament de la mà dels seus productors és visitant algunes de les explotacions adherides a aquest programa i que es troben per tota Catalunya. A més, s’acompanya de paquets gastronòmics i culturals per fer més rodona l’escapada.

 

Pel que fa a Almacelles és un dels municipis adherits amb major nombre d’explotacions de la comarca (5), a més de dos restaurants que ofereixen plats amb els productes de les explotacions visitables. Tot atractiu atansar-se a Almacelles i comprovar in situ la varietat i la qualitat dels seus productes.

 

Les explotacions adherides al programa “Benvinguts a Pagès” d’Almacelles són:

 

.- Cal Quitèria (elaboració de formatges artesans de llet de cabra)

.- Carn Sargaire (elaboració de productes càrnics)

.- Prunus cireres i prunes (producció de cireres i prunes)

.- Cervesa Lo Vilot (producció de cervesa artesana)

.- Planta ornamental i jardineria Arrullat (floricultura)

.- Zero39 Gastrobar (restaurant on es poden degustar els productes adherits al programa)

.- Restaurant Mas Gabriel (restaurant on es poden degustar els productes adherits al programa)

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Amb motiu de la finalització del present curs la vintena d’alumnes que conformen l’Aula Municipal de Teatre d’Almacelles ALTEMA, posaran en escena les dues obres sobre les quals han anat treballant durant els darrers mesos. La direcció d’ambdues peces ha anat a càrrec dels actors, directors i comunicadors de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida Jordi Villacampa i Goretti Borràs.

 

D’una banda, els alumnes més grans estrenaran l’obra “Jo d’Almacelles i tu d’Almensilla”, una història en la qual un seguit de persones molt diferents es retroben en unes circumstàncies molt curioses, descobrint coses els uns dels altres sobre les què mai s’haguessin pogut imaginar.

 

D’altra banda, els alumnes més menuts també posaran en escena l’obra “Després de la fi”, una obra de creació lliure, en la qual es posa de manifest que serà de les dues úniques tribus supervivents després d’una  catàstrofe on tan sols uns pocs individus hauran pogut sobreviure.

 

L’estrena d’aquestes dues obres serà el diumenge, 2 de de juny, a les sis de la tarda a la Sala Polivalent d’Almacelles. L’entrada és gratuïta.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

La Comissió dels Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida va aprovar el proppassat dilluns, 3 de juny, l’assistència tècnica per a la redacció de dos projectes que han de permetre la desconnexió de l'aigua de reg de la zona urbana i basses de laminació per evitar inundacions a la zona sud del centre urbà i a la zona del Fondo d'Almacelles.

 

D’una banda, es contempla un primer projecte que consistiria en la formació d’una bassa de laminació a la zona de l’Era del Comte, prop de l’antic Escorxador. Aquesta bassa, situada aigües avall de la sortida de la xarxa urbana de clavegueram, laminaria els cabals de sortida de la trama urbana. A més de la funció purament de retenció d’aigües sobrants i evitar inundacions, també tindria una funció mediambiental i pedagògica, ja que s’incorporaria com una zona verda humida amb una àmplia biodiversitat en flora i fauna típica i pròpia d’aquestes latituds, contribuint a una millor defensa del Medi Ambient i de l’entorn.

 

D’altra banda, també hi hauria un segon projecte, que recolliria la remodelació i ampliació de la xarxa dels eixos principals de drenatge per tal de poder donar solució a l’actual problemàtica d’inundacions que es produeix en el nucli urbà. Consistiria en l’ampliació i modificació de la xarxa de clavegueram d’Almacelles, des de la seva entrada al centre urbà a l’alçada del carrer de les Garrigues, Anna Minguell, Batlle Anastasi i una darrera connexió a l’Av. de Josep Mas Dordal. També es contempla en una zona propera al Parc d’Europa una nova bassa de laminació més reduïda, que permeti esmorteir les puntes de cabal, i eviti haver d’incrementar les dimensions dels trams de col·lectors situats aigües avall.

 

Un cop redactats els projectes, el següent pas serà buscar finançament a través dels fons FEDER i d’altres línies de subvenció que es contemplin des de l’Agència Catalana de l’Aigua, entre d’altres. En funció dels recursos que es puguin aconseguir s’aniran desenvolupant les obres en fases fins que es pugui completar el cent per cent de l’actuació prevista.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’escultor saragossà Jorge Egea, ha fet el descobriment solemne de la seva escultura Plenitud, una obra que ja va estrenar en el marc de la mostra ALMA PARC ESCULTÒRIC d’Almacelles d’enguany, i que hom la pot contemplar al Parc d’Europa.

 

Aquesta obra, donada pel mateix autor al poble d’Almacelles, és de bronze daurat i representa la plenitud de la vida encarnada en la figura d’una dona nua que es mou en plena llibertat. Segons l’autor, l’escultura que es presenta avui és la representació de tot allò que fa plena la vida de la gent i que és el pas previ a aconseguir la felicitat.

 

A més de l’escultor Jorge Egea, també han participat de l’acte, l’alcalde de la població Sr. Josep Ibarz; diferents regidors de l’Ajuntament; la comissària de l’ALMA PARC ESCULTÒRIC, Sra. Maria Luísa Noriega, i la directora del CEIP Antònia Simó i Arnó, Sra. Montse Vidal. A l’acte també han participat alumnes de 5è de primària d’aquest centre educatiu, ja que seran els qui s’encarregaran d’apadrinar un monument a alumnes de centres escolars d’altres poblacions veïnes el curs vinent i volien ser protagonistes de primera mà de la presentació oficial d’una escultura, la versió que dóna el seu autor, així com el procés d’elaboració en una fundició, a la qual hi van anar en una visita facultativa el mes passat.

 

+ INFO

 

JORGE EGEA

Zaragoza (España), 1975

 

Plenitud

2009

Bronze daurat

200 x 40 x 75 cm

 

Doctor en Belles Arts, és devot del modelatge de la figura i de la tradició clàssica del nu. Professor del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Central de Barcelona, ha impartit classes de dibuix a la Universitat Politècnica de Catalunya i de gravat a l’Acadèmia de Belles Arts de Bolonya. Va obtenir el grau superior de ceràmica a l’Escola Superior d’Art Pau Gargallo i és fundador de l’Institut Català per a la Recerca en Escultura.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Després d’haver-ho denunciat en nombroses ocasions als responsables del Ministeri de Foment, i que –fins a la data- no s’hagi rebut cap mena de resposta ni s’hagi fet cap mena d’actuació al respecte, l’Ajuntament d’Almacelles ha decidit senyalitzar tots aquells camins i vials de servei de l’autovia A-22, de titularitat del Ministeri de Foment.

 

Amb aquesta mesura l’Ajuntament d’Almacelles vol informar a tots els usuaris d’aquests vials qui és el titular de la via, a qui cal que s’adrecin en cas de reclamació de responsabilitat patrimonial per danys que es puguin causar en els vehicles, així com denunciar d’una manera gràfica el mal estat del ferm en tots aquests camins de servei de l’A-22 al seu pas pel terme d’Almacelles. Val a dir que l’estat d’abandonament i la manca de manteniment fa que hagi sots que poden produir desperfectes als vehicles, així com el perill de sofrir algun accident en haver conductors que condueixin puntualment en contradirecció per evitar caure en algun d’aquests esvorancs.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Arran de les les altes temperatures enregistrades durant els darrers dies i el perill d’incendis que es poden iniciar en determinats vorals de camins o patis bruts, l’Ajuntament d’Almacelles ha procedit a notificar als propietaris de solars on hi havia matolls o massa arbustiva, o que podrien ser susceptibles d’originar-se algun incendi, per a que els netegin de forma urgent i els tinguin en condicions òptimes i segures. També s’ha procedit a la neteja de vorals de camins i marges de patis, urbanitzacions i terrenys per part de la Brigada d’Obres i Serveis, i s’ha posat en coneixement de la Policia Local i dels Bombers d’aquestes mesures, tot i informant-los que prenguin nota de qualsevol indret, indici o circumstància que pugués comportar o originar un foc. D’aquesta manera s’intenta pal·liar i evitar qualsevol risc d’incendi als voltants del nucli urbà durant aquest estiu.

 

Ajuntament d’Almacelles  

DILLUNS 20 GENER 2020

La Regidoria de Noves Tecnologies de l’Ajuntament d’Almacelles, amb la col·laboració de l’IEI (Institut d’Estudis Ilerdencs) i la Diputació de Lleida convocaren, el mes de juny, el 8è Concurs Jove de Curtmetratges d’Almacelles, Films in-situ Almacelles. Un concurs de curtmetratges per a infants, joves i professionals a partir de 10 anys d’edat, amb l’objectiu de fomentar la participació en la comunicació audiovisual el setè art.


Almacelles, ciutat sempre innovadora en el cinema, fou una de les primeres en emetre pel·lícules a les Terres de Lleida, amb cinema estable ja l’any 1924. Arribà a tenir fins a tres sales als anys vuitanta del segle passat i en ella s’hi han filmat pel·lícules força reconegudes, com ara “Catalunya, ûber alles!” (2010) de Ramon Térmens, o documentals de prestigi com “Almacelles, Urbs Ilustrati” (2011) d’Òscar Sànchez.


En aquesta edició podran participar en aquest concurs autors nacionals o estrangers, residents a Espanya, a partir de 10 anys d’edat en la primera categoria. Cada participant podrà presentar al concurs tants curts com consideri, sempre que sigui dins d'una única inscripció, d'una durada mínima d’un minut i màxima de deu cada un d'ells.


Aquest any hi ha 4 categories:


Categoria A: De 10 a 13 anys

Categoria B: De 14 a 17 anys

Categoria C: De 17 a 20 anys

Categoria PROFESSIONAL: A partir de 21 anys

 

Per a poder participar, caldrà inscriure’s a la pàgina web de l’Ajuntament d’Almacelles www.almacelles.cat, essent indispensable completar el formulari de registre i inscripció proporcionat i havent d'utilitzar els formats de vídeo admesos en la mateixa. El darrer dia d'inscripcions serà el 30 de juliol de 2019 i l’últim dia per entregar els curtmetratges serà el 24 de setembre de 2019

 

La selecció final es realitzarà per un jurat d'experts. El jurat estarà compost per
professionals triats per l’Ajuntament d’Almacelles, que tindrà reconegut professional i contrastada experiència dins el cinema i mitjà àudiovisual.

 

Els guanyadors del concurs es beneficiarà dels següents premis respectivament:


CATEGORIES
Categoria A de 10 a 13 anys primer premi: 250€ segon premi: 100€ tercer premi: 50€
Categoria B de 14 a 17 anys primer premi: 250€ segon premi: 100€ tercer premi: 50€
Categoria C de 17 a 20 anys primer premi: 400€ segon premi: 150€ tercer premi: 50€
Categoria PROFESSIONAL A PARTIR DE 21 ANYS - guió amb requisits obligatoris (mirar bases)
primer premi: 2.500€ segon premi: 1.000€ tercer premi: 500€

 

Totes les categories opten també a:

Premi especial públic: 350€

El premi especial del públic serà elegit pel propi públic. La forma de votació es comunicarà al mes de setembre.

 

Més informació:

 

http://www.almacelles.cat/actualitat/films-in-situ-2019  

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Des del mes de febrer, estudiants i adolescents belgues venen manifestant-se de manera continuada en tots els pobles i ciutats del país, contra el canvi climàtic. L’escena es repeteix de manera regular i és normal veure com cada dijous des de fa mesos, surten de classe cap al carrer per reclamar als adults que facin alguna cosa per no deixar-los un planeta més difícil d’habitar.

 

Aquest moviment cada vegada és més ampli. Amb el nom Youth for Climate (Joves pel Clima) han creat perfils de Facebook i Instragram i han escampat les seves protestes per diversos països d’Europa, com França, Alemanya i Holanda. I sobretot Suècia, on va sorgir l’espurna que va encendre la motivació d’aquests milers d’estudiants. Greta Thunberg té 16 anys i l’agost del 2018 va protagonitzar la primera vaga d’estudiants en contra del canvi climàtic a les portes del Parlament de Suècia. Des d’aleshores altres joves d’arreu d’Europa li han pres el relleu. Com a Bèlgica, on el moviment qualla cada vegada més gràcies a dues noies, Anuna de Wever i Kyra Gantois, que van llançar la primera convocatòria a principis d’any. Va ser la primera pedra perquè cada dijous siguin més.

 

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, s’hi ha volgut afegir en una d’aquestes concentracions contra el canvi climàtic a la ciutat d’Anvers, i donar ple suport a totes aquelles iniciatives i mobilitzacions per conscienciar a la societat, i molt especialment, als governants, de la importància vital de començar a actuar per frenar el canvi climàtic que ens està afectant cada cop més.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles retira la bandera de les institucions europees de diferents espais públics del municipi, com a protesta pacífica per la vulneració dels drets dels eurodiputats electes Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueres

 

Arran de l’acte de constitució del Parlament Europeu a Estrasburg, i com a acte reivindicatiu i de protesta pacífica per la vulneració dels drets dels eurodiputats catalans independentistes Srs. Carles Puigdemont, Oriol Junqueres i Toni Comin, als qui han impedit presentar-se a la cambra europea i prendre l’escó d’eurodiputat que els hi correspon, l’Ajuntament d’Almacelles ha decidit retirar la bandera representativa de les institucions europees dels diferents espais públics de la vila.

 

Segons ha manifestat l’alcaldessa en funcions, Sra. Vanesa Olivart, aquesta iniciativa romandrà fins que no se’ls accepti com a eurodiputats i espera que sigui una mesura que també prenguin altres municipis de Catalunya.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles aprovarà en la propera Junta de Govern la redacció d’un Pla de Mantenimenmt i Conservació de la Xarxa de Camins Municipals pel període 2020-2024

 

Aquest Pla té com a objectiu fer una conservació continuada, tant dels camins d’aglomerat (10 Km), com dels de reg asfàltic (30 Km), com dels de sahorra (25 Km). Aquest manteniment es vol que es faci de manera periòdica i trimestral, amb la qual cosa es garantirà que el ferm de tots aquests camins estigui sempre en unes condicions òptimes per a la circulació de vehicles particulars i agrícoles. L’Ajuntament destinarà a aquest Pla una quantitat d’uns 600.000 euros. Independentment d’aquest Pla, l’Ajuntament seguirà amb la reposició de nous ferms en nous trams de camins, tal com s’ha anat fent en els darrers anys (camí dels Pedregals, Ventafarines, Sant Joan, Covetes, Mas del Rull i La Saira).

 

DILLUNS 20 GENER 2020

 

 L’Ajuntament d’Almacelles porta al Defensor del Pueblo la manca de compromís del Ministeri de Foment en l’execució de la subvariant nord de la localitat

 

Atès que l'any 1999 es va inaugurar la variant de la carretera N-240 que discorre pel nord de la població i que va possibilitar el cessament del trànsit de l'interior del centre urbà, i la posterior conversió d'una travessia urbana en un carrer pseudopeatonal. La construcció i posada en marxa de la variant nord de la Ctra. N-240 en 1999 va suposar el tall i modificació del recorregut de molts dels principals camins del terme, molts dels quals suporten encara avui en dia un alt volum de trànsit de vehicles agrícoles i pesats, el que comporta el col·lapse diari el sector nord de la població i perjudica a tots els usuaris dels camins rurals que donen accés a les explotacions agràries i ramaderes d'una gran part del terme municipal i dels pobles veïns. Com a dada d'interès, cal dir que en aquest sector es troba una de les cooperatives més grans de les comarques lleidatanes: Agroserveis d'Almacelles, SCCL; que mou anualment més de 100.000 tones de gènere agrícola a les seves instal·lacions, als quals se'ls ha d'afegir 5.000 tones més d'adobs i fertilitzants. Aquest moviment suposa un trànsit, només en aquesta indústria, de 3.700 vehicles pesants anuals. Un trànsit que ara per ara es veu obligat a passar pel centre urbà d'Almacelles o donar voltes quilomètriques per connectar amb les principals carreteres d'accés.

 

Val a dir que el mateix projecte de la variant, ja contemplava la construcció d'una via paral·lela de servei que connectava tots els camins que havien quedat suprimits amb la construcció de la variant. No obstant això, no es va dur a terme la construcció d'aquesta via de servei, tot i les reunions que es van mantenir amb el responsable de la Unitat d'Ctras. l'Estat a Lleida de l'època. Va ser quan va entrar en funcionament aquesta variant, que es va demanar de manera reiterada al Ministeri de Foment que plantegés la possibilitat de fer una subvariante paral·lela que recorregués pel sud l'actual variant d'Almacelles, comunicant tots els camins que passen per aquest sector i que aniria des de l'actual camí d'Alguaire (a l'est de l'actual població) fins al camí de Sant Joan (ponent); amb una longitud total propera als 1,2 km. Aquest fet permetria la millor comunicació entre el sector del terme municipal situat al "Fondo" (zona més propera a Aragó) i la del "Pla", la zona més alta del terme i propera a Lleida.

 

En un primer moment, les autoritats i responsables del Ministeri de Foment van acceptar aquesta iniciativa i van preveure una partida d'1,9 milions d'euros i la redacció d'un projecte constructiu. Val a dir que el Ministeri, tot i la consignació en els pressupostos i la redacció del projecte en 2005, amb els diferents governs centrals que han passat des de 2002, mai no ha arribat a executar aquesta obra tan necessària per al municipi, tot i el compromís al qual sempre es va arribar amb tots els diferents ministres del ram. En aquest sentit, el 27 de setembre de 2018, el Ple de la Corporació Municipal d'Almacelles va aprovar una nova moció (la tercera en aquest sentit), recordant al Ministeri de Foment la manca de compromís en no haver iniciat encara les obres d'aquesta obra tan necessària i que porta un retard de prop de vint anys.

 

A més de mocions en el Ple de la Corporació, queixes reiterades per escrit i en persona davant el director general de Carreteres de l'Estat a la Demarcació de Lleida, Juan Antonio Romero Lacasa; també hi va haver reunions el passat mes de novembre de 2018, amb el director de Carreteres del Ministeri de Foment, Sr. Javier Herrero Lizarro, al qual se li va informar del tema i que es va comprometre a buscar un projecte alternatiu, sense que - fins a la data- s’hagi informat de res al respecte.

 

Vist que ha transcorregut més de sis mesos des d'aquella reunió, i davant la falta d'informació sobre aquest assumpte, i les dificultats per poder obtenir un compromís a la petició de l’Ajuntament d’Almacelles, l’alcalde de la població, Sr. Josep Ibarz, s’ha vist obligat a demanar al Defensor del Pueblo que intercedeixi davant els responsables del Ministeri de Foment, per demanar que s'agiliti al màxim una solució al problema de mobilitat que es genera en el sector nord de la població pel trànsit pesat i agrícola pels motius anteriorment expressats.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles ret homenatge a Rembrandt, en el 350è aniversari de la seva mort, amb una exposició dels seus gravats i la presentació d’un llibre sobre la seva obra i figura.

 

Ara fa 350 anys que un dels més famosos i coneguts pintors de la història, Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), ens va deixar, i amb ell un llegat artístic de primera magnitud. En aquest context, i a l’igual que en altres països i ciutats europees, se li ret homenatge durant aquest any, en tant que un dels pintors, gravadors i dibuixants més importants i influents de la història.

 

Almacelles també s’hi ha volgut afegir amb una exposició de reproduccions d’alguns dels seus dibuixos més coneguts que s’han instal·lat en plafons ubicats en diferents punts de la vila. També s’espera una exposició d’alguns dels seus millors gravats al Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal i la presentació del llibre “Mirar a Rembrandt”, a càrrec del seu autor, l’escriptor i expert en art Sr. Antoni Gelonch.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

: L’Ajuntament d’Almacelles reclama als consellers d’Interior i d’Economia i Finances que es faci de manera urgent el Parc de Bombers voluntaris de la població

 

L’Ajuntament d’Almacelles ha reclamat mitjançant dos escrits als consellers del Dep. d’Interior, Sr. Miquel Buch, i al seu homòleg del Dep. d’Economia i Hisenda, Sr. Pere Aragonès; que es tiri endavant amb el projecte del nou Parc de Bombers d’Almacelles i que se’l doti pressupostàriament en els propers Pressupostos de la Generalitat que es facin.

 

Es dóna la circumstància que l’Ajuntament d’Almacelles ja va aprovar el 2011 la cessió d’uns terrenys de prop de 3.000 m2 a la Generalitat per a que es destinessin a hostatjar aquest equipament tan necessari. Aquesta cessió es va refrendar amb la signatura d’un conveni en data 25 de gener de 2011, amb l’aleshores conseller d’Interior, Sr. Felip Puig i demés autoritats competents, com ara el Sr. Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida; Sr. Jordi Gassió, Dtor. Gral. de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments; Sr. Josep Ramon Solsona, subdirector Gral. del Dep. d’Interior a Lleida; Sra. Anna Martín, subdirectora General Operativa; Sr. Jordi Solà, Cap de la Regió d’Emergències a Lleida i el Sr. Juanjo Pantoja, cap del Parc de Bombers d’Almacelles.

 

Els terrenys estan situats en un lloc estratègic: a un Km de la població per l’antiga travessia de la Ctra. N-240, en direcció a Osca i a tocar de l’enllaç que connecta aquesta travessia i el nucli urbà, amb l’A-22 i la variant nord d’Almacelles.

 

Cal esmentar la importància que té el Parc de Bombers d’Almacelles, ja que dóna cobertura –no només a la població d’Almacelles i el seu entorn més immediat- sinó que el radi d’acció arriba fins a les poblacions d’Alfarràs al nord, tota la Franja aragonesa per l’oest, Alpicat a l’est i el nucli de Vallmanya al sud. En total, dóna servei a prop de 25.000 habitants del Segrià nord, a una extensa xarxa de carreteres, autovies, camins, línies fèrries i a l’aeroport de Lleida-Alguaire, a poc més de 8 Km de l’actual emplaçament del Parc; a més d’una extensa àrea boscosa en les immediacions de Sucs, Gimenells, el Pla de la Font, Raimat i Vallmanya. Actualment, el Parc de Bombers voluntaris d’Almacelles (fundat el 1964) compta amb uns efectius de 30 bombers, 4 vehicles (2 d’aigua, un furgó de salvaments i 1 unitat de transport de personal), una mitjana de sortides que oscil·la entre les 300 i les 400 sortides anuals i que tenen com a principal motiu els incendis en àrees boscoses, en pisos i assistència en accidents de carretera i domèstics.

 

Malauradament, l’actual edifici que fa les funcions de parc de Bombers és un edifici municipal que es va condicionar durant els anys vuitanta i que té grans mancances pel que fa a espai, distribució de dependències, equips, etc.

 

Així doncs, i ateses les necessitats de contemplar la redacció i execució d’aquest equipament tan necessari, l’Ajuntament d’Almacelles vol -amb aquestes peticions- que s’intenti agilitzar al màxim el remprendre la posada en marxa del nou Parc de Bombers voluntaris d’Almacelles amb la consignació pressupostària necessària en els propers pressupostos de la Generalitat que es contemplin de cara a l’exercici de l’any vinent.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

L’alcalde d’Almacelles es reuneix amb el conseller de Territori i Sostenibilitat per tractar sobre la necessitat de disposar d’habitatge social i sobre l’estat del poligon industrial

 

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, s’ha reunit avui amb el conseller de Territori i Sostenibilitat Sr. Damià Calvet, a fi de fer-li arribar la necessitat d’aquest Ajuntament de disposar d’habitatges socials per fer front a diferents necessitats que ara mateix pateix el municipi.

 

D’una banda, una part d’aquest habitatge social podria anar encaminat a la demanda de lloguer de parelles i gent jove del municipi. Ara mateix, hi ha una població de prop de 1.800 joves a Almacelles (entre els 20 i els 39 anys), que suposen un 24% de la població total i que demanda cada cop més habitatge de lloguer a preus raonables. D’altra banda, l’Ajuntament d’Almacelles també estaria disposat a tenir alguns habitatges per destinar-los a finalitats socials: pisos tutelats per a gent gran desemparada, víctimes de violència de gènere, persones sense recursos que necessiten puntualment un habitatge per motius de desnonaments, col·lapse d’edificis, etc.

 

Al mateix temps, l’alcalde Josep Ibarz, també demanarà al conseller de Territori i Sostenibilitat l’estat del nou polígon industrial que promou l’INCASÒL, així com possibles ampliacions d’aquesta àrea industrial. Val a dir que, de l’èxit d’aquestes noves zones industrials, també en dependria –segurament- un increment de la demanda de nou habitatge per part de més gent jove.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles fa arribar la seva queixa al Consell Comarcal del Segrià pel retard en l’enviament de contenidors de reciclatge suplementaris

 

L’Ajuntament d’Almacelles ha fet arribar recentment un escrit al Consell Comarcal del Segrià, en el què li fa saber que el proppassat mes de gener va comunicar a aquest Consell Comarcal la necessitat d’adquisició de nous contenidors per al reciclatge de diferents tipus de residus, atès que els contenidors assignats un cop implantat el contracte van resultar del tot insuficients per donar servei al nombre d’àrees d’aportació de contenidors (illes).

 

Atès que l’Ajuntament d’Almacelles va sol·licitar en temps i forma al Consell Comarcal del Segrià l’adquisició de 6 nous contenidors de paper, 6 nous contenidors per a envasos i 2 nous contenidors per a vidre; d’acord amb els preus i demés preceptes establerts en el contracte, per acord de la Junta de Govern, de data 10 de gener de 2019; donat que fins a la data no s’ha donat sortida a la nostra petició, i vista la necessitat de dotar a la població de totes aquelles facilitats que assegurin i incrementin el reciclatge, es va fer arribar la queixa d’aquest Ajuntament al Consell Comarcal del Segrià (ens que té les competències en matèria de gestió de residus dels diferents municipis de la comarca), a fi i efecte que se’ls informés de l’estat d’aquesta comanda i la previsió de lliurament dels esmentats contenidors.

 

En el cas d’Almacelles, tot i que inicialment el Consell Comarcal del Segrià va preveure en un estudi 36 illes de contenidors, s’hi van acabar instal·lant 52 illes de contenidors complertes, comptant els nuclis agregats de la Saira, el Mas del Lleó-Centre Assistencial de Sant Joan de Déu, Granja Escola Castell de Saidia i el polígon industrial del Pla de la Creu; on s’hi troben tot tipus de contenidors. Aquest implement suposa un cost addicional per a l’Ajuntament d’Almacelles que vol facilitar, així, la màxima col·laboració i participació de la ciutadania en el reciclatge dels residus que es generen.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles i representant del món agrari plantegen mobilitzar-se si no es tira endavant amb la construcció d’un enllaç des de la variant de la N-240 amb la Cooperativa, camí d’Alguaire i camí de la Saira

 

Avui, dia 31 de juliol, ha tingut lloc una nova reunió entre l’alcalde d’Almacelles, Sr. Josep Ibarz i el president d’Agroserveis d’Almacelles, SCCL, Sr. Ramon Sisó, a fi de determinar l’estat en què es troben les gestions amb el Ministeri de Foment per tal de tirar endavant amb la construcció de la subvariant nord d’Almacelles.

 

Malgrat les reunions que van mantenir representants de l’Ajuntament d’Almacelles i de l’empresa Agroserveis d’Almacelles, SCCL (antiga Cooperativa del Camp d’Almacelles), amb el director del Ministeri de Foment, Sr. Javier Herrero Lizarro, el proppassat mes de novembre de 2018 per interessar-se sobre l’estat de la subvariant nord, que havia de connectar el camí de Sant Joan amb el de les Covetes per sota de l’actual variant de la N-240. En aquesta reunió se’ls va informar que aquesta subvariant projectada en un primer moment quedava desestimada, però que es contemplava fer un projecte alternatiu de manera immediata, que permetés donar sortida a aquest problema de connectivitat dels camins principals en la part nord del municipi i, evitar així, la barrera que suposa l’actual variant i l’excés de trànsit pesant i agrícola que passa actualment pel centre urbà de la població.

 

Atès que aquesta subvariant era de vital importància, ja que contemplava treure del centre urbà un gran nombre de trànsit pesant i agrícola que ara es veia obligat a fer grans tombs per dins del centre urbà ja que la construcció de la variant de la N-240 l’any 1999 va impossibilitar l’accés directe a un seguit de camins principals.

 

Inicialment, aquesta subvariant va quedar pendent d’executar-se, tot i haver entrat en funcionament la variant de la N-240 el 1999. La proposta de dotar una subvariant va incorporar-se al projecte de la variant nord d’Almacelles a partir d’una petició del grup de CiU el 2002, la qual va comptar amb una assignació pressupostària l’any 2004 d’1,8 M€ essent cap de la Unitat de Carreteres de l’Estat a Lleida el Sr. Vicenç Vilanova. Finalment, el projecte executiu es va aprovar un any més tard, el 2005, i roman encara paralitzat. En aquest interval, l’Ajuntament d’Almacelles, ha aprovat diverses mocions reclamant l’execució del projecte al tenir consignació pressupostària fins el 2011, sense rebre cap mena de resposta per part dels responsables del Ministeri de Foment.

 

Transcorreguts uns mesos sense que els responsables del Ministeri de Foment fessin arribar cap mena de proposta a aquest Ajuntament, l’alcalde de la població, Sr. Josep Ibarz, va sol·licitar el proppassat mes de març per escrit un seguiment de com es trobava aquest projecte al responsable de la demarcació de carreteres de l’Estat a Lleida, Sr. Juan A. Romero; a fi de determinar en quin moment es troba la resolució a aquesta demanda a la qual es va comprometre el mateix Ministeri de Foment.

 

Com sigui que a data d’avui encara no s’ha rebut cap contesta al respecte, tant l’alcalde de la població com el president de la Cooperativa Agroserveis d’Almacelles, SCCP, no descarten que –en cas de continuar amb aquesta deixadesa i manca de col·laboració- prenguin altres mesures de protesta com ara fer talls a la carretera N-240.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles inicia la neteja dels boscos depenents de municipi

 

Almacelles està decidida a ser una ciutat biofílica. Aquesta denominació es dona a totes aquelles ciutats o poblacions que aposten decididament per establir un seguit de mecanismes pels quals els seus dissenys o planejament urbans permetin que els seus habitants desenvolupin activitats i un estil de vida que els deixi aprendre de la natura i que, al mateix temps, es comprometin amb la seva cura. En definitiva, és aplicar a l’urbanisme totes aquelles eines i recursos que facilitin la connectivitat dels seus habitants amb la natura que els envolta.

 

En aquest punt, l’Ajuntament d’Almacelles inicia una nova actuació, com és acollir-se a un Programa de Col·laboració Social per dur a terme un projecte de neteja de sotabosc i reforestació de les zones boscoses del municipi. Aquest programa consistiria en la contractació de quatre persones a l’atur (un expert en enginyeria forestal i tres operaris) per un període de sis mesos, les quals s’haurien d’encarregar de la neteja del sotabosc, desbrossament de les 20 hectàrees de zones boscoses del terme (molt especialment les que s’ubiquen en les serres de l’Olivar, vall del camí d’Alguaire i els Pedregals), així com la reforestació i plantació d’altres espècies arbòries més resistents i més adaptades al terreny i al clima de la zona en algunes àrees molt específiques.

 

En aquest aspecte, cal fer esment que les darreres actuacions de neteja de boscos -la darrera va ser el 2013-, intenten garantir la seguretat dels boscos i la prevenció d’incendis, alhora que també es pretèn anar substituint el pi blanc que es va plantar fa uns 40 anys per l’aleshores ICONA per roures, alzines i ginestes. Aquesta introducció permetrà disminuir el risc d’incendi, una major varietat i aconseguir un bosc més autòcton, més resistent i més durador, ja que la vida útil d’aquestes espècies són molt més llargues que la del pi blanc. En resum, garantir uns boscos de qualitat i preservar-los de possibles incendis.

 

Aquesta actuació en les zones forestals d’Almacelles són un primer pas en l’assentament d’un primer anell verd al voltant del centre urbà, que es complementaria amb altres actuacions ja en estudi, com la construcció de basses de laminació que servirien per controlar les avingudes d’aigües de pluja, a més de recuperar zones humides; i la consolidació del verd urbà. Val a dir que Almacelles és pioner en disposar d’un Pla Director del Verd Urbà que és l’eina bàsica per determinar el creixement del patrimoni verd del municipi. Com a dada curiosa, cal esmentar que la vila d’Almacelles disposa de prop de 2.500 arbres dins el seu centre urbà o que compta amb 20,47 m2 de zona verda per habitant, quan la ràtio que estableix l’Organització Mundial per la Salut com a òptima és la de 10-15 m2 per habitant.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Entrega del guardó Melcior de Guàrdia a Gerard Bonet, finalista en els Premis Catalunya Construcció 2019

 

L’alcalde d’Almacelles, Sr. Josep Ibarz, ha procedit a l’entrega del guardó Melcior de Guàrdia a l’almacellenc Gerard Bonet. El motiu d’aquest reconeixement fou que el jurat de la XVI edició dels Premis Catalunya Construcció va seleccionar tres Treballs Finals de Grau del Grau en Arquitectura Tècnica i Edificicació de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) en la categoria de millor Treball Final de Grau. Un dels finalistes fou l’arquitecte tècnic i bomber voluntari almacellenc Gerard Bonet, amb un estudi que relacionava dues de les seves passions: l'arquitectura i els incendis. El treball porta com a títol "Estudi del comportament d'edificacions sotmeses a incendi. Anàlisi d'un foc real". Aquest treball, que el va presentar a concurs al setembre de 2017 va obtenir dos grans reconeixements: el Premi Edifica 2017 (novembre de 2017) i treball finalista dels Premis Catalunya Construcció 2019 (juny de 2019). Segons Gerard Bonet, en l'àmbit de l'arquitectura un dels seus temes destacats és l'estudi estructural sota condicions d'incendis. Les estructures són un dels temes que més li agrada de l'arquitectura. Aquest treball finalista és un estudi estructural d'un habitatge en el què es va produir un incendi. L'habitatge concret d'aquest estudi és la torre de plaça d’Europa de Lleida, a la planta 10a, on es va produir un incendi real en el què va poder prestar servei com a bomber voluntari i posteriorment analitzar-lo estructuralment com a arquitecte tècnic.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

: Entrega del guardó Melcior de Guàrdia al culturista Esteve Manchó

 

L’alcalde d’Almacelles, Sr. Josep Ibarz, ha procedit a l’entrega del guardó Melcior de Guàrdia a l’almacellenc Esteve Manchó, pels seus títols de campió d’Espanya en culturisme.

 

Val a dir que el conegut culturista d’Almacelles, n’Esteve Manchó Llobera, va aconseguir recentment ser guardonat novament amb un altre campionat d’Espanya, en talla baixa. Així mateix, també va quedar tercer classificat en culturisme categoria màster (entre 40 i 50 anys). Amb aquest ja són tres els campionats d’Espanya aconseguits per l’almacellenc. L’alcalde d’Almacelles va aprofitar l’ocasió per felicitar-lo personalment pels seus darrers èxits esportius aconseguits i fer-li extensiva la felicitació de tot el poble d’Almacelles.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles celebra els actes de la Diada per avançat amb l’Ofrena Floral i la presència d’una representació dels Miquelets

 

Amb motiu de la gran manifestació del dia 11 de Setembre a Barcelona, l’Ajuntament d’Almacelles, a l’igual que ja es va fent en edicions anteriors, avança els actes institucionals de la Diada a la vigília dia 10. En aquest sentit, la principal novetat d’enguany és la nova ubicació de l’ofrena floral, que es farà davant d’un nou màstil amb la Senyera i una escultura al·legòrica a Catalunya realitzat en acer inoxidable.

 

L’acte es institucional tindrà lloc al Parc d’Europa a les 21 hores. Així mateix, està previst la presència d’una representació dels Miquelets del segle XVIII i la policia municipal amb l’uniforme de gala, també inspirada en la guàrdia de corps del rei Carles III. L’acte comptarà també amb l’hissada de la Senyera, la lectura d’uns versos uns versos al·lusius a l’11 de Setembre per part del poeta local Amat Baró i la tradicional Ofrena Floral davant el màstil amb la senyera, on hi ha prevista la participació d’una vintena d’associacions de la vila, així com les diferents formacions polítiques i l’Ajuntament que clourà l’ofrena floral. Finalitzarà l’acte la lectura del manifest d’enguany per part de la Pubilla d’Almacelles i el Cant dels Segadors.

 

Acte seguit, hi ha haurà una ballada de sardanes.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles pendent d’un ajut de la Diputació de Lleida per completar els accessos a les escoles del Tossal de les Santes Creus

 

Amb l’inici del curs escolar arrenca les obres del primer tram dels accessos que han de permetre connectar mitjançant una rampa enjardinada que ressegueixi el vessant del turó de les Santes Creus, la part del carrer de la Bassa del Molí fins el cim del tossal, on es troba un dels principals complexes educatius de la vila, amb un total de 400 alumnes que s’hi desplacen diàriament, a més de pares, acompanyants i docents. Aquesta primera actuació té un cost d’uns 25.000 euros i va a càrrec de la Diputació de Lleida.

 

No obstant, l’Ajuntament resta pendent de l’aprovació en Junta de Govern de la Diputació de Lleida, de l’assignació d’una subvenció que permeti completar el segon tram d’aquests accessos, i que completaria la totalitat del projecte.

 

Val a dir que, a més de la Diputació, també hi participa l’Ajuntament d’Almacelles, que s’ha de fer càrrec de la construcció de l’aparcament en la zona baixa d’aquest sector, la reforma de les escales actuals amb la substitució de tots els esglaons, adaptant-les a la normativa actual i l’enjardinament de tot l’entorn.

 

Aquesta reforma s’hi adiu amb les recomanacions fetes arribar per l’equip directiu del centre escolar, així com per les autoritats sanitàries, que veuen amb bons ulls la supressió de les actuals barreres arquitectòniques existents, així com facilitar l’accés al centre educatiu mitjançant una rampa que faci més fàcil i més còmode l’accés dels escolars, i que eviti lesions d’esquena en carregar motxilles i accidents per possibles caigudes al tram d’escales que, ara per ara, han de pujar i baixar –amb un desnivell de 30 metres- si volen accedir a l’escola per aquest sector del turó.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Vols consultar el programa de la festa major?

https://issuu.com/ajuntamentalmacelles/docs/programa_0db3084f79b7ab

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles homenatja i reconeix a les entitats, particulars i associacions d’Almacelles vinculades amb el voluntariat, acció social i cooperació durant l’any 2019, en el marc de les Festes de la Mercè 2019

 

Almacelles concedeix en el dia d’avui, primer de les Festes de la Mercè 2019 de la vila, el guardó de reconeixement a una de les entitats, associacions i/o persones de la vila, que treballen tots els dies de l’any per ajudar als més necessitats. Aquesta dedicació a l’altri, a donar a qui menys té i, en general, a l’esperit solidari que ens hauria d’envoltar cada cop més, ho representa millor que ningú l’advocació de la Mercè, la patrona d’Almacelles, qui volem que ostenti aquests premis que volem fer efectius d’ara en endavant en el marc de la seva festivitat que és, alhora, la del poble d’Almacelles.

 

Motiu pel qual s’escull la Verge de la Mercè com a patrona de la Solidaritat:

 

Això és així des del segle XIII, quan diu la llegenda que la verge s’aparegué al mateix temps a tres grans personalitats de l’època: al rei Jaume I, que es trobava en plena activitat de reconquesta de terra cristiana als moriscos per a la corona catalano-aragonesa; a en Pere Nolasc, un jove mercader de teles de Barcelona, molt reconegut per les seves dots de comerciant i negociador; i al frare dominic i confessor del rei, Raimon de Penyafort. Fou l’1 d’agost de 1218, quan la verge se’ls aparegué a tots tres i els hi va demanar la tasca de rescatar captius cristians que s’enduien els sarraïns al Magrib i que els venien com a esclaus en terres “d’infidels”. Una trobada de tots tres a la catedral de Barcelona va fer que coincidissin en la trobada de la verge i l’encàrrec que els va implorar. Naixia l’Orde dels Mercedaris, amb el suport reial i de la Santa Seu, dedicada al rescat de presoners segrestats pels sarraïns i, per extensió, a la redempció de captius. La gran estima i devoció dels barcelonins vindria segles més tard, quan una plaga de llagosta apocalíptica, va planar sobre la ciutat de Barcelona i els seus camps i va fer perillar les collites. Així, el 1687 es fa una gran processó advocant a la verge de la Mercè la desaparició d’aquella plaga que estava malmetent les collites dels barcelonins, i el Consell de Cent de la ciutat fa la promesa que si la ciutat es deslliura de la llagosta, la farien patrona. I així va ser. La història ja és del tot coneguda i Pius IX la nomena patrona de la Ciutat Comtal, al mateix temps que Santa Eulàlia, en seria copatrona.

 

Com hem vist doncs, Almacelles va adoptar la Verge de la Mercè el 1773 del seu barceloní més il·lustre, com fou Melcior de Guàrdia i Matas; i d’ella –i del que aquesta advocació representa més enllà del seu significat religiós- en volem retre homenatge i posar de relleu totes aquelles iniciatives dutes a terme per entitats i particulars en pro d’ajudar i salvaguardar al més dèbil, al més necessitat i a qui reclama el nostre auxili.

 

Objecte del guardó:

 

Seran objecte de valoració aquelles obres socials, actes de voluntariat, beneficiència, caritat, auxili a persones discapacitades, en exclusió social, col·lectius marginals, en situació de risc o qualsevol altre acte que vagi encaminat al bé comú, de manera voluntària, altruïsta i que comporti un grau de compromís i de sacrifici, que hagin estat endegades durant l’any 2019 per part de col·lectius, particulars, entitats, associacions, fundacions o empreses que siguin oriündes o residents a Almacelles, o que el seu treball s’hagi dut a terme al nostre municipi durant l’any 2019.

 

En aquesta primera entrega s’ha plantejat la possibilitat d’obrir-se –de cara a properes edicions- que puguin valorar-se entitats d’àmbit supramunicipal, si les seves accions de manera directa o indirecta, també poden beneficiar al poble d’Almacelles.

 

Valoració i puntuació:

 

Per tal d’establir un primer punt de valoració i/o de puntuació, s’ha procedit a fer una petició pública de noms des del dia 12 fins al dia 19 de setembre de 2019 a través de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Almacelles.

 

Un cop examinats els noms proposats, el Jurat ha aplicat aquells criteris que ha estimat adients, a fi i efecte de determinar qui serà el particular/entitat/associació guanyador/a del guardó i reconeixement de del millor programa/entitat/activista social Verge de la Mercè 2019 d’Almacelles.

 

La persona/entitat o associació que en surti guanyadora d’aquest reconeixement s’exclourà de les edicions que es facin posteriorment per un període de quatre anys, a fi de donar noves oportunitats a d’altres que s’hagin inclòs en el llistat de votacions.

 

Jurat:

 

El Jurat està format per:

 

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament d’Almacelles

La regidora de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Almacelles

Un representant dels Serveis Socials de l’Ajuntament

Un representant dels Serveis Socials de l’Àrea Bàsica de Salut d’Almacelles

 

El guanyador de la present edició ha estat CREU ROJA ALMACELLES.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’almacellenca i jove directora de cinema Marta González de la Vega, guanyadora del 6è Drama Pitching Lab que organitza el Drama International Short Film Festival, el certamen de curtmetratges més important de Grècia i del Sud-est d'Europa

 

La jove directora d’Almacelles Marta González De La Vega ha guanyat el premi més important del 6è Drama Pitching Lab que organitza el Drama International Short Film Festival, el certamen de curtmetratges més important de Grècia i del Sud-est d'Europa.

Al llarg d’una setmana, els catorze cineastes seleccionats provinents dels Estats Units, Corea, Regne Unit, Grècia, Alemanya, Espanya i Bulgària van desenvolupar els seus respectius projectes i els van presentar davant un panell de productors potencials. La jove cineasta va presentar el seu tercer projecte de curtmetratge “The Valdomeros”, ambientat a la postguerra asturiana. El guió s’inspira en la història real de la família que va marcar el destí de la localitat costanera de Llastres: els Victorero. Sis germans, una fortuna feta a Mèxic i un poble enfonsat en la misèria són l’escenari d’aquest drama històric que es rodarà el proper 2020.

El Greek Film Center, membre fundador de la European Film Promotion i principal entitat cinematogràfica a Grècia, ha valorat positivament l’originalitat i la singularitat del projecte i ha decidit atorgar el premi més quantiós del certamen a la jove lleidatana, que se situa en primer lloc respecte als altres dos guanyadors: “An Unfortunate Privilege”, projecte procedent de Los Angeles, i “Wild Child”, que es rodarà a Hong Kong.

Al mateix temps, l’alcalde d’Almacelles Sr. Josep Ibarz, ha volgut felicitar el premi i la trajectòria de la cineasta almacellenca amb l’entrega de la distinció Melcior de Guàrdia, un reconeixement als almacellencs que hagin destacat positivament en algun àmbit, com ara la cultura, l’esport o l’emprenedoria.

Marta González s’ha mostrat molt orgullosa per l’entrega d’aquest reconeixement i ha fet avinent que està treballant en aquests moments amb la recopilació d’informació històrica sobre Almacelles. Aquesta població serà el principal eix sobre el qual es desenvoluparà el seu primer llargmetratge, i ara està en ple procés de confecció d’idees per fer un guió.

Ajuntament d’Almacelles

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles es designada novament Vila Florida de Catalunya amb 4 Flors d’Honor

El dia 27 de setembre, ha tingut lloc a Lloret de Mar la designació de les Viles Florides de Catalunya 2019. Almacelles, una de les viles participants, s’ha dut el guardó com a Vila Florida, amb .4 Flors d’Honor; fet que la converteix en un dels referents de població que més ha destacat pel nombre de zones verdes, bellesa de les zones enjardinades i transformació urbana en llocs d’esbarjo i gaudi voltats de natura. Val a dir que el reconeixement d’enguany fa que Almacelles sigui una de les poblacions més ben classificades i amb major nombre de distincions. En aquest sentit, cal dir que  enguany s’hi ha presentat 134 poblacions d’arreu de Catalunya.

Almacelles ja va guanyar aquest guardó en les edicions de 2014, on va aconseguir la categoria de dues flors d’honor, en la de 2015 i 2016, fou guardonada amb tres flors, i en la de 2017 fou el primer cop que se li va concedir el premi de quatre Flors d’Honor, que el revalidà novament l’any 2018. Sigui com sigui, Almacelles continua essent una de les poques poblacions de l’interior de Catalunya que revalida any rere any aquest guardó.

Cal esmentar que el proppassat mes d’abril, experts participants en el Jurat de Viles Florides de Catalunya, van examinat tots els racons i zones verdes del municipi d’Almacelles, per veure de primera mà les places, parcs i espais florals existents i determinar si la vila és mereixedora d’algun dels guardons que certifiquen l’interès de la vila per transformar alguns dels seus racons, mostrar la riquesa natural i paisatgística dels seus principals punts d’interès, i que alhora sigui un reclam turístic per als visitants. Pel que fa a Almacelles es van seleccionar diferents espais emblemàtics com ara el Parc del Vilot, el Parc d’Europa, el Centre Històric, el Parc de l’Aigua, les Rambles, l’entorn del Tossal de les Santes Creus i el recinte de les Piscines Municipals. Enguany, es va valorar de manera molt positiva alguns nous espais verds que s’han remodelat al llarg del Parc d’Europa, un seguit de parterres nous i la replantació de nous arbres i arbustos de caire autòcton que requereixen menys aigua, menys manteniment i que substitueixen part de la zona de gespa, mediambientalment menys sostenible.

Viles Florides és una proposta de la CHOC (Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya) que distingeix aquelles iniciatives de l’àmbit públic i privat on la flor i la planta ornamental són protagonistes. La filosofia d’aquest concurs a nivell de Catalunya pretèn donar a entendre que una vila florida és més sostenible, millora la qualitat de vida dels seus ciutadans,  té una millor imatge externa i és més ambiciosa econòmicament.

Aquest guardó té una validesa per un any i cal renovar-lo, si s’escau, o intentar millorar per treure la categoria màxima de cinc flors.

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles es designada novament Vila Florida de Catalunya amb 4 Flors d’Honor

El dia 27 de setembre, ha tingut lloc a Lloret de Mar la designació de les Viles Florides de Catalunya 2019. Almacelles, una de les viles participants, s’ha dut el guardó com a Vila Florida, amb .4 Flors d’Honor; fet que la converteix en un dels referents de població que més ha destacat pel nombre de zones verdes, bellesa de les zones enjardinades i transformació urbana en llocs d’esbarjo i gaudi voltats de natura. Val a dir que el reconeixement d’enguany fa que Almacelles sigui una de les poblacions més ben classificades i amb major nombre de distincions. En aquest sentit, cal dir que  enguany s’hi ha presentat 134 poblacions d’arreu de Catalunya.

Almacelles ja va guanyar aquest guardó en les edicions de 2014, on va aconseguir la categoria de dues flors d’honor, en la de 2015 i 2016, fou guardonada amb tres flors, i en la de 2017 fou el primer cop que se li va concedir el premi de quatre Flors d’Honor, que el revalidà novament l’any 2018. Sigui com sigui, Almacelles continua essent una de les poques poblacions de l’interior de Catalunya que revalida any rere any aquest guardó.

Cal esmentar que el proppassat mes d’abril, experts participants en el Jurat de Viles Florides de Catalunya, van examinat tots els racons i zones verdes del municipi d’Almacelles, per veure de primera mà les places, parcs i espais florals existents i determinar si la vila és mereixedora d’algun dels guardons que certifiquen l’interès de la vila per transformar alguns dels seus racons, mostrar la riquesa natural i paisatgística dels seus principals punts d’interès, i que alhora sigui un reclam turístic per als visitants. Pel que fa a Almacelles es van seleccionar diferents espais emblemàtics com ara el Parc del Vilot, el Parc d’Europa, el Centre Històric, el Parc de l’Aigua, les Rambles, l’entorn del Tossal de les Santes Creus i el recinte de les Piscines Municipals. Enguany, es va valorar de manera molt positiva alguns nous espais verds que s’han remodelat al llarg del Parc d’Europa, un seguit de parterres nous i la replantació de nous arbres i arbustos de caire autòcton que requereixen menys aigua, menys manteniment i que substitueixen part de la zona de gespa, mediambientalment menys sostenible.

Viles Florides és una proposta de la CHOC (Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya) que distingeix aquelles iniciatives de l’àmbit públic i privat on la flor i la planta ornamental són protagonistes. La filosofia d’aquest concurs a nivell de Catalunya pretèn donar a entendre que una vila florida és més sostenible, millora la qualitat de vida dels seus ciutadans,  té una millor imatge externa i és més ambiciosa econòmicament.

Aquest guardó té una validesa per un any i cal renovar-lo, si s’escau, o intentar millorar per treure la categoria màxima de cinc flors.

DILLUNS 20 GENER 2020

Segons les darreres dades del Padró continu de l’Ajuntament d’Almacelles, aquesta població va acabar l’any 2018 amb 7.152 habitants i, a data 1 d’octubre de 2019, estaven empadronats un total de 7.255 habitants; és a dir, 103 habitants en 10 mesos o el que vindria a ser, una mitja de 10 habitants al mes. Aquest creixement continu es ve desenvolupant des del 1996 de manera ininterrompuda, si bé en els darrers anys s’ha constatat increments importants de població que oscil·len entre els 50 i els 100 habitants/any.

 

En aquest sentit, Almacelles, ha esdevingut segurament una població atractiva per la seva activitat cultural, associativa, comercial i per ser un nucli amb força equipaments i bona qualitat de vida en la zona i l’entorn que presideix. La proximitat amb Lleida i les bones comunicacions amb la capital i amb la veïna Franja de Ponent, fan que s’hi estableixin de manera continuada nous veïns en aquesta població, apropant-se als 8.000 habitants i que, tot sembla indicar, arribarà a tenir-los en els propers set o vuit anys, de seguir amb l’actual tendència demogràfica.

 

El principal problema que ha comportat aquest augment demogràfic, a més d’estar amatents a l’ampliació de serveis i equipaments bàsics, és el de la manca d’habitatge. D’una banda s’ha detectat que hi ha una demanda de pisos, tant de lloguer com de compra, que no pot absorvir la minsa oferta existent. Segons alguns APIs consultats, hi ha prop d’un centenar d’habitatges propietat de la SAREB o de fons d’inversió privats, que en dificulten la posada a la venda o lloguer d’aquests, incrementant el problema de la demanda d’habitatge a la vila.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles ha adquirit recentment tres vehicles més que passaran a formar part del seu parc mòbil, i que es destinaran al personal de la Brigada d’Obres i Serveis.

 

Es tracta d’un camionet i de dues furgonetes. Amb aquests nous vehicles es passarà dels dos vehicles amb què comptava la Corporació fa uns anys als set actuals. Amb aquesta adquisició es pretèn, a més de renovar el parc mòbil existent, facilitar i agilitzar les feines de desplaçament i de transport dels operaris i dotar de més mitjans algunes àrees que han incrementat notablement les seves necessitats, com ara la jardineria del municipi.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Comença la recollida porta a porta d’una trentena de comerços, a fi de donar més capacitat als contenidors de paper i cartró que hi ha situats prop de les zones comercials de la vila

 

Amb la finalitat de no col·lapsar els contenidors de paper i cartró de les illes de recollida selectiva, que hi ha situats a prop del centre de la vila i de les principals àrees comercials d’Almacelles, l’Ajuntament d’aquesta població va fer avinent a una trentena de comerços que s’hi van acollir, a fer-los una recollida porta a porta durant els dilluns, dimecres i divendres, a càrrec d’operaris de la Brigada Municipal. Aquests s’encarregaran d’emportar-se tots els residus d’aquest material a la Deixalleria Municipal i, d’aquesta manera, donar més capacitat als contenidors de paper per als particulars que, sovint, es trobaven amb els contenidors plens dels residus que generaven tots aquests comerços, col·lapsant en poques hores la capacitat d’aquests.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles disminueix en un 11% la quantitat de residus RESTA que, fins ara no es reciclava; i n’incrementa un 15,8% el reciclatge dels residus FORM (fracció orgànica)

 

Amb les darreres dades del reciclatge que es du a terme a Almacelles durant els darrers mesos, s’ha constatat que el municipi d’Almacelles va recollir l’any 2018 163,4 tones de brossa qualificada com a FORM (matèria orgànica), i seguint amb el promig dels mesos que portem de l’any 2019, s’espera que acabem l’any amb un total de 190 tones. Aquest augment de recollida de brossa FORM representa un increment respecte a l’any anterior d’un 15,8%.

 

Pel que fa als residus anomenats RESTA (els que no es reciclen), durant el 2018 es van recollir 1.990 tones, mentre que segons el promig de les recollides d’enguany, es preveu tancar l’any 2019, amb un total de 1.768 tones. Això significa una reducció dels residus de rebuig i que no es reciclen de l’11%.

 

La nota positiva és l’increment en el reciclatge global d’Almacelles, amb xifres que van des del 5% en el cas dels envasos i vidre, el 6% pel que fa al cartró i paper, o el 8% en els residus FORM o orgànic. Tanmateix, Almacelles, encara resta lluny de reciclar el que seria òptim (sobre un 70%), ja que ara mateix es calcula que el percentatge de reciclatge ronda el 24%. L’Agència de Residus estableix que el percentatge de reciclatge que s’hauria d’aconseguir en tots els municipis l’any 2020 serà del 50%.

 

A aquesta tònica, malaudarament, cal afegir l’increment del canon d’abocament de residus RESTA (el que no es recicla i va directament a l’abocador comarcal), gestionat per la Generalitat de Catalunya, i que preveu passar dels 41 euros per tona actuals als 47 euros per l’any 2020, i als 53 euros per a l’any 2021.

 

L’Ajuntament d’Almacelles preveu facilitar el reciclatge amb noves campanyes de conscienciació i iniciatives puntuals com ara la recollida porta a porta, en el cas d’alguns comerços de la vila, per descongestionar les illes de contenidors als particulars.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles inicia l’expedient de contractació per la conversió de l’antic Escorxador Municipal en un espai cultural multiusos

 

L’Ajuntament d’Almacelles va aprovar en la Junta de Govern d’ahir, dia 15 d’octubre, l’expedient de contractació per a l’adequació, ampliació i conversió de l’antic edifici de l’Escorxador Municipal en un gran espai cultural multiusos.

 

Aquesta obra té un pressupost de 304.000 euros, de la qual es finançarà en part amb una subvenció de la Diputació de Lleida,  i la resta amb recursos propis. Aquest projecte, molt demandat per un gran nombre d’associacions i entitats del municipi, es preveu que es liciti en breu, possibilitant que un antic edifici –avui en desús- pugui tenir altres funcions de caire cultural, esportiu i lúdic.

 

Entre les possibilitats que oferirà aquest nou edifici de 1.300 m2 de superfície, sobre una parcel·la de prop de 10.000 m2, és la que preveu una zona d’auditori per a concerts, sales d’assaig per a grups novells i de percussió; una zona per a usos esportius, on destaca una àrea de rocòdrom, i altres espais multiusos. L’edifici està situat al camí d’Esplús i a poc més d’un Km del centre urbà, fet que facilita la mobilitat dels usuaris i evita les molèsties per sorolls als veïns a l’estar allunyat de la zona edificada de la vila.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles endegarà la millora de les voreres d’un tram del carrer de Sant Jaume

 

L’Ajuntament d’Almacelles té previst endegar les obres de millora i reforma del les voreres del carrer de Sant Jaume, des de la cruïlla amb el carrer d’Antoni Gaudí fins al de Miquel Servet. Aquest tram de prop de 230 metres de carrer és força transitat, ja que és un eix est-oest paral·lel al carrer Major i serveis per descongestionar, tant de trànsit rodat com de vianants l’eix principal d’Almacelles. Aquesta reforma forma part d’aquest pla de millores que s’està duent a terme en determinats trams de carrers propers al centre històric de la vila i que requerien urgentment d’actuacions urbanístiques.

 

Amb aquesta reforma es renovaran tots els serveis actuals: gas, aigua potable i clavegueram; així com s’ampliaran les voreres, s’alternaran les àrees d’aparcament en els diferents trams de carrer a fi de disminuir la velocitat del trànsit rodat, i se suprimiran les barreres arquitectòniques que hi puguin haver, a més de diferenciar la recollida d’aigües pluvials de les negres que s’hi generin.

 

En breu s’informarà als veïns d’aquest àmbit de les obres a realitzar per si tenen a bé fer alguna mena de suggeriment als Serveis Tècnics de l’Ajuntament d’Almacelles. El cost de l’actuació està finançat íntegrament per l’Ajuntament, fet pel qual no repercutirà en cap mena de cost per als seus veïns. En un primer moment s’estima que el cost de l’actuació sigui d’uns 230.000 euros, a l’espera de la redacció del projecte definitiu. Com sigui que es tracta d’una inversió important, aquesta es dividirà en dues anualitats, 2020 i 2021.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Associació d’Artillers Veterans de Muntanya visita Almacelles

 

Una representació dels Artillers Veterans de Muntanya, han celebrat avui divendres 25 d’octubre, una assemblea a la Sala d’Actes del Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal, i han aprofitat l’avinentesa per visitar l’equipament i l’exposició temporal que s’hi exposa.

 

Acte seguit, s’han traslladat al Parc d’Europa per veure l’exposició d’escultures que s’hi poden veure en el marc de l’ALMAPARC ESCULTÒRIC, i han acabat la seva visita amb un dinar en un restaurant de la població on han pogut degustar alguns productes de Km 0 elaborats a Almacelles.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles incrementarà l’IBI a aquelles entitats bancàries, fons d’inversió o d’altres entitats jurídiques que mantinguin pisos buits al municipi

 

En el proppassat Ple de l’ajuntament d’Almacelles es va aprovar, a proposta de l’equip de govern (JxCat), establir un recàrrec del 50% sobre la quota de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) per a pisos buits que estiguin desocupats durant més de dos anys i que siguin propietat de persones jurídiques, siguin entitats financeres, fons d’inversió privats o altres especuladors.

 

Amb aquesta mesura es pretén afavorir que aquests habitatges es destinin a la seva finalitat, s’incorporin al parc d’habitatges augmentant l’oferta de lloguer i s’eviti, també, el seu deteriorament.

 

Val a dir que segons els API’s del municipi hi ha comptabilitzat prop d’un centenar d’habitatges propietat de bancs i fons d’inversió privats, que es troben completament buits, i que impedeixen que puguin sortir al mercat, amb la dificultat i repercussió que això genera en una població necessitada d’oferta en habitatge com és el cas d’Almacelles.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

La Festa de l’Aigua d’Almacelles ja està inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, a l’espera que sigui reconeguda com a Festa Tradicional d’Interès Nacional

 

La Festa de l’Aigua d’Almacelles ja figura inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, segons resolució del 23 de setembre de 2019, per part del Cap del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura.

 

Aquest pas és el primer i previ al reconeixement posterior d’aquesta celebració, si així s’escau, i sempre a petició de l’Ajuntament d’Almacelles, d’atorgar-li un reconeixement especial com seria el de Festa Tradicional d’Interès Nacional o Festa Popular d’Interès Nacional. La catalogació en el Patrimoni Festiu de Catalunya és condició imprescindible per poder demanar aquest reconeixement extraordinari d’interès nacional.

 

Val a dir que, en aquesta catalogació, s’ha tingut en consideració aspectes com l’antiguitat de la celebració; les característiques pròpies i singulars que la fan diferent a d’altres festes tradicionals; els valors identitaris plenament assumits per la comunitat a la qual pertany; els referents intergeneracionals, simbòlics o identitaris que li són propis o l’estructura organitzativa que garanteixi la seva continuïtat i evolució sense perdre el seu sentit simbòlic consuetudinari.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles aprova el Plec de Clàusules per treure la licitació de la recollida d’escombraries de rebuig i orgànic

 

En la Junta de Govern d’ahir, dimarts 5 de novembre, l’Ajuntament d’Almacelles va aprovar el Plec de Clàusules que ha de regir la licitació de l’explotació de recollida d’escombraries tipus rebuig i orgànic del municipi. Aquest contracte serà vàlid per un any prorrogable a un segon.

 

En aquest sentit, l’Ajuntament d’Almacelles estudiarà durant aquest període, l’elaboració d’un nou plec de clàusules més ampli, de llarga durada i que prevegui, entre d’altres factors, la substitució de tots els contenidors existents d’aquest tipus de residus (resta i fracció orgànica), amb més capacitat, més automatitzats i adaptats als sistemes de recollida més actuals.

 

Així mateix, i amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei, també s’intentarà explorar la possibilitat d’aglutinar i unificar tots els serveis de recollida d’altres tipus de residus com els contenidors de selectiva i la gestió de la deixalleria comarcal, que ara mateix estan gestionades o bé pel Consell Comarcal, o bé de formar mixta. Aquet fet genera duplicitats i manca d’efectivitat en la recollida de tot tipus de residus que es generen al municipi.

 

Ajuntament d’Almacelles 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

: S’enceta una nova campanya de reforestació a càrrec de l’ONG OSMON

 

El dissabte, 16 de novembre, ha tingut lloc en uns terrenys annexes al Parc del Vilot d’Almacelles, una nova campanya de reforestació organitzada per l’ONG lleidatana OSMON, formada principalment per alumnes de la UdL que pretenen implementar les reforestacions en zones sensibles, la neteja i recollida de brossa en determinats espais naturals, i l’elaboració de projectes educacionals, que ajudin a conscienciar a les noves generacions de la importància de la millora mediambiental del nostre entorn.

 

Així mateix, a més dels integrants de l’ONG, que han estudiat el millor indret per procedir a aquesta reforestació, també hi han col·laborat uns 45 alumnes d’entre 12 i 15 anys de l’INS Canigó, una desena de professors del mateix centre, operaris de la Brigada d’Obres de l’Ajuntament d’Almacelles i l’Escola de Jardineria Les Basses de Lleida, qui han proporcionat un centenar de plançons de plantes diverses per a la reforestació d’aquest indret.

 

Aquesta reforestació s’ha fet seguint els paràmetres d’un enjardinament que continués el que ja hi havia a la resta del Parc del Vilot, mantenint la vegetació existent en la carena de la serra i afegint-hi arbres autòctons de la zona, com les alzines, i plantes arbustives diverses, de fàcil aclimatació a l’entorn i amb poc manteniment. D’aquesta manera s’aconseguiria un ambient més naturalitzat i mediambientalment més sostenible.

 

En aquest acte s’hi ha fet un esmorzar popular per a tots els voluntaris, així com una classe didàctica en què s’ha explicat com i per què es fa aquest tipus de reforestacions i els beneficis que comporta per a la comunitat aquest tipus d’actuacions.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Un any més, prop de 150 alumnes de primària d’Almacelles i Alpicat celebren l’activitat Apadrina un Monument

 

El dia 20 de novembre pel matí,  143 alumnes de 6è de primària de l'escola Doctor Serés d'Alpicat i de l’Escola Antònia Simó i Arnó d’Almacelles, van participar per tercer any consecutiu de l'activitat Apadrina un Monument.

 

Com en altres ocasions, els alumnes anfitrions van explicar als seus companys d’Alpicat la història europea, els planetari, els arbres i personatges històrics lleidatans gràcies als diferents suports d’informació que hi ha al Parc d'Europa de la localitat.

 

Posteriorment van fer un dinar de convivència i jocs al pati de l'escola i, per la tarda, van anar al Museu d’Arquitectura i Urbanisme, on se’ls va explicar els models urbanístics més importants del món al llarg de la història, com és el cas excepcional d’Almacelles i del seu urbanisme reticular propi de l’època de la Il·lustració del segle XVIII.

 

Aquesta activitat ha estat supervisada per la coordinadora del CRP del Segrià, Sra. Anna Jiménez, i per la inspectora d'ensenyanent del centre, Sra. Carme Huguet. Totes dues han coincidit en la gran qualitat de l'activitat i han felicitat efusivament tant als centres per la seva implicació, com a totes les entitats i administracions que han fet possible novament aquesta iniciativa.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

DILLUNS 20 GENER 2020

 Tècnics de l’Ajuntament d’Almacelles fan una valoració de l’antic edifici del Cobert del Cerdà

 

Atès que hi ha interès per part de l’actual propietari d’enderrocar i demolir l’antic Cobert del Cerdà d’Almacelles, tècnics de l’Ajuntament han realitzat una visita a aquest històric magatzem per valorar-ne l’estat i les possibilitats que podria oferir un espai com aquest per al municipi.

 

Val a dir que l’Ajuntament ja va posicionar aquest edifici com a lloc propici on ubicar la futura Biblioteca Municipal però va ser descartada pel Departament de Cultura. Més recentment, també es van mantenir un seguit de reunions amb responsables del Dep. de Territori i Sostenibilitat per poder optar a convertir aquest edifici en un lloc emblemàtic on posar activitats comercials en la planta baixa i condicionar habitatges de caire social en l’interior, però també es va descartar aquesta proposta des del mateix Departament.

 

El Cobert del Cerdà és un antic magatzem ja centenari, i que es va bastir a principis dels anys vint del segle passat com a lloc on emmagatzemar farratge. A prop de l’estació de ferrocarril, en el seu dia fou un dels edificis d’emmagatzematge de més capacitat de la comarca. El seu sistema de volums, finestres i portes corredisses, i el fet de no tenir cap mena de pilar ni suport interior li confereixen un cert valor arquitectònic en aquest tipus d’edificis de caire industrial que el fan força interessant.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

 Almacelles s’afegeix al Dia Internacional contra la violència de gènere

 

Avui, dilluns 25 de novembre, en el marc dels actes programats el el Dia Internacional contra la violència de gènere, s’ha dut a terme a les 12 del migdia una concentració davant l’Ajuntament d’Almacelles, on s’ha llegit un manifest relatiu a la problemàtica actual envers les dones pel que fa a la violència que s’exerceix contra moltes d’elles i la importància de denunciar aquests fets i visibilitzar aquest conflicte que ens envolta i que ens afecta d’una manera o altra a tots nosaltres.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles recull prop de dues tones d’aliments i altres productes en el Gran Recapte d’Aliments dut a terme durant els dies 22 i 23 de novembre

 

Amb motiu del Gran Recapte d’Aliments, dut a terme durant els dies 22 i 23 de novembre, Almacelles ha aconseguit arreplegar un tota de 1.989,5 Kgs d’aliments i altres productes que aniran destinats als Banc d’Aliments de la població i que serviran per poder facilitar d’aliments bàsics a les famílies amb menys recursos.

 

Enguany hi han participat un total de 94 voluntaris (entre particulars, i membres de l’Associació Cultural de la Dona, Associació de Mestresses de Casa, joves de l'INS Canigó, Església Evangèlica d’Almacelles, Creu Roja, Sant Joan de Déu, ANC Almacelles i AECC
d'Almacelles), a més de quatre supermercats (SPAR, PLUS-FRESC, DIA i CAPRABO), i algun particular que ha fet donació de fruita per al Banc dels Aliments. A tots ells, moltíssimes gràcies!

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

En marxa la Brigada de Neteja Forestal d’Almacelles

 

 

L’Ajuntament d’Almacelles s’acollí al Programa de Col·laboració Social del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que preveu plans especials de neteja forestal. De fet, aquest és el quart pla de similiars característiques que es tira endavant a Almacelles en els darrers anys. En aquest cas, es torna a crear una Brigada de Neteja Forestal que s’encarregarà de la neteja de les zones forestals del municipi (neteja del sotabosc, poda de la part baixa dels arbres, retirada d’arbres morts i troncs, etc). A més de la pròpia neteja i manteniment de les 22 hectàrees de zona boscosa del terme d’Almacelles, també s’intenta pal·liar possibles riscos mediambientals, com ara incendis o plagues.

 

En el cas de la Brigada de Neteja Forestal d’Almacelles s’ha procedit a la contractació de tres aturats per un període de sis mesos, que s’han classificat en un enginyer agrònom i dos peons. La col·laboració social dura cinc mesos i mig i tindran un contracte de sis mesos de durada amb una jornada al 100%. L’Ajuntament col·laborarà en la coordinació de les tasques, la logística, en proporcionar les eines i material necessari als treballadors contractats i el pagament d’una part de le retribucions d’aquests treballadors.

 

Les tasques de neteja s’han iniciat a l’àrea boscosa de la Serra dels Pedregals, però s’aniran estenent en les altres zones boscoses del municipi que també ho requereixin.

 

Ajuntament d’Almacelles

 

 

 

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles continua apostant per les polítiques que afavoreixin la sostenibilitat mediambiental

 

L’Ajuntament d’Almacelles, tal com ja va fent des del 2011, continuarà apostant per recolzar i facilitar totes aquelles iniciatives i actuacions que intentin pal·liar, ni que sigui modestament, la crisi climàtica a la què ens estem enfrontant cada cop d’una manera més significativa.

 

Així, en les properes Ordenances Fiscals previstes per a l’exercici de 2020, i pel que fa a l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO); es contempla una bonificació del 95% en les contruccions de nova planta que incorporin energies renovables en el consum d’aquestes al 100%. Així mateix, també hi haurà una bonificació del 95% en les construccions de nova planta que contemplin covertes verdes.

 

Pel que fa als vehicles, hi haurà un bonificació  del 75% per als vehicles que utilitzen biogàs, gas natural, gas comprimit, metà, metanol, hidrògen i derivats d'olis; així com també per als vehicles amb motor elèctric i bimodal. Val a dir que, en aquest sentit, l’Ajuntament d’Almacelles fou un dels municipis pioners en emprar vehicles policials híbrids i completament elèctrics.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles dóna el tret de sortida al Nadal amb la inauguració del gran Pessebre Monumental i l’encesa dels llums de Nadal

 

Un any més, Almacelles enceta el seu període nadalenc amb l’estrena avui divendres 29 de novembre, a les cinc del vespre, del seu Pessebre Monumental a la Plaça de la Vila i del seu Racó de Nadal, un decorat a escala real de la típica escena nadalenca del naixement de Jesús. Aquest Pessebre Monumental és el més gran de les Terres de Lleida i simula un paisatge de Judea, amb edificacions i vegetació pròpia d’aquell indret, sobre el qual es disposa un recorregut per a que la gent pugui passejar i fer-se fotografies. Pel que fa al Racó de Nadal, també s’ha incrementat en superfície respecte al d’anteriors edicions, amb una decoració típica nadalenca inspirada en els països nòrdics i on també s’ha disposat un recorregut entre abets, ninots de neu, capses de regal i un gran Caga Tió.

 

Val a dir que aquest Pessebre no és tan sols un element de dinamització popular entre la mainada i els vianants, sinó que ha d’esdevenir amb les aportacions que fem any rere any, en un pol d’atracció i de dinamització comercial i de restauració. En definitiva, un altre dels actius turístics pels quals val la pena venir a Almacelles en qualsevol data de l’any.

 

A més, a més, també s’aprofitarà l’avinentesa per fer l’encesa oficial de l’enllumenat de Nadal en els seus principals carrers i places, així com el repartiment de xocolata calenta entre els assistents i l’animació infantil per als més menuts.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles planteja la separació de les aigües de reg de les residuals de la xarxa general de clavegueram, a fi d’evitar inundacions al centre urbà i disminuir la quantitat d’aigües que van a l’EDAR i que no necessitarien cap tractament

 

Arran de les inundacions de certs àmbits de la zona baixa del centre urbà d’Almacelles en determinats episodis de pluges fortes, i donat que aquest tipus d’episodis passaran de ser d’excepcionals a més freqüents, tal com ho indiquen tots els estudis que avaluen aquestes dades meteorològiques en relació al canvi climàtic que ens afecta, l’Ajuntament d’Almacelles ja va fer en el seu dia un estudi hidrològic del municipi per detectar possibles punts de col·lapse en cas de forts aiguats, així com les possibles mesures correctores per evitar inundacions, tant dins del centre urbà com en determinades zones del terme per on transcorren les séquies de desguàs, de camí cap a l’estació depuradora, a la zona de la Clamor o Fondo d’Almacelles.

 

Més recentment, i per tal de ser més precisos a l’hora de fer qualsevol mena d’intervenció urbanística en aquest tema, s’ha fet un segon informe en el què s’estudia els cabals d’aigua entrant al municipi en tres punts determinats a partir d’uns data-loggers i limnímetres, i els cabals sortints on es contempla les aigües residuals generades pel mateix municipi, amb la instal·lació de dos registres en dos punts de sortida de les aigües que van cap al col·lector.

 

Aquestes medicions, fetes durant els mesos de setembre i octubre d’aquest any, s’ha observat que entren de promig al centre urbà a partir d’aquests tres punts d’entrada d’aigües blanques (bàsicament aigua de reg) uns 14.000 m3/dia, mentre que en surten uns 15.500 m3/dia de promig. Aquesta dada ens indica que, del total d’aigua sortint de la població, tan sols serien aigües residuals (i per tant, susceptibles de ser tractades en l’EDAR), 1.500 m3/dia. Val a dir, en aquest punt, que la capacitat màxima de tractament de l’actual estació depuradora d’Almacelles és de prop de 2.000 m3/dia, és a dir, encara té un marge de tractament d’aigües residuals de 500 m3/dia més.

 

En aquest estudi, també es posa de manifest punts crítics en dies concrets de grans aiguats (com el que va succeir el dia 14 d’octubre, amb pluges de 60 l/m2 en poc més de dues hores), i que van comportar pics de 4.000 m3 de més. Aspectes com aquests són els que fan que l’actual sistema de clavegueram sigui del tot insuficient i sobreixin en determinats punts.

 

Quines són les actuacions a fer de manera immediata?

Atenent a aquest informe, el que es planteja és separar les aigües blanques o de reg en una sola conducció autònoma, que partiria d’un punt comú on s’ajunta el cabal de les principals entrades d’aigües blanques de la població (a l’alçada del carrer de Miguel de Cervantes amb Melcior de Guàrdia) i conduir-les fins a l’Av. de Josep Mas Dordal, on mitjançant una arqueta es connectarien a unes canonades ja construïdes per evacuar aigües blanques en direcció a la partida de l’Era del Comte, fora del centre urbà, on es contemplaria fer unes basses de laminació que en regularien el cabal i el posterior desguàs d’aquestes.

 

Pel que fa a les aigües residuals, es contempla una conducció que s’iniciï en el mateix punt on es desviarien les aigües blanques, i que recolliria totes les aigües residuals que s’anirien connectant a aquesta conducció que s’estendria cap a ponent a través del carrer de Maria Rúbies fins a connectar amb l’altra gran claveguera de recollida d’aigües residuals, que baixaria per l’Av. de Sucs i que es reconduirien cap a l’estació depuradora per al seu tractament. D’aquesta manera, se separarien els dos tipus d’aigües, es trauria cabal del clavegueram general on ara van a parar tant les aigües netes com les residuals, i es treuria del tractament de l’EDAR les aigües de reg que no necessiten cap mena de tractament. Aquests serien els principals objectius d’aquesta actuació, tot i que també solventaria de manera definitiva les inundacions de la part baixa del centre urbà que s’ocasionen en dies de forts aiguats i que són el resultat de la incapacitat d’absorció de tota l’aigua que es recull en dies molt determinats.

 

Aquesta actuació estaria pressupostada en uns 300.000 euros i hi ha la intenció d’incloure-la en el proper PUOSC per a garantir el seu finançament.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Creix un 2,75% el nombre de passatgers de bus entre Almacelles i Lleida i viceversa

 

Aquest increment constant i la falta de servei per poder cobrir la demanda creixent d’usuaris fa que s’estiguin rebent força queixes de molts usuaris que utilitzen el transport públic per traslladar-se a Lleida i viceversa, i veuen com l’actual nombre de busos i freqüències programades és del tot insuficient, fet pel qual cada cop és més usual veure com molts dels usuaris es queden a terra, i han d’esperar nous autobusos de reforç que venen més tard o, senzillament, es veuen obligats a esperar al següent servei.

 

Val a dir que Almacelles ja estava contemplada l’any 2015 com una de les poblacions per dotar-la del servei Exprés, que incrementaria el nombre de busos i de freqüències entre aquest municipi i la capital però, a hores d’ara, segueix sense disposar d’aquest servei que revertiria en un millor servei als usuaris.

 

Entre les dades que reforcen aquesta necessitat de dotar de més freqüències i més busos és la demanda registrada en aquesta línia, que segons l’ATM Lleida, l’any 2018 va ser de 123.605 passatgers i aquest any, fins el mes d’octubre, va ser de 105.911 passatgers. Atenent a la mitjana mensual de passatgers es desprèn un increment interanual de passatgers del 2,75% d’un any a l’altre, el que vol dir un increment previst de 3.400 passatgers més. Avui per avui són 8 les freqüències diàries programades d’Almacelles a Lleida de dilluns a divendres i 3 els dissabtes feiners. De Lleida a Almacelles n’hi ha 10 de dilluns a divendres i 2 els dissabtes feiners. Els diumenges i festius no hi ha cap mena de servei, i els de dissabtes feiners són del tot insuficients tal com es pot comprovar.

 

A la vista, doncs, de les queixes rebudes i que no es posa remei a aquesta manca de capacitat i que s’ha incrementat d’un temps ençà la manca de puntualitat de la línia, l’Ajuntament d’Almacelles ha requerit per escrit –tant a la Direcció General de Transports i Mobilitat com a l’ATM Lleida- que facin les gestions necessàries i urgents per tal que Almacelles s’incorpori a la resta de línies exprés que ja disposen d’aquest servei, amb molta menys demanda que la que es constata en aquesta línia i que ja es preveia el 2015.

 

Ajuntament d’Almacelles  

 

 

DILLUNS 20 GENER 2020

Almacelles treu a licitació el servei de recollida i transport de residus municipals

 

El proper dia 23 de desembre finalitza el termini de presentació de proposicions econòmiques per a optar a la licitació del servei de recollida i transport de residus municipals a Almacelles. Aquest contracte inclou la recollida de residus de les fraccions orgànica i resta (rebuig), neteja dels contenidors de les fraccions orgànica i resta ubicats a la via pública, neteja de les àrees d'aportació i recollida dels possibles desbordaments dipositat en les àrees d'aportació, recollida d'objectes voluminosos, gestió de contenidors de runes de la brigada d'obres, i contenidors de residus barrejats (residus de l'escombradora i residus de festes), així com el transport i descàrrega de residus a plantes de tractament i gestors autoritzats.

 

Aquesta licitació compta amb un pressupost de 227.000 euros i té una durada d’un any, si bé es preveu una pròrroga d’un any més.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles fa avinent el malestar de part del territori

 

Avui, l’Alcalde d’Almacelles Josep Ibarz ha manifestat de poc encertada i excloent la “cimera del Pla” que ha promogut l’alcalde de Lleida, ja que de facto s’hi han exclòs diverses poblacions importants de la Plana, com ara Alcarràs, amb prop de 10.000 hab, Almacelles amb prop de 8.000 hab., Agramunt amb prop de 6.000 hab., Alpicat amb prop de 6.000, Tremp amb prop de 5.000 hab., o Alguaire amb prop de 3.000 hab i, a més, aquest últim relacionat directament amb l’aeroport de Lleida. Poblacions situades sobre els eixos principals del territori lleidatà com ara l’A2, l’AP2, l’A22, l’A14, la C12 i la línia de ferrocarril entre Barcelona, Lleida, Almacelles, Montsó, Saragossa i Madrid. Poblacions que disposen de més de 1.000 hectàrees de sòl industrial, motius suficients -segons l’alcalde d’Almacelles- per no estar excloses de cap lobby que vulgui treballar pel territori, i veu la iniciativa de Miquel Pueyo com el primer pas per recuperar aquella vella idea del PSC de crear una àrea metropolitana liderada pel Paer en Cap de la ciutat de Lleida.

 

L’alcalde d’Almacelles també ha manifestat que iniciatives com aquestes apareixen per la falta greu d’un lideratge potent i d’un projecte per part de la Diputació, ja que sempre ha estat i ha de ser la Diputació de Lleida qui ostenti la representació del  territori i qui ha de liderar iniciatives supramunicipals d’aquest estil, juntament amb els consells comarcals i, en especial, els del Pirineu que pateixen un despoblament més accentuat.

 

A parer de l’alcalde d’Almacelles, la Diputació és la casa de tots els municipis. Lloa i felicita la iniciativa de l’alcalde de Lleida, però el nostre és un territori molt gran i un sol ajuntament no pot fer la feina d’aixoplugar tots els altres. Hem de treballar més units que mai i tots els municipis volem i hem de dir la nostra.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

L’Ajuntament d’Almacelles prepara un render sobre l’antic convent de la Sagrada Família, ja desaparescut

 

Amb la finalitat de possibilitar als almacellencs i almacellenques d’una certa edat, i a les noves generacions que vinguin, de veure i contemplar com era l’antic Convent-Col·legi de la Sagrada Família en 3D; l’Ajuntament ha endegat els treballs previs per preparar un render i un estudi sobre quin era l’aspecte originari i les dependències interiors d’aquest magnífic edifici de caire neogòtic que es va bastir entre els anys 1924 i 1926 i que va ser tot un referent visual, social i religiós de la vila fins l’any 1996, en què es decideix enderrocar-lo per deixar pas a una plaça, on més tard, s’hi edificaria l’actual Centre Cultural.

 

L’edifici seria encarregat a l’arquitecte lleidatà Joaquim Porqueras Bañeras (Lleida 1883-Barcelona 1978). Autor de l’ampliació del col·legi dels Maristes de Lleida i de l’església dels Sagrats Cors dels Pares Calassancis de Barcelona, entre d’altres. Aquest arquitecte fou conegut i reconegut per emprar un estil neogòtic molt de moda en aquells primers anys del segle XX i molt seguit per alguns arquitectes modernistes. La principal novetat és la utilització del maó massís i la repetició en simetria de portes i finestres amb arc de mig punt i altres elements que ens recorden esglésies i palaus de l’edat mitjana.

 

Aquest render o imatge virtual en 3D de l’edifici de l’antic Convent-Col·legi de la Sagrada Família d’Almacelles, ha de servir per posar de relleu i en valor antics edificis ja desaparescuts que guarden tots ells una gran riquesa tant arquitectònica com sentimental. Per a la seva confecció s’han emprat nombrós material fotogràfic provinent de l’Arxiu Històric Municipal, així com de fonts orals de gent que hi va viure, estudiar o treballar en aquest edifici.

 

Val a dir que aquest projecte pretèn que sigui el primer d’un seguit de més renders i estudis d’altres edificis històrics i de gran vàlua ja desaparescuts d’Almacelles. En definitiva, un pas més per a la recuperació de la memòria històrica de l’imaginari arquitectònic almacellenc i –en certa manera- també sentimental, que es vol recrear de manera virtual per al seu coneixement i difusió. La presentació d’aquest treball tindrà lloc al Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal tan aviat com estigui enllestit.

 

Ajuntament d’Almacelles

DILLUNS 20 GENER 2020

Un any més, Almacelles es reivindica com un referent de la cançó d’autor amb la celebració enguany del cinquè cicle de les Nits de Taverna. Amb aquests concerts s’intenta cobrir un espai en l’oferta cultural d’aquests tipus de música i s’ofereixen diferents tendències de la música d’autor en català a un públic sempre amatent i que ha anat incrementant-se any rere any gràcies a aquest cicle.

Artistes veterans i novells destaquen la gran qualitat dels cantants convocats en aquest cicle ja que comptem amb la participació de sis primeres espases de la cançó d’autor en català.

El cicle començarà el divendres, 24 de gener, amb l’Heura Gayà. Cantant i grallera a la que hem pogut escoltar els darrers anys en diverses formacions de l’escena de la música d’arrel d’aquest pais. Inicia amb el projecte Gayà una recerca personal i del seu propi llenguatge a través d’un repertori intimista que viatja sonorament entre el pop i el folk i que, alhora, es nodreix de la tradició més arrelada a la terra. Les seves cançons evoquen la natura i apel•len l’amor romàntic del XIX, amb una veu dolça i un to emocional, sovint melancòlic.

El dia 7 de febrer tindrem a l’Isaac Ulam. Artista multidisciplinari de caràcter autodidacte i del que podem destacar el seu treball Ratpenat on descobrim com ha batut les seves addiccions i com ara se sent capaç de tornar a mirar la vida als ulls. Aquest gener estrenarà els seu nou disc sota el nom Relapse and rebirth.

Continuarem amb Verdcel el dia 21 de febrer. Bifocal:ras i pols és el nou treball de Verdcel. Alfons Olmo ha bastit una veu única dins el llenguatge modern de la cançó. Més sintètic que mai s’apropia dels timbres i els ritmes orgànics des d’una òptica contemporània per enlairar versos íntims de l’ànima, per aflorar sentiments col•lectius sobre el temps que vivim.

El dia 6 de març ens acompanyarà Miquel Pujadó. És l’artista més veterà d’aquesta edició i podem destacar d’ell que ha actuat arreu d’Europa i Amèrica i ha enregistrat 11 discos amb les seves pròpies cançons, 3 amb les seves adpatacions de Georges Brassens i 3 amb poemes musicats. A més de cantant i autor de cançons, és compositor i adaptador.

Pel dia 30 de març comptarem amb la presència de Susannes, cantautora rural que presentarà dona llavor. Evoca el paisatge sonor de la ruralitat catalana fent paral•lelismes amb el seu propi paisatge interior emocional.

I per finalitzar, el dia 3 d’abril ens visitarà Cris Juanico presentant cançons del seu nou disc Viu. Un disc amb cançons que ens canten històries quotidianes de superació, d’escenes vitals, històries de persones que estimen, que tenen pors i dubten, que creuen i s’alegren de viure, totes inspirades en la Menorca més salvatge de la que ell n’és un privilegiat element més.

Tots els concerts tindran lloc a la sala ARCA i esperem rebre del públic per aquesta edició la mateixa acceptació que ens han mostrat any rere any.

DILLUNS 20 GENER 2020

DILLUNS 20 GENER 2020

Vine a esquiar, a Boí Taüll  el dissabte dia 8 de febrer. I si ets menor, descarrega’t l’autorització per a menors a:

https://drive.google.com/open?id=1fAhuxBVT0bLEK1rL7KmzAbhFsgxGdFyn

Document Actions